BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 05:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Sworzeń wahacza
PostNapisane: 31 grudnia 2006, 10:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Witam.
Musze wymnienić sworzeń wahacza przedniego.
Pytanie dotyczy: czy jeszcze są tam jakieś elementy gumowe lub metalowo-gumowe które przy okazji mozna wymienić zebym później za pare miesięcy znów tego nie rozbierać :) .
Jezeli tak, to jak to się fachowo nazywa żebym wiedzieł o co w sklepie poprosić :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2006, 11:25 
Pierwsze kroki

silentblock wahacza przedniego, sworzeń wahacza - środkowy, sworzeń wahacza - zewnętrzny,
silentblock belki zawieszenia, łącznik stabilizatora przód L/P, guma drążka stabilizatora ..... to możesz wymienić, ale nie wie czy musisz :D na naszych polnych drogach, nigdy nie wymieniaj elementów zawieszenia na kilka miesięcy do przodu, niektóre tyle wytrzymują :rotfl: .
Jadę na stację diagnostyczną, jeżeli usłyszę lub poczuję, że coś jest beee i wtedy wymiana, ale to już każdego sprawa indywidualna ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2006, 11:31 
Częsty bywalec

Cuba napisał(a):
silentblock wahacza przedniego, sworzeń wahacza - środkowy, sworzeń wahacza - zewnętrzny,
silentblock belki zawieszenia, łącznik stabilizatora przód L/P, guma drążka stabilizatora ..... to możesz wymienić, ale nie wie czy musisz :D na naszych polnych drogach, nigdy nie wymieniaj elementów zawieszenia na kilka miesięcy do przodu, niektóre tyle wytrzymują :rotfl: .
Jadę na stację diagnostyczną, jeżeli usłyszę lub poczuję, że coś jest beee i wtedy wymiana, ale to już każdego sprawa indywidualna ;)

luzy mam na dwóch sworzniach a z przodu jest cztery (te pozostałe dwa chciałem wymienić na zaś - to lepiej nie ruszać jak jest OK)

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2006, 12:00 
Uzależniony od forum :)

zalezy jakie to beda czesci.ja np wymieniam kompleksowo i mam w 4 literach potem i unikam przez to sytuacji ze dzisiaj wymiana sworznia a za miesiac nastepnego.ja robie albo calosc albo nic.
napisz do stonesa zrobi ci dobry kompletny zestaw na przod w dobrych cenach (4 sworznie 2 tuleje, 2 laczniki stabilizatora) i zapomnisz o przodzie...

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2006, 12:13 
Częsty bywalec

Kornelio napisał(a):
zalezy jakie to beda czesci.ja np wymieniam kompleksowo i mam w 4 literach potem i unikam przez to sytuacji ze dzisiaj wymiana sworznia a za miesiac nastepnego.ja robie albo calosc albo nic.
napisz do stonesa zrobi ci dobry kompletny zestaw na przod w dobrych cenach (4 sworznie 2 tuleje, 2 laczniki stabilizatora) i zapomnisz o przodzie...

ooooooo właśnie takiej odpowiedzi szukałem.
Zalezy mi troche na czesie bo za 2-3 tyg jade do niemiec i chce żeby było wszytko cacy :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2006, 14:14 
Pierwsze kroki

Kornelio napisał(a):

To jest też wyjście, tylko jeżeli ktoś sporo jezdzi, szczególnie po naszych drogach, takie kompleksowe wymiany może robić nawet raz w roku(znam takie osoby), jak wiadomo części zawieszenia nie zużywają się równomiernie np: łącznik stabilizatora :D klęknie i nie mając pewności czy z miesiąc nie klęknie drugi a następnie sworzeń itd, itp robimy wymianę kompleksową? hmmm..... jak pisałem prędzej jest to sprawa indywidualna i grubość portfela też jest argumentem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 22:48 
Żeby za często nie wymieniać to warto kupić sworznie dobrej firmy, jak Lemforder czy wzmacniane Meyle.

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2007, 21:07 
Gdyby ktos się zastanawiał "czy wymieniać wachacz zewnętrzny"?? To doradzam oczywiście że tak jeśli jest zużyty to kierownica wibruje!! Jedno co moge doradzić nie kupujcie tanich podróbek!! Ja kupiłem i po trzech kilometrach mało się nie zabiłem !!!!!! "sworzeń pomimo wciśnięcia na prasie wyszedł z wachacza!!! Przeżyłem szok!!!!!! Całe szczęście, że jechałem 60 km/h bo mogłoby być kiepsko!! Czemu brak sterowności!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 11:19 
Pierwsze kroki

Mam pytanko..Muszę wymienić sworzeń w prawym przednim kole. Czy takie rzeczy wymienia się parami? Tzn czy konieczna jest wymiana sworznia również w lewym kole?

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 11:24 

czyżu napisał(a):
Mam pytanko..Muszę wymienić sworzeń w prawym przednim kole. Czy takie rzeczy wymienia się parami? Tzn czy konieczna jest wymiana sworznia również w lewym kole?

Sa rozne zdania na tem temat jedni twierdza,ze oba inni ze nie.Ja niedawno wymienialem z prawej strony tylko, bo ten z lewej jest ok wiec nie bardzo widze sens zeby go tez zmienic

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2007, 11:25 

czyżu napisał(a):

Sa rozne zdania na tem temat jedni twierdza,ze oba inni ze nie.Ja niedawno wymienialem z prawej strony tylko, bo ten z lewej jest ok wiec nie bardzo widze sens zeby go tez zmienic

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1