BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Problem z odpaleniem
PostNapisane: 12 listopada 2008, 17:41 
Pierwsze kroki

Witam jestem tu nowy i odrazu prosze o pomoc :(
Bunia nie chce zapalic :(
A wiec moze napisze co i jak od poczatku.
od kilku dni zaczelo dziac sie cos dziwnego, mianowicie chodzi mi tu o lampke wtrysku na desce rozdzielczej. zawsze po przekreceniu kluczyka lampka zapalala sie na ok 5 sec i pozniej gasla, rozruch, auto pracuje. pozniej zaczelo dziac sie cos takiego ze po 5 sec lampka gasla, rozruch, podczas krecenia rozrusznikiem lampka zaczyna sie znow palic(dokladnie to ona sie tli delikatnie, nie swieci tak mocno jak zawsze), u dupa silnik nie pali. gdy pare razy powlaczalem zaplon i gasilem, to tak za 2-3 razem auto zapalalo normalnie i lampka gasla tak jak powinna. I tak bylo do wczoraj. Gdy rano zaszedlem do samochodu i probowalem go odpalic, to lampka nie zapalala sie tak jak powinna tylko odrazu sie delikatnie tlila i nie gasla wcale, i nie pomagalo nawet wlaczanie i wylaczanie zaplonu.
I do tego wszystkiego nie wiem co sie stalo z rozrusznikiem, bo przestal normalnie "zyc" w sensie wogole nie rusza, nic w nim nie pyka nie tyka, nie daje oznak zycia, gdy przekrecam kluczyk to nawet zadna kontrolka nie przygasa, tak jakby wogole rozrusznik nie ciagnal pradu.
Poczytalem troche po forach i wyczytalem ze odnosnie tej kontrolki wtrusku to moze byc albo woda w filtrze paliwa (sprawdzalem nie ma wody), lub pompa wtryskowa padla (oby nie!!!), albo wtrysk sterujacy uszkodzony ( i tu moje pytanie: gdzie znajduje sie wtrysk sterujacy, bo u mnie w zadnym z 6 wtryskow nie ma zadnego od ktorego odchodzi jakis kabelek.

UFFFFFF dluga ta lektora, ale mysle ze ktos z was jest w stanie mi pomoc, bo jak zachodze do mechanika i mowie ze pali mi sie ciagle kontrolka wtrysku i nie gasnie to robia takie oczy :24: :24: :24: i nie wiedza o co chodzi.

Z gorzy dzieki i pozdrowka

Ostatnio edytowano 12 listopada 2008, 20:04 przez mmlody86, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2008, 22:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Moim zdaniem musisz sprawdzić wszystkie połączenia masy, od karoserii do silnika.
przeczyścić je i poskręcać. Powinno pomóc.

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2008, 23:20 
Pierwsze kroki

hmmm dzisiaj zrobilem tak ze od drugiego samochodu na kable podlaczylem + do gniazna odnaczonego + pod maska, a - podlaczylem bezposrednio do silnika. Prad samochod dostal bo wszystkie kontrolki zaczely sie lepiej palic ale niestety nie kontrolka wtryski, no i rozrusznik jak stal tak i stoi nadal :( juz sam nie wiem o co buni chodzi :(

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, 05:37 
Pierwsze kroki

Witam posiadam podobny problem w swojej starej bmw 524td kontrolka wtrysku cały czas sie pali a auto nie chce odpalic nie wiem dlaczego może ktoś mi tez pomoże????

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, 23:28 
Forumowicz

Moje BMW: było 524td jest530d
Kod silnika: M57
-spawdz czy pompka paliwa chodzi, wyraźnie słyszalne jest w środku samochodu.
-sprawdz przekaźnik pompy paliwa (brązowy) z prawej strony jest, jeszcze możesz sprawdzić przekaźnik DDE sterowania(czerwony)
- jeżeli nie pomoże to Najprawdopodobniej masz problem z wtryskami lub z pompą.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1