BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 14:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] SWAP silnika z Omegi a do E-34???
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 13:43 
Pierwsze kroki

Jak w temacie chciałbym się dowiedzieć czy dałoby radę zrobić taką przekładkę posiadam Omegę A 2,6i, i BMW e-34 ( w bmw silnik padł już doszczętnie trochę go przegrzałem i wydmuchało uszczelkę pod głowicąa nigdzie nie mogę dostać do silnika M20b20 ) do tego cieknie olej w ogóle szkoda gadać wszystko padło przez zawieszony czujnik temp :(.

Może znacie kogoś kto by mi silniczek przełożył w miarę tanio Omegi i tak nie będę rejestrował bo zgubiłem mały brief :( i szkoda mi kasy na latanie za papierami ) a w naszych urzędach auto nie zarejestrują bez chyba że ma się znajomości których ja nie mam. Jeśli ktoś dałby radę pomóc to z góry dziękuję.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 16:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Ja myślę że to przesada posuzkaj M20B25 albo M30B35 też podejdzie a napewno mniej problemów jak z V6 z omegi :) musiłabyś wsyztsko przerabiać komputer wiązka układ chłodzenia pewnie też skrzynia też inna sprzęgło itd gra niewarta świeczki na mój gust a ten motor z omegi moca nie grzeszył M20B25 jest mocniejsze a M30B35 jest fajna rzecz

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 16:34 
Pierwsze kroki

Witam.Gwoli ścisłości 2.6 opla to rzędowa 6 a ma 150 koni i bardzo podobne brzmienie do silników bmw.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 13:11 
Pierwsze kroki

Omega i tak mi stoi w garazu i na nic sie juz nie zda chyba ze pojade po dowod do niemiec. Silniczek chodzi elegancko przebieg tego silniczka to jedyne 80 tys km. potwierdzone ksiazka serwisowa ( to tak jakby wogole nie jezdzilo ) autko bylo non stop serwisowane wiec nigdy nie bylo z nim problemow. Chyba ze macie dojscie do jakiegos taniego silniczka M20b20 zebym wstawil do Buni bo moj sie juz przekrecil a remont silnika kosztuje wiecej niz uzywka ( choc i tu nie wiadome co sie kupuje ). Albo tak jak pisze Zdzira850I zamontowal bym M20b25 ale nie znam sie kompletnie na tym i niechce sie za to zabierac wolalbym to zlecic odpowiedzialnej osobie bo mechanicy ktory sa u mnie w miescie i okolicach to tragedia oddac auto na naprawe jednego to mozna sie spodziewac kolejnej naprawy po odebraniu auta bo cos jeszcze padnie zachwile albo cos przy okazji znajdzie. jedyny dobry mechanik ktory moglby mi sie tym zajac nie ma czasu kalendarz ma wypelniony do polowy 2009 :zly: a i tak nie jest pewien czy by zaryzykowal wkladanie wiekszego silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 14:07 
Przyjaciel forum

co tu do ryzykowania a wkładanie silnika z omegi gdzie nikt go nie projektował pod 5er to nie jest ryzyko?? i kto ci bedzie ta hyryde serwisował?? Wstaw M20B25 toż to identyczny mototr z M20B20 podejdzie bez prawie żadnych zmian i efekt lepszy jak z tej omegi tylko znajdź ładny egzemplarz i po sprawie :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 14:42 
Pierwsze kroki

Tylko ze za ladne egzemplarze ladnie sobie wolaja. Mysle raczej nad sprzedaza tej Buni z tym padnietym silnikiem za jakies 1000-1500zl i dolozeniu zakupie np. e-39 albo e-36 coupe. Bo w ta moja jeszcze troche trzeba zainwestowac poza silnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 16:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 728i '95
Kod silnika: M52B28
dariox87 sprzedaj e34 teraz, bo potem jak jakims cudem uda ci sie upchnąć silnik opla do budy bmw to nikt takiej rzeźby nie kupi... :kwasny:

PS. Moim zdaniem nie ma mozliwosci montazu silnika opla w bmw, bo za duzo rzeczy moze nie pasowac... od misy olejowej zaczynajac a na pokrywie zaworów koncząc...

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 16:52 
Przyjaciel forum

A myślisz że przerobienie silnika z omegi do bmwto mniej by Cie wyszło jak jakiś zadbany mototr do BMW?? daj sobie luz z takimi pomysłami faktycznie sprzedaj to co masz i kup inne po co kaleczyć auto

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1