BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 20:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem ze sprzęgłem
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 19:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam

Potrzebna pomoc.

Sprawa ma się tak:

Przed świętami siadło sprzęgło w 316i odstawiłem auto do garażu (pedał sprzęgła nie stawiał żadnego oporu, można powiedzieć, że wpadał w podłogę) mechanik stwierdził wadę pompki, wymienił, interes zapłacony, autem odjechałem z garażu. Sprzęgło sprawowało się dobrze przez jeden dzień, dnia drugiego stało się dokładnie to samo ( te same objawy co poprzednio). Odstawiłem auto do tego samego mechanika, ale on tym razem stwierdził, że pompka jest i była ok, że teraz jest problem z dociskiem, ale tego nie wymienia się samego bo trzeba jeszcze tarczę, łożysko, jakieś tam blaszki, coś tam jeszcze, kupa przy tym roboty i tanio nie będzie. Więc teraz tak: Czy można stwierdzić wadę docisku, bez działającego sprzęgła? Czy można to stwierdzić tylko i wyłącznie po wyjęciu skrzyni biegów, czy nie koniecznie? Czy rzeczywiście trzeba oprócz docisku wymieniać pozostałe elementy, bo inaczej i tak "posypie się" reszta jak stwierdził mechanik? Czy jeśli pompka była i jest ok to czy takimi samymi objawami może dawać oznaki zepsucie czegoś innego niż pompka?

Z góry dzięki za pomoc

Ostatnio edytowano 7 stycznia 2009, 19:22 przez mako, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 19:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
moze wysprzeglik.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1