BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]Niestabilne prowadzenie samochodu
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 15:01 
Pierwsze kroki

Witam
Piszę z prośbą o pomoc bo sam pomimo jakiegoś tam doświadczenia z bawarami,nie umiem dojść do ładu.A mianowicie sprawa wygląda tak:
Mój samochód na drodze żyje swoim własnym życiem,ciąga delikatnie to wprawo to w lewo,bardziej wyczuwalne jest o na dziurach ale na równej drodze sie też mu zdarza,wygląda to podobnie jak ciąganie na dużym rozmiarze opony w koleinach,ale tylko podobnie,bo w sumie w koleinach nie ciąga(miałem inne opony ,ciągał,teraz tego już aż tak bardzo nie czuć).W zawieszeniu wymieniłem już wszystko oprócz maglownicy,właśnie przed chwilą wymieniłęm drążek kierowniczy i dalej!!ObJawia sie to takim lekki pociąganiem kierownicy to w jedną to w drugą,sprawa nie pojawiła się teraz walcze z nia już ze trzy miechy.I tu moje pytanie -maglownica miała lekki luz,troszkę stukała ale nie cieknie,dokręciłem ją o powiedzmy 45stopni kluczem i stuk ustał,do jazdy na wprost wraca,zrobiłem to 2 miesiące temu,wymieniłem jeden drązęk,bo miał wybite jabłuszko,na obydwu wachaczach są nowe okularki.Wtedy założyłem też nowe opony,wydawało mi się ze przestał,ale po 3tys km zaczął stukać drugi drążek ,autem zaczęło wosić jeszzce zanim wyczułem luz drażka.Tuleje z tyłu wymienione,dzisiaj zrobiłem ten drązek i nic-wozi.Nawet ciężko mi wyjaśnić o co chodzi,po prostu ten układ kierowniczy wydaje się jakiś gumowy.Jedno co zauważam ,to jak jadę przez dziury to na kierownicy czuć uderzenia,nie mocne ale jednak,jak jade szybko to też na kierę leciutko przenosimi te dziury z drogi,czuć jakby mikrodrżenie.Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być?Zamówiłem już maglownicę ale obawiam się ze to nie bedzie to.Ta nie ma wyczuwalnego wogóle luzu ,przekręcenie na chodzącym silniku przez otwartą szybę kierownica nawet o 1 cm widać że koła również reagują .Proszę pomóżcie bo normalnie juz mnie biała gorączka bierze,sąsiedzi sie śmieją że co drugi dzień leżę pod tym autem i nic .Może wy macie jakieś pomysły?i jeszce jedno-może to tylko moja sugestia ale powyżej 140 km na godzine ten objaw jakby znika,może mi się wydaje ale wtedy tak bardzo nie musze pilnowac auta.czekam na rady i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 15:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
a nie ma zadnych problemow z ustawianiem geometrii?

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 18:36 
Pierwsze kroki

W tym momecie podejrzewam że może odrobinę jest przestawiona,bo tak jak pisałem wymieniałem dzisiaj drążek kierowniczy,ale nowy starałem się ustawic równo ze starym i skręcić na sucho i dopiero wkręciłem do maglownicy i w mcpersona.Wcześniej była ustawiana zbieżność i nic to nie dało,zastanawiam się po prostu,w jaki sposób działa to kasowanie luzu w maglu,może to owszem dosiska i jest twardziej ale dociska tylko górę zę ba i może ona jednak ma dalej luz w płszczyźnie poziomej między zembami i potafi się jednak przesuwać?ma ktoś jakieś sugestie?napisze dla pewności raz jeszcze co wymieniłem-wachacze prawdzone,jeden sworzeń zewnętrzny wymieniony,reszta w idealnym stanie,tuleje wachacza nowe,wymieniałem jak zaczęło sie to dziać,jakieś trzy miesiące temu,teraz już oba drążki kierownicze z końcówkami nowe.A ta k.... wozi po drodze!!!w zawieszeniu tylnym nowe tuleje wachacza ,nowe amory,auto nigdy nie bite,wymieniany tylko przedni zderzak,auto zwiezione rok temu z południowych włoch,ZERO rdzy więc nawet ruchy karoserii można wykluczyć.Została maglownica....,tylko jak przyjdzie,ja ją wymienię a ten złom dalej bedzie robił swoje ,to ją z jakiejś hałdy zepchnę normalnie :19: ma ktoś jakiś pomysł?

Tytuł: Zawiszenie w E36
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 19:45 
Czy geometria naprawi glupie rzucanie bawarek po drodze?

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 20:08 
Pierwsze kroki

A jakie masz kapcie w swoim BMW?

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 20:58 
Pierwsze kroki

Przód i tył 195/65 r15 z ładnym bieżnikiem,nie wyząbkowane-tak mi się wydaje-a może ktoś z okolicy ma e36 i faktycznie użyczyłby kól na spróbowanie?Chyba by mnie choera wzięła jakby to było to.Jeśi by ktoś faktycznie mógł pozyczyc pewne koła ,to się odwdzięczę ,duże piwo itp :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:15 
Forumowicz

Moje BMW: Seat Leon
Kod silnika: 1.9 TDI
Mam znajomego z bmką 318stka z 86r. Jest takie sam objaw jak u Ciebie, jest tak ze auto idzie droga ktora kierujemy ale tak buja ze mamy wrazenie jakby mialo zjechac z drogi w prawo lub lewo. tak jakbysmy je peowadzili a ono chciialo by uciec w jedna ze stron. Jest to denerwujace przy wiekszych predkosciach kiedy "ruch" auta jest nie do przewidzenia.

wymieniane rowniez bylo wszysto co mozliwe w zawieszeniu, i po wymianie sprezyn doszlo do duzej poprawy, ale to jeszcze nie jest to co trzeba :/ :/

mam nadzieje ze cos tu wykombinujemy bo zdarza sie to :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:25 
Pierwsze kroki

Ja mialem letnie 235/40/17 i nosilo ja jak pijana babe, teraz mam zimówki 205/60/15 i prowadzi sie wzorowo.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:50 
Pierwsze kroki

Moja nie buja.Idzie gładko,zawias niby seryjny,jednak dośc twardy,tył przez nowe amortyzatory KAMOKA(badziew nie polecam,ale na blichsteiny nie było kasy)jest wogóle twardy.tylko uwozi delikatnie w prawo i lewo.Jeszcze przed chwilą dałem się przejechać kumplowi i on twierdzi że mam wręcz za mały luz na maglu i może przez to uwozi-jak myślicie?Za mocno skręciłem?Ale do jazdy na wprost wraca.CZekam na dalsze pomysły i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:57 

po wymianie ktoregokolwiek elementu w ukladzie kierowniczym nie jestes w stanie na oko ustawic zvierznosci ani geometrii.nosi ci autko ewidentnie w wyniku rozjechanej zbierznosci. wydaj 50zl na zbierznosc i bedzie po problemie. :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 07:49 
Pierwsze kroki

Zbieżnośc zrobię,ale wczoraj wieczór jeszce sporo jeździłem i powiem wam raz jeszcze jak to się odczuwa-otóż po pociągnieciu kierownicy np w prawo samochód odczekuje jakies pól sekundy i dopiero zaczyna skręcać,po zmianie pasa,muszę kierownicą skontrować wręcz w drugą strone i wrócic na poprzedni tor.Dokładnie zachowuje się to tak jak auto z szerokimi kołami w koleinach,ale mi to robi na wąskich kołach na gładkiej i równej jak stół drodze!!!Tak jakby w tej cholernej maglownicy była jakaś guma która się naciąga i dopiero za chwilę wraca!!na postoju też jesli na zapalonym silniku pociągnę kierownica o jakieś 30 stopni to czuję jak się cos naciąga,koła niby patrząc na nie lekko zakręcają ale puszczenie kiery powoduje jej powrót na poprzednią pozycję-normalnie bez jazdy,przecież tak nie powinno być ,jakby ta cholera z gumy była,natomiast jak bym pociągnął trochę bardziej,to wtedy koła skrtecą mocniej ,normalnie to widać i kiera zostaje.Jakieś sugestie-ewentualnie jakiś dobry mechanik w okolicach Katowic,lub ktoś kto sie podejmie usunięcia usterki?"

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 08:26 

TOMCIO JEDZ NA TA CHOLERNA ZBIEZNOSC BO NAPRAWDE NIE MA W CZYM DZIURY SZUKAC.MASZ ROZJECHANA ZBIEZNOSC I DZIEKI TEMU SA TAKIE CYRKI.

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 08:34 
Pierwsze kroki

SPOX :D pojadę, pojadę, jutro na 13 jestem umówiony na pełną geometrię,dam znać

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 08:36 

:cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 10:27 
Zacna persona forum

czytałem o twoim problemie i faktycznie to może być zbieżnośc ale nasuwa mi sie jeszcze jedna sprawa; tuleje tylnej belki nie piszesz czy też wymieniałeś ,a samochód nieżle pływa jak są wybite.

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 11:11 

mcgiver zauwaz ze kolega wymienial sam drazek kierowniczy i po tym nie ustwail zbieznosci wiec tylne tuleje poki co odpadaja

Tytuł: Tak jakby w tej cholernej maglownicy była jakaś guma która s
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 11:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d Touring
Kod silnika: M47N204D4
"Tak jakby w tej cholernej maglownicy była jakaś guma która się naciąga i dopiero za chwilę wraca"

Moze twoj plyn w ukladzie wspomagania stracil swoje wlasciwosci i dlatego wydaje Ci sie ze jest taki gumowy skret!? Wymien plyn w ukladzie wspomagania!!!!
Jak nie wymieniales jeszcze plynu to Powinno pomoc !!!!
Pozdrawiam :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 12:51 
Pierwsze kroki

Wymienione w zawieszeniu:
tuleje przód,sworzeń zewnetrzny wachacza,końcówka drążka z lewej-zrobiona zbieżnośc,pływała
-następnie :tuleje tylnej belki -wymienione,zrobiona zbieżność-pływała
-nastęnie:Drążek kierowniczy środkowy po stronie lewej-zrobiona pełna zbieżność,pływa
-Potem wymieniłem opony na nowe zimowe o rozmiarze195/65 i skręciłem maglownice o 45stopni-uczucie było takie że stała się napewno stabilniejsza,byłem szcęśliwy myślałem że się udało,zbieżność była idealna,po dwóch tygodniach czyli jakiś 500km zaczęła uwozić i po jakims tygodniu zaczął stukać drążek wewnętzrny z prawej strony.Wymieniłem przed wczoraj, jutro jadę na zbieżność po raz 4 w przecięgu trzech miesięcy,Z czego auto stałlo miesiąc bo wiadomo kasa.A ta K.... dalej mnie wozi po drodze!!!
I uczucie jest takie jakby ten włąśnie ukłąd był z gumy i normalnie się naciągał a dopiero potem zakręcał autem,dzięki za wszystkie rady i może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 13:03 

a jak wyglada stan maglownicy?

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 13:36 
Pierwsze kroki

no właśnie maglownica jest tym elementem którego nie jestem już pewny,właśnie kupiłem przez allegro,przyjdzie pewnie w przyszłym tygodniu,starą właśnie skręcałem dlatego że miała delikatne luzy i lekko stukała po stronie lewej.po tej operacji tak jak pisałem było wiele lepiej ale przez dwa tygodnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1