BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Silnik mi wrze!! Grzeje sie jak tylko moze
PostNapisane: 1 grudnia 2008, 21:48 
Pierwsze kroki

Witam... Mam problem z bmw e36... kupiłem ją od młodego łepka w wakacje tego roku i juz od poczatku niepokoil mnie stan temperatury... chlopak zabieral ja ode mnie i "cos tam" naprawial. Fakt - pochodzila normalnie a potem znowu wrzatek w silniku i woda z chlodnicy szla jak z kranu...;/ w koncu sam sie za to zabralem... uklad odpowietrzony byl kilka razy, termostat wstawiony nowy - raz zamiennik a raz oryginalny... splanowana glowica, nowa uszczelka pod glowice... i nic!! w koncu zmienilem silnik z 1.6 na 1.8. do tego wstawilem nową chlodnice kable wysokiego napiecia i wisko oryginalne (uzywane) - bo poprzednie bylo ZESPAWANE i krecilo sie rowno z obrotami silnika... tak wiec razem z nowym silnikeim oczywiscie nowa glowica - planowanie uszczelka itp itd. dalej nic... rece mi opadly... pozostala mi wymiana pompy wody chociaz poprzedni wlasciciel zapewnial ze jest nowa i zeczywiscie tak wyglądala... nie wiem juz co mam robic a co w tym wszystkim jest najlepsze - ŻADEN MECHANIK ROWNIEZ NIE WIE CO JEJ DOLEGA... Dodam jeszcze tylko ze to e36 teraz juz 1.8 w automacie 91 rok silnik m40. POMOCY :(

Ostatnio edytowano 2 grudnia 2008, 13:27 przez RdK2008, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, 21:55 
Częsty bywalec

witam skoro wymieniles silnik ,chlodnice itp to chyba podejrzenie pada na ta "nowa" pompe no chyba ,ze ogromny pech i drugi silnik ma jakas wade

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, 23:22 
Pierwsze kroki

No właśnie też według mnie jest to ostatnia szansa... Teraz robi mi juz ja mechanik, wiec miejmy nadzieje ze po wymianie pompy wody wszystko bedzie w porzadku, bo jak niue to juz nie wiem co dalej z nia zrobie. sprzedam jako uszkodzona i kupie jakies padlo byleby sie toczylo. a szkoda bo mimo wszystko e36 przypadlo mi do gustu...

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 02:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
czy sprawdzales szczelnosc glowicy ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 07:11 
Pierwsze kroki

no ta najnowsza ktora mam byla juz bodajrze 2 razy planowana i za kazdym razem dostawala nowa uszczelke wiec mysle ze wszystko powinno byc z nia w porzadku. chociaz auto od 3 miesiecy :przestraszony: mieszka w warsztacie u mechanika wiec poki co zbyt wielkiego wplywu na przebieg zdarzen nie mam. Ale po oddaniu auta (w lepszym badz tym stanie) napewno wybiore sie na zaprzyjazniony warsztat na pomiar CO2 i sprawdzimy czy w głowicy cos ucieka... Powoli trace nadzieje... :/

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 10:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
Ja bym jeszcze raz sprawdzil czy pompa czasem nie siadla i tak jak napisal Michal szczelnosc głowicy :/

Powiem szczerze że bardzo Ci wspólczuje bo kasy juz chyba mase wlozyles :/

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 11:12 
Forumowicz

Nie doczytalem w temacie, czy chlodnica była sprawdzana, czy jest drożna, ja miałem zapchaną, płyn nie wracał małym otworem do zbiorniczka wyrównawczego, co widać po odkręceniu korka. rozumiem że układ odpowietrzony jak należy??

Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2008, 06:45 
Pierwsze kroki

chlodnica i ta stara i ta ktora jest teraz jest drożna. płyn wraca do zbiornika... A układ zrobiony tak jak należy. ba poczatku ja go odpwietrzalem a teraz zajmuje sie tym znajomy mechanik. I tylko on sie podjal ewentualnej naprawy auta bo nikt nie wie co jest grane. a to wszystko ciągnie sie juz od wakacji...;/

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2008, 17:09 
Pierwsze kroki

No i mamy kolejny problem :) Normalka... Teraz przyszło mi jeszcze sprzęgło wiskotyczne do wymiany... wyciekł olej i nie ma odpowiedniego oporu. ale przez to az tak nie grzałby sie silnik co?? ciągle czekam na pompę wody. za kilka dni bedzie wiadomo co i jak. Jesli sie nie uda - Sprzedam... :( :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2008, 17:10 
Pierwsze kroki

No i mamy kolejny problem :) Normalka... Teraz przyszło mi jeszcze sprzęgło wiskotyczne do wymiany... wyciekł olej i nie ma odpowiedniego oporu. ale przez to az tak nie grzałby sie silnik co?? ciągle czekam na pompę wody. za kilka dni bedzie wiadomo co i jak. Jesli sie nie uda - Sprzedam... :( :zalamany:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1