BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 18:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z silniczkiem krokowym i obrotami
PostNapisane: 21 października 2008, 15:21 
Forumowicz

Moje BMW: e46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Witam wszystkich na forum z racji tego ze pisze 1 posta. Mam problem z silnikiem krokowym w e36 1.8 is coupe z 92r (zagazowany w sekwencji od 2 lat). Po wlaczeniu silnika obroty sa male, nawet potrafi zgasnac, po nagrzaniu sie silnika obroty sa za wysokie w granicach 1100/1200 (nie faluja), doszlismy z kolega do wniosku ze wina tego jest silnik krokowy, ktory przeczyscilismy i nie dalo to efektu, wiec odpalilismy silnik bez wlaczenia krokowego i nie bylo najmniejszej roznicy. czy jest wlaczony czy nie zachowuje sie tak samo...i teraz pytanie czy to oznaka ze silniczek jest popsuty? czy jest jakis inna czesc ktora powoduje takie zachowanie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2008, 17:08 
Forumowicz

No cóż sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie,silniczek krokowy jest odpowiedzialny za obroty biegu jałowego i jeżeli masz takie objawy to świadczy to że jest on nie sptawny lub ma brak sterowania,coś z instalacją.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2008, 18:43 
Forumowicz

kolego chyba najłatwiej będzie jak podjedziesz na kompa skasują cię 30-50pln
a dochodzenie metodą prób i błędów może cię kosztować znacznie więcej
mi też miałem podobny problem i krokowy nie reagował ale narazie jakoś wszystko się uspokoiło.
daj znać jak rezultaty

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2008, 19:23 
Forumowicz

Moje BMW: e36 323
Witam map podobny problem, po przekręceniu zapłonu ta "zastawka" w krokowcu wogóle nie zmienie położenia tylko jakby drżała, teraz nie wiem czy to wina padnietego krokowca czy może nie dochodzi napiecie... I mam takie pytanko czy moge sprawdzic krokowca podpinajac go bezposrednio pod akumulator . I jesli ta zastawka nie zmieni połozenia bede wiedział ze to napewno krokowiec jest padnięty...

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 15:14 
Forumowicz

Moje BMW: e46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Tylko ciekawe czy ta moja beemka ma wyjscie na to zlacze serwisowe zeby podpiac komputer. rozwiazaniem jest jeszcze znalesc kogos kto ma taki sam krokowy (na kat 90) i podlaczyc go, rezultat powinien byc zaraz widoczny. jak to nie pomoze to trzeba jechac sprawdzic pod komputer...dam znac jak cos i z gory dzieki za info.
robert-rocki napisał(a):
Witam map podobny problem, po przekręceniu zapłonu ta "zastawka" w krokowcu wogóle nie zmienie położenia tylko jakby drżała, teraz nie wiem czy to wina padnietego krokowca czy może nie dochodzi napiecie

ogolnie to sprawdz sobie u kumpla ktory ma BMW (wloz jego krokowy) i nie trzeba eksperymentowac.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1