BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] zamrożony układ chłodzenia
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 14:53 
Forumowicz

Moje BMW: e36
witam.posiadam e34 525tds, dzis rano odpaliłem auto (temp w nocy była okolo -20 stopni wiec bardzo cieżko odpalił, przy 3 czy 4 razie), wsiadam i odjeżdzam, a tu po 3km, temp wskoczyła mi prawie na maksa( niedoszło do czerwonego pola), wiec pozostaje mi tylko szybko zakończyc dalsza jazde. dodam ze w lipcu robiłem remont silnika ( wymiana zaworów i uszczelniaczy, szlif głowicy) głowice sam zdjołem dałem do naprawy( płynu nie spuszczałem , wylecialo trochepłynu,ale nie wszystko, po naprawie głowicy oddałem autko pod opieke mechanikowi zeby mi ja załozył ( bo niechciałem zrobic fuszerki), olej wlał, a co do układu chłodzenia to nie wiem teraz, ale czego sie domysłam wlał wode, a miał wlać odpowiedni płyn na zime!!! dodatkowo przed zimą wlałem zawczasu 1L koncentratu!!!
dzis niespodzianka jak sie zatrzymałem miałem cząstki lodu w zbiorniczku!!! teraz autko zostało odcholowane do ciepłego garazu, zamierzam po odmrozeniu wymienic płyn, wycieku zadnego nie znalazłem(nie ma zadnej plamy pod autem). dopowiem jeszcze ze nawet po rozgrzaniu wczesniejszym z dmuchawy lecialo zimne powietrze ( nie posiadam klimy) mysłe ze obie chłodnice zostały zamrożone!!!
mam pytanie do was drodzy koledzy co powinienem robic w tym przypadku, i co mogłem uszkodzic ?( co do pompy mysle ze działa bo z otworku w zbiorniczku wyrównawczym był struniem płynu)
co ogólnie o tym sądzicie?
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 14:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Ogolnie to bym wzial mechanika za chabety i mu dal kilka garsci :krzeslem: jak mozna wlac wode do uklady w zimie!!! :mur: :mur: :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 15:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
O kurde ale , co to za mechanik ? :mur: Może spróbuj ciepłym powietrzem rozmrozić kostki lodu ..... No i chłodnice chyba też do wymiany ....

Ogólnie przykra sprawa ......

Jak można być tak tępym jak ten mechanik :wstyd: Spróbuj powalczyć od niego z to co zrobił coś w sensie odszkodowania , albo w 100% niech zwróci koszt naprawy ....

ps. naprawdę przykra sprawa ....

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 15:21 
Forumowicz

na razie na chłodnice leci ciepłe powietrze!!!niedługo ide zobaczyc jak sie czuje chora!!! na poczatek sprubuje odpalic autko i rozgrzac, jesli wróci do normy i nie lokalizuje zadnego wycieku to po ostygnieciu silnika wymienie plyn!!!
wkurzyłem sie !!! a był polecany, bo sie znał na tds i nie robił fuszerki!!!

ja bez atta to jak bez rąk :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 18:04 
Pierwsze kroki

Witam! Tomek mialem dzis doslownie to samo z tym ze mam 2.5 w benzynie odpalilem za I razem lecz po przejechaniu kilometru plyn skoczyl mi pod czerwone pole i na komuterze wyswietlil sie komunikat ze plyn ma za duza teperature, z nawiewow lecialo tylko zimne powietrze mimo ze byl rozgrzany bo dlugo sie rozgrzewal w miejscu. Zostawilem samochod przed blokiem i poszedlem do szkoly gdy wrocilem poszedlem kupic Petrygo i odpowietrzylem uklad tzn tak mi sie wydaje ze sie udalo... Niestety nic nie podzialalo z nawiewu leci nadal zimne powietrze tak ze nie mozna jezdzic bo szyby zamarzaja... Na ta chwile odstawilem samochod do ocieplanego garazu i zobaczymy co bedzie wydaje mi sie ze cos sie przymrozilo oby tylko to, jesli cos wiecie to piszcie... Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 18:37 
Forumowicz

odpaliłem, rozgrzałem ,zaczeło ciepłe powietrze wiac z wentylatora

odrazu wymieniłem plyn, po wymianie zauwarzyłem mokre podłoze podczas ruszania oraz smuge plynu, ale mysle ze togdy wlałem plynu troche go rozlało!!! po poł godzinie nic juz nie bylo
mysłe ze wszystko bedzie ok!!!!!

drogi kolego kiler_fkl zrob podobnie, najpierw go rozmroz porzadnie poźniej go rozgrzej i sprawć czy jest wszystko ok
potem wymień płyn!!!
zrobiłem w ten sposoz poniewaz , jesli po rozmrożeniu ciekło by gdzies to szkoda było by nowego plynu!!!
pozdrawiam i napisz jak u ciebie bedzie stała sytuacja!!!

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 14:14 
Pierwsze kroki

DZIAŁA!!! :) Wstawiłem do ocieplanego garażu silnik całą noc był przy cieplej rurze i się odmrozilo :) Odpalilem samochod pogrzalem go jeszcze chwile i ogrzewanie dziala :) Pieprzona zima same problemy przez te mrozy... Dzieki Tomek i powodzenia w eksploatacji :) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 22:13 
Forumowicz

super ze działa!!! wymien płyn i dolej dodatkowo samego koncentratu po wymianie!!1 ;)
nie zapomnij kliknąc pomół !!!!!

pozdrawiam

Tytuł: ogrzewanie w bmw e34
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 20:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34
Kod silnika: M20
witam wszystkich. na samym poczatku chcialem powiedziec ze jestem tu nowy ale fajnie ze jest taka strona na ktorej mozna dowiedziec sie o k pieknym tatemacie jak BMW. jestem szczesliwym posiadaczem bmw 520 i jestem zadowolony. aczkolwiek mam maly problemik. mianowicie ogrzewanie w mojej slicznotce dziala nadzwyczaj dobrze. mniejwiecej po 10 monutach nie daje sie wysiedziec w srodku!!! nawet gdy pada musze otwierac okno gdyz od razu zasypiam. nie wazne jak ustawie temp. (regulacja jest od 19 do 26 stopni ale auto nie posiada klimy) powietrze leci bardzo cieple. moze macie jakis pomysl gdzie szukac i co sprawdzic i wymienic. z gory siekuje za pomoc.
dolacze pozniej zdjecie slicznotki ale najpierw musze zmienic felgi bo na zimowkach wyglada jak emerytka a przeciez to auto z dusza!!!:-)

Tytuł: Re: ogrzewanie w bmw e34
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 20:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
junior814 napisał(a):
witam wszystkich. na samym poczatku chcialem powiedziec ze jestem tu nowy ale fajnie ze jest taka strona na ktorej mozna dowiedziec sie o k pieknym tatemacie jak BMW. jestem szczesliwym posiadaczem bmw 520 i jestem zadowolony. aczkolwiek mam maly problemik. mianowicie ogrzewanie w mojej slicznotce dziala nadzwyczaj dobrze. mniejwiecej po 10 monutach nie daje sie wysiedziec w srodku!!! nawet gdy pada musze otwierac okno gdyz od razu zasypiam. nie wazne jak ustawie temp. (regulacja jest od 19 do 26 stopni ale auto nie posiada klimy) powietrze leci bardzo cieple. moze macie jakis pomysl gdzie szukac i co sprawdzic i wymienic. z gory siekuje za pomoc.
dolacze pozniej zdjecie slicznotki ale najpierw musze zmienic felgi bo na zimowkach wyglada jak emerytka a przeciez to auto z dusza!!!:-)

Może się zaciął elektrozawór nagrzewnicy albo cięgno pokrętła ogrzewania spadło od tego bym zaczął :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1