1angel napisał(a):
między 325 i 328 różnica trochę jest (ok. 20km)
Byyzyyyyduuuura szanowny panie

Jest dokladnie 1km (kon mechaniczny) roznicy w mocy tych dwoch silnikow.
1angel napisał(a):
i ja radze 328 (kwestia osiągów itp.)co do gazu to nie warto ew. sekwencja no i silnik nie robi różnicy
I niestety kolejna byyzyyyyduuuura

. 328 radzi kazdy - lepsze osiagi, mniejsze spalanie niz 325, o niebo lepsza elastycznosc silnika. Maks moment obrotowy 280Nm zamiast 240Nm . Poza tym w 325 maks. moment osiagany jest w okolicach 4000obr/min (bez vanosa jeszcze wyzej) a w 328 240Nm mamy do dyspozycji juz w okolicach 2000obr/min.
Niestety cena ZADBANEJ BEZWYPADKOWEJ 328 z 95/96 roku jest znacznie wyzsza niz 325 z 93/94 roku z podobnym wyposazeniem.... Z doswiadczenia (ponad pol roku poszukiwania bezwypadkowej 328i jezdzenia zarowno po calych niemczech jak i po kraju) stwierdzam ze kupno na orawde bezwypadkowej i zadbanej 328i ponizej 20000zl + koszta rejestracji jest bardzo trudne i trzeba miec DUUUZO szczescia.
Co do gazu to tez NIE BEZ ROZMICY - do 325 zarowno z vanosem jak i bez BARDZO DOBRZE nadaje sie kazdy polski sterownik jak STAG, DIEGO i ich klony. Trzeba tylko montera ktory WIE CO ROBI i te silniki pracuja na sekwencyjnym gazie IDEALNIE (zapraszam na testy

).
W przypadku silnikow M52 (czyli m in. 2.8l) sprawa nie jest juz tak oczywista z powodu oddzielnych torow regulacji skladu mieszanki dla dwoch par po 3 cylindry - czego tak na prawde nie posiada zaden obecnie dostepny sterownik (pewnien madry polak stworzyl taki i dzialal wysmienicie ale jak to zwykle bywa brak kasy i sprawa chyba ucichla)
NIEKTORE sterowniki maja tylko mozliwosc procentowej korekty dawki gazu miedzy listwami wtryskowymi lpg ale to juz jest troszke "leczenie syfa pudrem". Wiec reasumujac do 2.8 trzeba juz troszke wiecej wiedzy praktycznej i teoretycznej oraz zaplecza technicznego zeby gaz dzialal BEZ ZARZUTU niz do pozostalych dwoch silnikow.
A teraz troche na temat pytania zadanego przez autora watku
Na codzien mam do dyspozycji E36 325i (M50b25) VANOS oraz E36 328i (M52b28), a moj dobry kolega ma 325i bez VANOSA ktorym tez czesto z nim jezdze. Dzis akurat wlasnie wrocilismy z testow ze stoperem w ktorych porownywalismy elastycznosc jego 325 bez vanosa i mojej 328
Co do roznic sprawa wyglada tak:
1. 2.5 bez vanosa zaczyna dobrze przyspieszac od 4000 obr/min (max mom. obrotowy przy 4700obr/min)
2. 2.5 z vanosem zaczyna przyspieszac ok jakichs 3500obr/min tak jak tamta poprzednia przy 4000 (max mom. obrotowy przy 4200obr/min czyli 500 nizej)
3. 2.8 przyspiesza przy 2000 obr/min tak jak tamte przy 3500-4000
2.5 bez vanosa jadaca ta sama trasa z taka sama instalacja gazowa (klony

) razem z moja 2.5 z vanosem (zdarzalo nam sie jezdzic razem trasy po kilkaset km) zawsze spalala okolo 1l gazu wiecej na 100km przy tankowaniach na tych samych stacjach...
U mnie realne zuzycie gazu w trasie przy normalnej jezdzie zaczyna sie w okolicach 10l/100km u kolegi 11l/100km.
2.8 spala odczuwalnie mniej od tych w.w. silnikow zarowno w ruchu miejskim jak i w trasie.
Napisalem to na podstawie juz ponad dwuletniej eksploatacji bmw 325i (kilku roznych egzemplarzy) i kilkutygodniowej eksploatacji 328i.
Moja niedawno kupiona 325i Vanos jest do sprzedania

(tylko daltego ze wreszcie znalazlem bezwypadkowa 328 ze szpera) jezeli jestes zainteresowany to odezwij sie na prv
Mam nadzieje ze troche pomoglem i pozdrawiam...
Piotrek