BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Pytanie o zegary
PostNapisane: 10 lutego 2009, 18:24 
Pierwsze kroki

Mam takie pytanie związane z zegarami w E36 2,5 TDs.
W moim TDsie są zegary w których skala prędkosci konczy sie na 220 km/h i nie działają one poprawnie (obrotomierz i ekonomizer) a z tego co zdołałem zauwazyc w innych 2,5 TDs są zegarki ze skalą 240km/h. Poza tym jadąc z pewną prędkością powiedzmy 100km/h (wskazanie licznika) nawigacja pokazywała mi 95 km/h i wogóle przy innych prędkosciach srednio 5 km mniej niz wskazanie licznika.
Czy juz ktoś wymieniał te zegary??
I czy jak wymianie na te ze skalą ''240'' ekonomizer bedzie hulał poprawnie?. ( teraz zaniża)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 18:42 
Pierwsze kroki

A więc tak: liczniki zawsze będą troche tazaniżać prędkość (są poprostu k ustawiane fabrycznie). Np. U mnie w E39 mogę ustawić sobie elektroniczne wskazania prędkości i te wskazania są prawidłowe (są takie same jak GPSu)i troche różnią sie od wskazań licznika analogowego, wiec się nie martw tym błędem. U mnie przy 100km/h według GPS licznik wskazuje 107km/h a już przy 160km/h według GPS 164km/h na liczniku, wiec przy maksymalnej prędkości pewnie te wskazania będą równe ponieważ są to liczniki elektroniczne a nie na linke jak było w starszych samochodach. U Ciebie napewno jest tak samo. Więc nie ma potrzeby wymieniać zegarów chyba ze bedziesz sie lepiej czuł jak bedziesz miał skale do 240km/h, będzie tylko jeden minus w każdym liczniku BMW jest mały komputer w którym są zapisane dane: np. nr nadwozia samochodu - i jak zmienisz licznik na inny to napewno będzie inny nr nadwozia i jak będziesz sprzedawał samochód i ktoś będzie dociekliwy to wyjdzie na to że twój samochód to składak (oczywiście o ile ten licznik co masz jest oryginalny). A mam pytanie dlaczego uważasz że ekonomizer zaniża spalanie?

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 21:50 
Pierwsze kroki

''A mam pytanie dlaczego uważasz że ekonomizer zaniża spalanie?''
Nie opisałem tego dokładnie dlatego teraz pisze ale wg skali na nim przy prędkosci powiedzmy 50 km pokazuje 2 L. więc cos jest nie tak ale nie wiem własnie czy to wina zegarów czy czegos innego bo obrotomierz tez żle wskazuje bo na biegu jałowym tylko 2 tys obrotów a nie ~8tys. i własnie nie wiem czego to jest wina??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1