smutny740i napisał(a):
Panowie mam kilka może troche głupich pytań
1. Czy płynu chłodzącego można nalać za dużo? Zmianiałem ostanio płyn i potem musiałem jeszcze troche dolać do zbiorniczka wyrównawczego. Na zimnym silniku dolałem go do poziomu który pokazuje na nim taka ala strzałka ( do jej dolnej krawędzi tego jakby czubka skierowanego do dołu ) Ale jak sie silnik nagrzewa to zbiorniczek robi się pełny co mnie zastanawia bo jak bede długo stał w korku to może mi chyba chłodnica wystrzelić??
2. Ile płynu mieści się w układzie hamulcowym i jaki płyn polecacie
3. Ile płynu mieści sie we wspomaganiu, czy trudno go wymienić i również jaki polaecacie.
Hehe taki drobny quiz ze znajomości silnika m60 i jego osprzętu
płyn chlodniczy rozszerza sie pod wpływem temperatury i to normalne,ze jest go wiecej na gorącym silniku. Poziom na zimnym do strzałki jest ok i nic sie nie stanie. GDybys nawet nalał za duzo płynu to nadmiar wyleci korkiem, nic sie z chłodnicą nie stanie. Ale masz ok.
2. ok 1 litra z tego co pamietam. Ja leje castrola dot 4.
3. Kupiłem 2 litry CHF'a 11S w ASO i zalałem. Cos tam zostało. Płyn wymieniasz tak- odkrec korek zbiorniczka, pozniej w pompie masz korek spustowy , zlewasz,zalewasz, skrecasz kołami pare razy, zakrecasz i gotowe.