BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 19:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Nietypowy problem z dziwnym dzwiękiem z kolektora wylo
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 13:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47n
Witam. Problem polega na dziwnym wydobywaniu się dziwnego (mniej więcej jak z dziurawego tłumika) dźwięku z okolic kolektora wydechowego. Problem ten dręczył mnie od dawna, a że tłumik końcowy jak i katalizator nie były pierwszej młodości postanowiłem je wymienić (nowy tłumik końcowy + strumienica) ale problem choć mniejszy, ale pozostał. Dodam że byłem święcie przekonany że ten dźwięk wydobywa się z którejś powyższej części i wymiana powinna załatwić sprawę - ale tak się nie stało. Po dokładnych oględzinach kolektora wydechowego ( z którego to ów dźwięk pochodzi ), który nie jest nigdzie pęknięty, a uszczelka miedzy kolektorem a silnikiem wydaje się cała, problem pozostał. Pyrkoczący dźwięk ,jak napisałem powyżej jest podobny do takiego z dziurawego tłumika - jak by coś waliło w ten kolektor (może ciśnienie spalin jakie wydaje silnik wprost do kolektora- trudno mi to określić).
Dodam że samochód to E36 sedan z silnikiem 1,6 m40 93r (silnik ładnie się sprawuje, słychać już małego bociana, ale ciągnie do odcinki bez problemu)

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 18:04 
Forumowicz

U mojego kolegi bylo tak samo jak i u ciebie,nawet w takim samym modelu.Okazao się że urwala się śruba (tzw.szpilka) co wkręca się ją w gowice aby następnie przykręcić kolektor.I w tamtym miejscu prychalo.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 18:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
urwana szpilka lub pekniety kolektor

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 18:52 
Forumowicz

Skad wiesz ze to nie uszczelka?? Ja na twoim miejscu najpierw wymienil bym uszczelke miedzy glowica a kolektorem i ta druga ktora jest miedzy kolektorem a dwururka. Moze ja wydmuchalo gdzies w takim miejscu gdzie nie widac. A skoro mowisz ze to w tych okolicach to ja bym obstawial uszczeliki.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 19:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47n
Dzięki za odpowiedzi.
Obstawiam że jest to urwana szpilka (lecz w rachubę wchodzi uszczelka, ale wątpię). No i właśnie mam pytanie odnośnie tej urwanej szpilki - jak to naprawić ? Wiem że może to lakonicznie pytanie ale chciałbym się trochę szerzej dowiedzieć o tej szpilce - muszę wiedzieć co mam naprawić/wymienić , albo dac naprawić.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 20:17 
Forumowicz

Jak już wyżej pisalem koledze też urwala się szpilka i nic z tym nie zrobiliśmy.Poprostu wymieniliśmy uszczelkę na nową (35 zl).A to miejsce gdzie urwala się szpilka obkleiliśmy dookola poksiliną.Od 10 miesięcy nic się niepokojącego nie dzieje.Ale za jakiś czas problem prawdopodobnie pojawi się ponownie.
Natomiast na wykręcenie urwanej szpilki jest sposób.Niestety nie obejdzie się bez podnoszenia silnika do góry. :( Przytykasz do urwanej szpilki nakrętke a następnie zaspawujesz w miejscu otworu nakrętki tam gdzie jest gwint.W ten sposób elektroda zalapie to miejsce gdzie jest urwana szpilka a następnie kluczem lapiesz nakrętke i wykręcasz razem ze szpilką.
Znam tylko taki sposób.Być może ktoś zna inny.Tak czy inaczej sprubój czymś przed odkręcaniem nakrętek ich czymś zalać np.plynem hamulcowym albo jakimś odrdzewiaczem.Bez kanau też nic nie zrobicz.A zobaczysz jakie jest dojście do tych nakrętek:zly:

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 20:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
cieżko bedzie,ja jak odkrecałem kolektor to az 3 mi sie urwały i to tak ze nic nie wystawało.musiałem sciagac głowice,rozgrzewac i wykrecac wykretakiem do urwanych śrub.z trudem ale udało sie wykrecic.jesli jedna jest urwana to wymien uszczelke,jak bedzie dalej pyrkac to posmaruj ją pasta montazową lub uszczelniaczem wysokotemperaturowym.moze tez na dwururce pyrkac,najlepiej wymien tez uszczelk pomiedzy kolektorem a portkami

Tytuł: Re: [E36] Nietypowy problem z dziwnym dzwiękiem z kolektora wylo
PostNapisane: 9 grudnia 2015, 17:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318is e36
Kod silnika: m42b18
dolacze sie do tematu, mam nastepujace pytanie wykrecony mam kolektor wdechowy kupione nowe uszczelki tylko nie zwrocilem uwagi jak byla zalozona uszczelka pomiedzy kolektorem a blokiem? z jednej strony jest metalowa a z drugiej inna i nie wiem jak ona ma isc czy metalowym w strone bloku czy w storne kolektora?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1