BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 20:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem po wymianie klockow...
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 16:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
Witam... mam bmw e36 1.8 is ... zuzyły sie klocki i zaczeła sie palic kontrolka na desce.
rozebralem kola i zeczywiscie na 1 kole dotykal juz czujnik tarczy. ale ledwo co. czujniki byly rozmieszczone po przekątnej samochodu ( tzn przod lewe kolo a tył prawe) czujnik mial chyba tylko 1 przewod wiec myslalem ze po dotknieciu do tarczy (masy) zaswiecila sie kontrolka. ale jak wymienilem klocki to juz nie dotykal i myslalem ze zgasnie. to sie jednak nie stalo. swieci nada. auto byla na wymienie termostatu i tam mechanik powiedzial ze komputerem nie skasuje tego bledu tylko tzreba zrobic jakas zwarke na tychj czynikach...
nie mm pojecia o co mu chodzi.... tak tylko gadał czy to prawda??? jesli ktos wie jak usunąc tą kontrolke to prosze o pomoc...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 16:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
kontrolka powinna zgasnąć sama po wymianie czujników na nowe. nic nie trzeba w komputerze kasować. jedyne co to sprawdź czy dobrze jest on założony. jak nie to to prawdopodobnie gdzieś jest on uszkodzony.

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 17:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
talerz1111 napisał(a):
...tzreba zrobic jakas zworke na tychj czynikach...

kablelek jest ale dwużyłowy i kiedy koncówka czujnika sie przetrze to obieg prądu jest zerwany i kontrolka się zapala - nowy czujnik i po sprawie :)

P.S.
Jak chcesz robic byle jak czyli tanim kosztem to polutuj ten czujnik tak jak radzi mechanik (lepiej juz go nie odwiedzaj bo jak daje takie rady to daruj go sobie) czekaj az sie rozleci i martw się znowu świecącą kontrolką :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 19:27 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Tak jak kolega Kostek pisze aby kontrolka przestała świecić pownieneś polutować przetarte przewody. No chyba ze Ci się nie chce to zawsze mozez kupić nowy czujnik zuzycia klockow koszt to od 20 do 40 zł.

Pozdrawiam,
Michał

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1