BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36]Elektryczne szyby
PostNapisane: 2 stycznia 2007, 16:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
Witam
Mysle nad elektrycznymi szybami w moim golasku :hyhy: i mam kilka pytań:
1.czy do originalnych przycisków i podnośników potrzebne sa jakieś sterowniki,przekażniki
2.czy zakładanie tego ustrojstwa jest b trudne
3 czy ma ktoś schemat

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2007, 20:50 
Pierwsze kroki

kiedys chciałem zamontowac es w e30.w serwisie powiedzieli mi ze potrzebne sa silniczki przyciski i centralka a sam koszt zalozenia kosztowal ok 400 zł! wiec mysle ze troche pracy z tym jest.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2007, 20:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
hym to chyba lepiej kupić uniwersalne z nimi nie ma tyle pracy

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2007, 15:00 
Uzależniony od forum :)

LEGO napisał(a):
hym to chyba lepiej kupić uniwersalne z nimi nie ma tyle pracy

Tak, ale uniwersalne to szajs i sie zebatki szybko wyrabiają, a na dodatek halasują jak głupie.

Na allegro poszukaj. Często ktoś sprzedaje kompletny zestaw do el. szyb.

Roboty jest troche, ale jeśli masz choć troche pojęcie o mechanice, nie powinieneś mieśc problemu.

Nie wiem jak jest w E36, ale w niektorych modelach E34 jest pociągnięte okablowanie pod elektryke.

Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2007, 20:57 
Forumowicz

w E-36 nie ma podciagnietego okablowania do drzwi to jest pewne na 100%

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2007, 20:57 
Uzależniony od forum :)

No to już się zaczynają schodki.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2007, 15:48 
Witam,

Mi tez troche brakowalo tych elektrycznych szybek, no i wzialem sie za to...
kupilem niedawno mechanizmy do swojego compacta razem z wiazkami do drzwi z obsluga lusterek i szyb, przyciski z konsola - no i tu dodam, ze przelozylem sobie z tej konsoli ktora dostalem do swojej przyciski, sam wycialem otwory - dokladnie wymierzone - nie widac roznicy :))) a moja konsola wyglada znacznie mlodziej...
zamontowalem sobie juz mechanizmy do drzwi - naprawde nic trudnego (jesli robi sie to przynajmniej raz wczesniej) zajelo mi to kilka godzin - stare mechanizmy trzeba bylo rozwiercic bo sa przypomocowane na nity, a nowe trzeba przykrecic dosc krotkimi srobami no i miedzy czasie wymienic wiazke elektryczna - tu trzeba sie uzbroic w cierpliwosc szczegolnie przy wyjmowaniu wtyczki z modulu do zamykania zamka - bmw ma swoj patent na zatrzaskiwanie przyciskow - podobnie jest zreszta z innymi wtyczkami miedzy innymi za zegarami.

No wiec - mamy juz zamontowane mechanizmy (mozna przy okazji kupic pare klipsow w bmw, bo przy sciaganiu tapicerki z drzwi moze sie kilka wylamac (koszt ok 50 gr za sztuke). mamy przyciski (przy zdejmowaniu konsoli z przyciskami trzeba delikatnie podwazyc od spodu przycisk awaryjnych, bo dopiero pod nim znajduje sie jeszcze jedna sruba mocujaca), mamy wiazki -- i co dalej??

nie jestem zbyt mocny w elektryce, ale dowiedzialem sie ze fabrycznie montowany el. szyby sa razem z twz. modulem komfort, ktory podpina sie tez do szyberdachu tak ze domyka nam szybki i szyber i jeszcze pare innych bajerow - ja tego oczywiscie nie mam - ale podobno mozna zamontowac to wszystko na przekaznikach - wstepnie elektryk ocenil mi takie podlaczenie na ok 200 pln (nie wiecej niz 200) -

- i tu jest moje pytanie do klubowiczow czy ktos zakladal juz szyby w wawie lub okolicach, bo chcialbym to zrobic w miare tanio i powierzyc auto komus kto przynajmniej raz juz to zrobil i nie popsul czegos przy okazji??
z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam,

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1