BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 02:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36]Przegrzany silnik a w środku zimno
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 13:01 
Pierwsze kroki

no wiec udało mi sie kilka dni temu zmienic termostat na nowy, bo silnik był nie dogrzany. wszystko bylo pieknie przez 3 dni az tu wczoraj... temperatura skoczyla mi na max a ogrzewanie przestało działać :kwasny:

dzisiaj w warsztacie powiedzieli ze Visco na pewno do wymiany, bo mozna ja reka zatrzymac i nie wyrywa sie nawet po dodaniou gazu, ale nie maja pojecia dlaczego nie ma ogrzewania w srodku.... macie jakies pomysły.. ?? :niepewny:
dodam ze plyn w układzie jest i nie reaguje zbytnio na temperature.. ani go nie ubywa ani nie przybywa- poziom jest staly

po przeczytaniu kilku postów podejżewam elektro zawór, ale nie chce mi sie wierzyć że wszytko na raz sie zepsuło :kwasny:

samochód mam od 2 tygodni i jeszcze z nim walcze, wiec każda pomoc będzie dla mnie bardzo cenna :)

po zmianie z e36 na e46, moja ukochana stwierdzi³a ¿e oprócz koloru, niczym siê nie ró¿ni¹ .. hehe

Ostatnio edytowano 8 stycznia 2007, 14:32 przez Danielxit, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 13:23 
Pierwsze kroki

objawy braku pompy wody sa takie, ze temperatura szybko skacze. Czasem przy delikatnej jezdzie i max ogrzewaniu da sie ją obnizyc do minimum (w ziemie).

Abstrahując od stanu visco - w przypadku gdy jedziesz w chlodny dzien powiedzmy 60 km/h sprawnosc visco nie ma znaczenia - przeciez nawiew jest z faktu poruszania sie.

w M50/M52 bylo sporo pomp z plastikowymi lopatkami - sypały sie po jakims czasie i tyle.

A nowy termostat - jakiej firmy? Moze on sie przyciął?

Jeszcze jedno - czy jestes pewien, ze dobrze odpowietrzyłęs uklad po wymianie termostatu?

t.

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 13:39 
Uzależniony od forum :)

ZAPOWIETRZONY UKLAD

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 13:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
koledzy mają rację, najpierw zacznij od odpowietrzenia układu, a jak to nie pomoże to potem szukaj dalej (pompa wody raczej tak, a zimą tak szybko się nie zagrzeje jak visco nie jest sprawne)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 13:43 
Pierwsze kroki

delikatna jazda + max ogrzewanie( max ogrzewanie a i tak zimnym dmuchało) nic nie dawała nawet wczoraj wieczorem przy małym ruchy..
odpowietrzony był chyba dobrze, bo grzalismy silnik specjalnie i 15 minut odpowietrzalismy... termostat nowy z Intercarsu - marki Wahler

... właśnie dzwonili z warsztatu, ze szukaja elektro zaworu, bo są prawie pewni ze stoi przed nim bąbel powietrza :zalamany: ~~ nigdy więcej żadnych nie sprawdzonych warsztatów :mad:

czekam na Wasze propozycje a jak sie sprawa wyjaśni to napisze dokładnie co było nie tak, jakie objawy i co zrobili, moze to komuś pomoże :ok:

po zmianie z e36 na e46, moja ukochana stwierdzi³a ¿e oprócz koloru, niczym siê nie ró¿ni¹ .. hehe

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 13:49 
Pierwsze kroki

akurat BMW jest bardzo trudno dobrze odpowietrzyc

t.

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 13:54 
Pierwsze kroki

no dobra... ale jakim cudem przez 3 dni - czyli jakies 200 kilometrów wszystko grało ??? To chyba wyklucza takie zapowuietrzenie ukladu, zeby sie silnik przegrzewał. Co innego z grzaniem w srodku- moze zeczywiscie bąbel jest przy elektro czujniku.... ja głupieje.. ci w warsztacie zresztą też :przestraszony:

-----------------------------------------------------

AKTUALIZACJA 17:35

na tą godzine sprawa jest jeszcze nierostrzygnięta ;/ Visco zmienione - dziala pieknie, system odpowietrzony, termostat zmieniony na nowy- po 3 dniach wysiadl - nawetr w lawie by sie nie otworzył a paragon zgubiłem :kwasny: właśnie trwa składanie do kupy i dowiemy sie moze czegos nowego ... napisze wieczorem

pzdr :zdziwko:

Ostatnio edytowano 8 stycznia 2007, 18:19 przez Danielxit, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2007, 16:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
z zapowietrzonym ukladem walczylemkiedys cala zime! i tez niemoglem uwierzyc ze to akurat zapowietrzenie.a z tego co ja sie dowiedzialem (niewiem czy to dokonca prawda)? ale przy odpowietzaniu bmw trzeba najechac na wzniesienie lub najazdy! w celu przechylenia auta do tylu!?. a z tego co piszesz ze po plynie nie ma zadnej reakci? to na moje pompa! i dlatego sie grzeje i cieplo nie dociera do nagrzewnicy i masz zimny nadmoch!? powodzenia i jak rozwiklasz problem to napisz sam jestem ciekaw!

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 13:24 
Pierwsze kroki

dzwoniłem do warsztatu i niestety nie mogą sobie poradzić z odpowietrzeniem układu... przez kilkanascie minut jest dobrze, a pozniej znowu sie zapowietrza... :mur:

czy jest możliwe żeby układ zasysał z kąś powietrze ????
-------------------------------
15:13 bylem w warsztacie, w koncu wymontowano pompe - byla w drzazgach !!!!
domyślam sie że to było glównym powodem awarii a nastepstwem bylo zablokowanie sie termostatu ( 3 dniowego- nawet gotowanie przez 5 minut go nie zmiekczyło hehe )
na szczęście chyba nie ma żadnych problemów z blokiem i uszczelką.
Temat podsumuje juz po odebraniu samochodu, zeby nie przebijać ważniejszych postów.
na razie ponad 600pln >> czuje że kupiłem bmw :rotfl:
--------------------------------
po 17:00
no i w końcu wszystko wróciło do normy, może oprucz mojego dopatrywania sie jakis nowych usterek :niepewny: ....
została wymieniona pompa, visco, termostat
przyczyną problemu o którym mowa w tym wątku była oczywiście POMPA UKLADU CHLODZENIA, termostat w nastepstwie zepsucia pompy sie prawdopodobnie zastał od temperatury :zdziwko:
nowa pompka ma juz metalowe lopatki, wiec mam nadzieje że wytrzyma kolejne kilka lat :hyhy:

lex2222- 100% trafienia ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1