BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem - DESKA W BMW COMPACT !!!
PostNapisane: 9 lutego 2009, 17:08 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316i / 318i
Kod silnika: M43B16 / M43B18
Witam, mam problem w swoim BMW comact, a mianowicie nie moge zamontowac panelu na desce rozdzielczej (trzymajacego radio i pokretla od ogrzewania). Moze ktos z Was juz kiedys to montowal?? troche sie z tym pobawilem ale nie moge wsadzic dwoch zabkow trzymajacych ten panel na dole. Prosze o Pomoc!!!
PS.: Na dole kilka fotek panelu!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 19:51 
Pierwsze kroki

Cześć.
Posiadam też BMW Compact z 1994 r i schemat tego panela jak przedstawiłeś na zdjeciciach jest identyczny. Z tym tylko że ja słyszałem, że te dwa bolce (których nie możesz zamontować) które są na dole tej plastikowej ramki, podobno się dokręca.

U mnie jest troche gorzej, bo ja mam ułamane [glow=red]dwa plastikowe zaczepy od góry[/glow]!!!!! :( jak dzwoniłem do gościa z allegro powiedział mi że musze demontować całą deskę rozdzielczą w swoim Compakcie - doznałem szoku!!!! no ale mam nadzieję że jest jakies inne wyjście awaryjne, które ułatwi montaż tej ramki.

PS
Możesz mi odpowiedzieć czy te dwa zaczepy na dole ramki sa jednolite, czy z dziurką do przykręcenia???

A poza tym dzięki za fotki, jak uda Ci się coś zrobić w tej sprawie, lub już czegoś dokonałes napisz o tym - będzie to bardzo cenna wskazówka.
ja w tym tygodniu powalcze z tym problemem i będe na bieżąco śledził temat.

pozdrawiam
cjanek!!

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 20:06 
Forumowicz

Witam, chciałem poinformować ze nie tak łatwo to zamontować :)

Odkręciłem tunel środkowy i jakoś udało się zamontować, ale …
jeden z zaczepów na dole czyli ten ze zdjęcia nr 2 uległ uszkodzeniu, te uchwyty na dole są odlane w formie niema możliwości aby je odkręcić a pyzatym są naprawdę delikutaśne :P

Dodatkowo by się trochę lepiej trzymało od środka posmarowałem trochę POXYLINY ;)
Trzyma się nawet lepiej niż fabrycznie :)

Ale co do zamontowania tego to naprawde masakra!

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 20:07 
Forumowicz

Witam, chciałem poinformować ze nie tak łatwo to zamontować :)

Odkręciłem tunel środkowy i jakoś udało się zamontować, ale …
jeden z zaczepów na dole czyli ten ze zdjęcia nr 2 uległ uszkodzeniu, te uchwyty na dole są odlane w formie niema możliwości aby je odkręcić a pyzatym są naprawdę delikutaśne :P

Dodatkowo by się trochę lepiej trzymało od środka posmarowałem trochę POXYLINY ;)
Trzyma się nawet lepiej niż fabrycznie :)

Ale co do zamontowania tego to naprawde masakra!

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 21:02 
Pierwsze kroki

No to w porządeczku, jakoś może sobie poradzę z ta łamigłówką. Na razie w tygodniu nie mam czasu bo praca po godzinach - sic!
PS
A jak zdemontowac ten tunel tak jak mówiłeś, cały trzeba zdeinstalować, i gdzie sa zaczepy mocujące??

pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 21:17 
Forumowicz

Siemanko, tam trochę zabawy jest, sa dwie zaślepki sa na samym końcu miedzy fotelami (dwie śruby), następnie zdjąć przycisk awaryjnych świateł - tylko bardzo delikatnie swój uszkodziłem :) tam jest jedna śruba, przy prawym kolanie kierowcy jest tez śruba tak samo przy lewym kolanie pasażera, po odkręceniu wszystkiego wszystko powinno juz samo odejść :)

Und Das Ist ALLES :)

Tylko uważaj przy tym montowaniu tego plastiku, tak jak wcześniej pisałem ja jeden z tych zaczepów uszkodziłem i trzyma się tylko na jednym.

zawiele miejsca ci się tam nie zrobi do wmontowania tego plastiku ale lepsze odkręcenie tego niż całej deski tak jak to Pisza „mówią” inni, co do odkręcenia wszystkiego to całość z demontażem jak i montażem zajęła około 20 minut spokojnym tempem :)

pozdrawiam i życzę miłej zabawy

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 22:01 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki!
Nie ma to jak fachowa porada użytkownika BMW.

A swoją drogą, to jak czytam ile trzeba się namęczyć żeby zamontowac jakiś "głupi" plastik pod radio....chyba robili to już celem systematycznego odwiedzania ASO :kwasny:

No więc dobrze, jak dobrze pójdzie plastik będę miał w przyszłym tygodniu (lub jeśli coś wykombinuję zreanimuję ten stary, tylko nie wiem jak odtworzyć złamane plastiki u góry :rotfl: ) i jak już dopnę swego pochwalę się o osiągnięciu... :zdziwko:

pozdrówki!

cjanek!

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 22:39 
Forumowicz

widziałem na allegro jak inni użytkownicy sprzedają, czasami jest to rozsądna cena a czasami masakra :)
w poniedziałek byłem pod poznaniem i widziałem u gościa na „szrocie” ze ma cały kompletny panel sterowania razem z pokrętłami i przyciskiem od ogrzewania tylnej szyby (mam do gościa nr Tel bo posiada inne części do Compacta)
jak byś chciał to mogę dowiedzieć ci sie za ile by go sprzedał, bo co do starego to wydaje mi sie ze nic juz po nim i chyba nie da rady go zmontować a tym bardziej ze masz popękane górne zaciski – no chyba ze masz jakiś genialny pomysł bo mój też był pęknięty z lewej strony i w żaden inny sposób nieudało mi się wpaść na pomysł jak go naprawić by się trzymało, pozdrawiam …. (tak na marginesie to dzisiaj jeszcze musiałem wymienić pompę paliwa bo tak jak się zatrzymałem to tak nie mogłem odpalić, masakra niespodziewany wydatek) :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 22:48 
Pierwsze kroki

No siemka!
Właśnie dopiero teraz odczytałem Twojego e-maila. Otóż dzisiaj przyszedł mi panel nawiewu i w weekend będe go montował. Zaplaciłem za niego 50 zł + przesyłka (poczta polska) oczywiście. Tylko nie wiem czy wejdą mi przyciski od klimy itp bo na plastiku mam tylko ogrzewanie tylnej szby. Ale myślę że to już nie problem.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.
:) :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 23:00 
Pierwsze kroki

cjanek teraz kupowałem właśnie taki panel w salonie BMW w Katowicach i płaciłem równe 70 zł. Wymieniałem całą deche bo poprzedni właściciel miał deske z coupe jak miał byś problem z montażem to zdejmij środkowy tunel ja tak u siebie składałem i nie było problemu.
Powodzenia

Ostatnio edytowano 26 marca 2009, 23:03 przez TomaszTDS, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 23:01 
Pierwsze kroki

..aha i chciałem powiedzieć że prze ztą holerną ramkę mój nowy nabytek tj Blaupunkt już około dwóch miesięcy jeździ pod siedzeniem. Niestety poprzedni model (też Blaupunkt) stał się przedmiotem kradzieży. I tak bilans strat wygląda następująco :
- szyba boczna przednia,
- radio Blaupunkt Milano MP35 wraz z panelem i jakąś płytą CD (niepamiętam jaka),
- ramka (panel) naweiwu polamany podczas kradzieży radia,
- oryginalna kostka BMW ISO (bezczelność, żeby kostki nie zostawić),
- moje nerwy,
- brak muzyki w aucie!

Ale wiem, że bilans się wyrówna i sprawcom tego gówniarskiego wlamania już ręce po woli usychają.... :D

pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2009, 21:56 
Pierwsze kroki

WitaNa początku jest to dośc skomplikowane, ale gdy weźmiemy się za robotę zajmuje to około godziny z przełożeniem wszyystkich gratów. Najbardziej rzeźbienia jest przy mocowaniu dolnym dwóch zaczepów - oczywiście jeden uległ zniszczeniu.!! ;) Teraz jest oki, i radyjko juz cyka.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.

PS.
A teraz szukam jakiegoś dobrego AKU do mojego compacta, ale wiem że to nieodpowiedni wątek. skorzystam z opcji "szukaj".

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1