BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 15:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] sprzeglo - wymiana
PostNapisane: 4 lutego 2009, 12:20 
Pierwsze kroki

Witam, niestety po weekendzie na zamarznietym lotnisku ucierpialo sprzęglo i to dosć mocno się ślizga. Z braku pieniędzy nie mam mowy na wymiane w serwisie...

2 pytania:

-co będe potrzebowal do wymiany? jakie narzędzia? jakieś specjalistyczne ściągacze? etc.

-warto kupować uzywane? Wiem że powinno się kupić nowe ale 450 a 200zl to duza różnica... np http://www.allegro.pl/item528612342_spr ... 8_tds.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 13:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Nie kupuj używanego, lepiej zainwestuj w nowe.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 13:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
mlody69 napisał(a):
-warto kupować uzywane? Wiem że powinno się kupić nowe ale 450 a 200zl to duza różnica... np http://www.allegro.pl/ite...36_318_tds.html

Tak jak pisze Marcin...nie warto placic 2 sto za uzywke...poniewaz wymienisz pojezdzisz tydzien lub dwa i mozesz miec dalej to sam(ale rownie dobrze mozesz pojezdzic pol roku)Twoja szansa to 50/50 ze uda Ci sie dobre.

mlody69 napisał(a):
co będe potrzebowal do wymiany? jakie narzędzia? jakieś specjalistyczne ściągacze? etc.

Co do tego to wiem tylko tyle ze do wymiany sprzegla potrzeba wyjac cala skrzynie...ale dokladnie jakich narzedzi uzyc to Ci nie powiem.

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 13:52 
Częsty bywalec

Tu na tym zdjeciu jest komlet czyli z kołem dwu masowym !! a same nowe koło dwu masowe to około ponad 1000zł z tego co wiem - pytanie czy u ciebie trzeba wymieniac też koło ?? Ja bede w bmw mojego syna wymienial samą tarcze bo tez slizga malo tego bede ta tarcze okuwał na nowa tasme ! zaryzykuje ! po prostu bo ceny są kosmiczne jak na tak stare auto , a okulem juz mase tarcz jedno auto kupił sasiad i juz na nim zrobił bez problemu 46 tys około tyle ze to w mondeo było - cóz ryzyk fizyj jak sie to mówi wszystko sie okaze jak sie to rozbierze . Sam jak chcesz to robic to musisz uwazac na ponowne poprawne zalozenie wału to nie jest obojetne jak go załozysz , bo pasowac bedzie i tak i tak , chyba ze bmw ma inaczej niz np. omega , albo glupi polonez .

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 14:07 
Pierwsze kroki

dokladnie cena sprzegla jest zabujcza jak na takie auto. Co jest do wymiany to nie wiem dokladnie, narazie wiem że się ślizga. A nie chce rozebrac i nagle okaze się żeby to zrobić potrzeba będzie grzechotka pneumatyczna bo jest zle dojscie... albo co gorsza jakiś ściągacz...
Musze to zrobić w jeden weekend, niestety auto jest mi niezbedne.

Chce to zrobić najtańszym kosztem, bo już nie dam rady wykrzesać wiecej pieniedzy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1