BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 lipca 2025, 21:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Uszczelka pod glowica??
PostNapisane: 4 lutego 2009, 21:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: mondeo ghia x
Kod silnika: duratec HE
witam, dzis odpalilem swoj samochod ktory stal przez tydzien w garazu, ostatnio jezdzil nia troche moj brat bo ja ciagle latam sluzbowa skoda i po odpaleniu auta silnik zaczal przerazliwie piszczec, na wolnych obrotach, po dodaniu lekko gazu pisk ucichl i przy 2000obr/ pisk jak by z blow off w turbo, spadaja obroty i na niskich znowu pisk...

pod korkiem znalazlem delikatne "maslo", przy kolektorze jakby lekkie dymienie...

ostatnio przez jakies 2-3 miesiace wogole bmw niejezdzilem... takze niewiem co i jak,

oleju bylo lekko pod minimum, dolalem do dobrego stanu, weszlo jakies 0.4 litra...

na chwile obecna jestem lekko zalamany, ile szykowac kasy ? czy lepiej odrazu szukac drugiego motoru ?

plynu chlodniczego nie ubylo odkad przed zima dolewalem, no moze minimalnie, jakis 1cm w dol od KALT...
pomozcie

Ostatnio edytowano 4 lutego 2009, 22:23 przez matt-el, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Uszczelka pod glowica??
PostNapisane: 4 lutego 2009, 21:17 
Forumowicz

matt-el napisał(a):
po odpaleniu auta silnik zaczal przerazliwie piszczec, na wolnych obrotach, po dodaniu lekko gazu pisk ucichl i przy 2000obr/ pisk jak by z blow off w turbo, spadaja obroty i na niskich znowu pisk...

pod korkiem znalazlem delikatne "maslo", przy kolektorze jakby lekkie dymienie...

a moze pasek klinowy ;) "maslo" pod korkiem w zime przy krotkich trasach jest zjawiskiem calkiem normalnym i moze nie miec nic wspolnego z glowicą

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 21:23 
Częsty bywalec

pisk dobiega tak jakby z przodu silnika, wlasnie z okolicy paskow, nie pomyslalem o nich,

jak najlatwiej sprawdzic czy to ktorys pasek ?

a i ten pisk momentami przechodzi w taki JĘK jak w kur.. egzorcyzmach emily rose,

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 21:38 
Forumowicz

matt-el napisał(a):
jak najlatwiej sprawdzic czy to ktorys pasek ? i ten pisk momentami przechodzi w taki JĘK jak w kur.. egzorcyzmach emily rose,

wszystko zalezne od obrotow.. jak sprawdzic? nic prostszego.. zobacz czy jest mocno naciagniety czy moze zwyczajnie sie wyciagnał i sie slizga

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 22:06 
Forumowicz

Garaż: 320ci -> 318is -> 328ci -> 528iA -> 530i -> 323i -> 323ci -> 525iA -> 540iA -> 523i -> 320Ci -> 523i -> 320Ci -> 520iA -> 323i -> 523i -> ?
Ten pisk to moze przez rolki paskow?? Ja u siebie mialem to samo.. wymienilem 2 rolki (lacznie w silniku sa 3) i chodzi cichutko. Koszt 2 rolek 100zl + robocizna. No chyba , ze musisz wymienic te rolke z napinaczem wtedy koszt sie zwiekszy do ok 200-250zl (o ile wymeinsiz wszystkie3) + robocizna. Mam ten sam silnik co Ty. A te dymienie to moze po prostu uszczelka kolektora wydechowego jest do wymiany i to wszystko. Maselko tak jak kolega napisal to moze byc zjawisko normalne. Obserwuj CODZIENNIE czy nie ubywa plynu chlodniczego.
Ogolnie - bez paniki ;)

Jesli okazaloby sie, ze to jednak glowica to powiem Ci ile ja zaplacilem:
Wymienilem wiadomo wszystkie uszczelki (pod glowica, pod klawiatura), uszczelniacze zaworowe (przy okazji), uszczelka kolektora wydechowego + jakies tam papierowe uszczelki + zawor zwrotny. No i jak wiadomo planowanie glowicy i test komputerowy. Wszystko robione w ASO i wyszlo mnie 2250zl...
Jesli okazaloby sie, ze nie musisz wymieniac niczego poza uszczelka i planowaniem glowicy, oraz wymiana srub no to jakies 1450zl w ASO. U zwyklego mechanika pewnie troche taniej... ale mysle, ze glowice to trzeba raczej oddac w pewne rece.
Co do nowego motoru to tez sie zastanawialem czy nie wstawic przy okazji 2.8, ale stwierdzilem ,ze kupie, zamontuje i ch... wie ile mi to pochodzi a tak mam juz silnik w swietnej kondycji i przez to pewnosc. Zastanow sie w razie czego :)

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 23:43 
Częsty bywalec

popukalem po pasku i przestalo piszczec :hyhy: zrobilem mala runde po miescie i wszystko jest ok ! a i zawolalem znajomych by spytac co to moze byc to sie przy okazji kilka piwek wypilo :hyhy: czyli jest na + nawet :rotfl:

jutro podjade do mechanika zeby sprawdzil co to moglo byc dokladnie,

pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1