BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 18:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] jakie opony na tył - 205 czy 215?
PostNapisane: 20 listopada 2008, 02:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Mam dylemat jakie wybrać opony na tył czy 215 czy 205 mowa o 16 calach.
Otóż niedawno kupilem auto ale zmienilem opony na zimowe i niezbyt sie najezdzilem na nich.
Jezdzilem delikatnie przez co slabo je znam.
Teraz kiedy mam 15 cali 195 zimówe ostatnio mialem zaskoczenie auto na ulicy zjechalo mi na koncu 2 na drugi pas(testowalem pozną noca) sucho było , odpuscilem gaz i było ok , cale szczescie ze była to noc.Więcej powera nie chce sprawdzać na tak wąskich oponach bo zawału dostane.Moze to wina nie tego ze wąska ile zimowa miekka ?

Czy na letnich 205/55/16 będzie nosiło mi auto ?
Czy lepsza bedą 215/50/16 ?
Wolalbym mniejsza szerokosc ale bezpieczenstwo na krece ważniejsze.

pzdr

Ostatnio edytowano 20 listopada 2008, 07:49 przez Ben_sage, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 02:59 
Uzależniony od forum :)

na lato możesz załozyć 215 ale na zime polecam 195 lub max 205 jesli na 16tce

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 05:43 
Częsty bywalec

A na 15 cali??? Obecnie mam 205 a bede zmienial ale na caloroczne...Mozecie mi napisac czy lepiej założyc 205 czy 225??? I czy szersze opony wejda do felg....

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 09:34 
Forumowicz

Moje BMW: 320i 86
Opony całoroczne są słabe latem i zimą. Do 320 E36 na zimę 195 (zimówki)a lato 205-225 (letnie) No i odpowiednie ciśnienie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 17:30 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B25
Dokładnie.Ja mam u siebie zimówki 195 na 15",a na lato mam 16" przód 205,tył 225.i jest dobrze,ale 215 też byłby spoko.

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 00:22 
Częsty bywalec

Ja nie rozumiem , dobieram kapcie pod moc auta a wy do 2.0 czy 1.8 rozważacie 225??
Jaki cel ? zmulenie wieksze auta czy wieksze spalanie a moze poprawe wlasności jezdnych :zdziwko: ?

Całoroczne opony dla mnie to duzy :rotfl: kup lepiej z komisu używane za poł ceny , czasem są dobre sztuki mimo iż zwolennikiem nie jestem tego , chodz doskonale to rozumiem że to duzy wydatek zwlaszcza w bmw... dlatego sam rozważam partie na tył kupić używaną.Bo i tak po sezonie niewiadomo ile zostanie.

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 01:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Ben_sage zima uzywam 195 na obu osiach, jak sa plusowe temp to masakra ale winny jest sklad mieszanki. Dlatego jesli zima nie bylaby taka mocna, dobrym rozwiazaniem bylyby uzywane zimowki dzieki czemu guma jest troche twardsza, zapewniloby to lepsza przyczepnosc na suchym i w deszczu. Syberii u nas nie ma na ogol jest mokro. Na ten sezon pierwszy raz mam nowe opony zimowe i strasznie mi sie slizgaja

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 01:08 
maniek6600 napisał(a):
a bede zmienial ale na caloroczne...

Opony całoroczne nie zdają egzaminu.

Ja w zimę śmigam na 195/15/65 i jest akurat, lato 225 na obu osiach i jest bardzo fajnie- z wyjątkiem kolein. Ale gładki asfalt i zakręty... mmm... poezja :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 04:32 
Częsty bywalec

gładki afalt hmmm kolego drogi podaj mi adres chętnie wpadne na te zakręty, też jestem z wawy.Jak spodobaja mi sie to kupie 250 :hyhy:

Zazdroszcze ci bo ja każdej nocy po kilku dzielnicach doszukuje sie nowych dziur na drodze,dlatego po kazdym tygodniu zanim wejde w durny zakręt , rozglądam sie czy ku..sy z robót drogowych postawią tablice lub jakąs zapore jak rozkopia metrową dziure.Nie wiem jak można tych frajerów tak nie dopilnować.zdarzyło mnie sie to już nie 1 raz.Nie wiem gdzie wy zyjecie ale napewno jezdzicie innymi drogami niż ja.

Ps.Kolega "drogi" - bo w sumie dbał o auto, które mi sprzedawał jeszcze na tych kołach 17 jezdził wolniej niż 18latka po egzaminie która dostała forda ka od taty,bał sie o swoje german style,.Dla mnie to było śmieszne , nawet moja Panna śmiała sie z tego, dopiero pózniej wychaczyłem o co chodzi.W sporcie takie german style nie pozyło by paru minut... :zly: Jak wsiadlem do auta nie wiedzialem którędy jechać bo raz pojechalem powąskami z myśla ze drogi są tam lepsze jak gdzie indziej i niestety musialem jechać cala droge na 3....

Moim zdaniem wszyscy co maja 18 chwala sie jakie to są piekne drogi i zakręty,ale smiac mi sie chce jak jezdze mamy fordem focusem 1.4 kombi i na kazdej drodze biore germany style r6....

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 09:33 
Po Wawie ja takich miejsc nie znam. Ale np. nowo budowane obwodnice, np. Gdańska, albo Sławieńska, Karlino, albo przecudowne zakręty w kształcie wielokrotnego S, na którym nie jeden się już wyłożył- okolice Polanowa. Droga nr. 6...

a w wiosce o nazwie Warszawa, to tak z głowy nic nie kojarzę za bardzo heheh

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 10:39 
Forumowicz

Ben_sage napisał(a):

Moim zdaniem wszyscy co maja 18 chwala sie jakie to są piekne drogi i zakręty,ale smiac mi sie chce jak jezdze mamy fordem focusem 1.4 kombi i na kazdej drodze biore germany style r6....

Bo drogi robią się piękne. Przykład wawa-radom.
Nie zdaża się żeby jakiś fokus mnie wyprzedzał a mam 19" i gwint bardzo nisko ustawiony.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 09:20 
Częsty bywalec

Fajny masz gwint i koła 19 cali, Jednak zrobilbym to na samym koncu , bo jak wjedziesz w kocie gówno to ten kot mlotkiem potraktuje ciebie i elementy zawieszenia i nie tylko.

Wydaje mi sie że ta twoja bmka to ci sie sni ze lata a nie jezdzi po PL...bo drogi coraz Hu..wsze.A pozatym mało kto sie ogranicza do smigania w malutkim miasteczku.Dlatego piszmy ogolnie a nie z myślą o sobie i swoich potrzebach.

Ponawiam pytanie ponieważ tylko jedna osoba doradziła 215.
Zalezy mi tak zeby przy maksymalnym depnieciu nie było efektu slizgania kół i zarazem komfort dlatego przy m50b25 myśle nad 205/50/16 & 205/55/16 czy moze 205/50/16 & 215/50/16.

Narazie sklaniam sie ku przod 205/50/16 i tył 215/50/16 beda dobre? do standartowej alufelgi bodajrze ET46 16 cali bmw http://img501.imageshack.us/img501/596/19464098jk2.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 10:41 
Częsty bywalec

Ben_sage, piszesz takie pierdoły że aż czytać się nie chce,

Ben_sage napisał(a):
jak wjedziesz w kocie gówno to ten kot mlotkiem potraktuje ciebie i elementy zawieszenia i nie tylko.

Dziwna metafora :mur:

Nie wszyscy muszą zapie***lać po mieście, nie wszystkim to pasuje,nie wszyscy tego potrzebują, niektórzy mogą po prostu chcieć dojechać na miejsce z "przepisową" prędkością.Wbrew pozorom kierowcom BMW też się to czasem zdarza. Zasuwaj sobie focusem mamusi, wyprzedzaj mnie ile chcesz...ja dojadę na miejsce 5 albo 10 minut za Tobą ale zrobię to z klasą. :cwaniak:

Ps. Co do rozmiaru opon to oczywiście 16' szału nie robi :hyhy: więc możesz założyć sobie spokojnie większego pączka (będziesz mógł szybciej jeździć po dziurach :super: ) 205/55R16 na przód i 215/55R16 chociaż różnica pary milimetrów co do 205/50R16 i 215/50R16 różnicy prawdziwej nie uczyni.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 13:43 
Częsty bywalec

No ale jeszcze niedawno było o m3 mowa a to auto do zasuwania.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 14:52 
Częsty bywalec

Ben_sage napisał(a):
było o m3 mowa a to auto do zasuwania.

Każdym autem zasuwa się tam gdzie warunki na to pozwalają, a wspomniałes wczesniej, że z drogami to tam kiepskawo jakoś.. :mur: Tam gdzie warunki są sprzyjające do tego aby nie zrobić krzywdy sobie, Tobie, Focusowi Twojej mamy i innym użytkownikom dróg publicznych z pewnością będziesz oglądał szybko znikającą tylnią rejestrację M3.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 21:18 
Forumowicz

Ben_sage napisał(a):
Fajny masz gwint i koła 19 cali, Jednak zrobilbym to na samym koncu , bo jak wjedziesz w kocie gówno to ten kot mlotkiem potraktuje ciebie i elementy zawieszenia i nie tylko.

Tam gdzie jest dobra droga latam szybko a tam gzie słaba to powoli. Teraz akurat jest zima i latam na osiemnastkach.
Nie rozumiem co mam zrobić na końcu. Założyć siedemnastki czy szesnastki?
:rotfl:

Na moje hamulce od CSL-a minimalnym rozmiarem jest osiemnaście.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 22:01 
Częsty bywalec

Dla mnie możecie smigać i na 20 i chwalić je pod niebiosa ja mam swoje zdanie i myśle innymi kategoriami.
Załozylem temat o 16 calowych alufelgach bo wlasnie zmieniłem z 17 na mniejsze to tym bardziej mnie sraja takie 18 czy 19 ;)
Nie bardzo też rozumiem co maja wspolnego alufelgi do 325 z alufelgami do m3.
M3 to sportowy samochod.
Zalezy mi na komforcie.
Ewentualnie proponuje polecać takim samym ludziom o podobnych zainteresowaniach tuningiem jak wy.Ja stawiam kroki adekwatne do moich potrzeb.W kwesti tematu i zapytania jest chyba wyraznie opisane co i jak i co mnie interesuje.

A tak dla ścisłości:
Nie lubie jak ktoś wchodzi na mój temat pisze mi o czyms zupelnie innym niż potrzebuje a pozniej wmawia mi jakiś bzdety i probuje mnie przekonać.

Dlatego nie bardzo wiem z czyms do mnie ? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 22:56 
Forumowicz

Napisałem w pierwszym poście co polecam do 325.
Nie piszę żadnych bzdetów.
Odpowiedziałem tylko na Twoje bzdety dotyczące większych kół niż siedemnaście cali.
Jeżeli założyłeś temat to nie znaczy że możesz w nim pisać co Ci się podoba i nikt nie będzie miał innego zdania.
Nie interesuje mnie i pewnie innych co Cię jak to nazywasz SRA.

Sorki za OT.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 10:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Na 16" mialem 225 i bylo o wiele, wiele bardziej komfortowo i szybciej niz 215 na 17" czy 215/235 na 17" jak mam teraz. Na zime to 15" i 195. Profile tak dobrane zeby obwod sie jak najbardziej zgadzal z tym co powinno byc.

Drogi mamy jakie mamy, poprawa jest codziennie widoczna golym okiem. Mi raptem przez ostatni miesiac dojazd praca-dom skrocil sie nawet o godzine bo oddano jedna inwestycje. Ale nadal sporo jednak jest zaoranego pola a nie drogi wiec do E36 nie zakladam na lato wiecej jak 16".

Ben_sage, jak masz takie problemy z autem to albo te zimowki sa bardzo kiepsciutkie albo jednak musisz sie jeszcze troche wjezdzic w mocny tylni naped :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 11:59 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318ti
Witam.
Nikt w sumie nie bardzo rozwiał twoich wątpliwości więc może ja pomogę.

Od ponad 3 miesięcy jeżdżę moją 318 i poznaje ten samochód od zera gdyż nigdy nie jeździłem tylno napędówką czyli i BMW ;)

Mam opony letnie 215 16" i na łuku przy redukcji z czwartego na trzeci bieg, oraz dobrego kopnięcia ze sprzęgła złapał mi lekkiego boka na suchym asfalcie. Skoro ja mam tylko 140 KM to u ciebie również będzie podobny efekt. Myślę że nie pomoże ci również szersza opona.

Moja propozycja to zmiana stylu jazdy. Ja właśnie przechodzę adaptacje w moim BMW i nie jest to dla mnie nic łatwego gdyż przesiadłem się z Peugeota 106 Rallye S2 gdzie ostre dohamowania, wejście z zakrętu z gazem, lub szybkie zmiany biegów w zakrętach były czymś bez czego to auto nie miało sensu.

Stojąc i czekając na zmianę opon u wulkanizatora zagadał do mnie długoletni właściciel BMW i powiedział mi - "młody daje ci 4 miesiące i albo pokochasz to auto albo je sprzedasz" teraz już dostrzegam ogromny sens jego słów.

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1