BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problemy z chłodnica
PostNapisane: 23 lutego 2009, 11:43 
Pierwsze kroki

Cześć, mam wielki problem z ubywającym płynem , mam BMW 316 , 94r, zaczęło się w lato, płyn ciekł, aż wreszcie samochód się zagrzał i poszedł dym. Oddałem go do warsztatu do wymiany była chłodnica, po wymianie przez jakiś czas było ok, ale teraz płyn znowu zaczyna wyciekać, leje się i wyciek jest koło koła pasażera, skaczą mi obroty a samochód potrafi sam zgasnąć, próbowałem z uszczelniaczem ale wszystko jest ok przez kilka dni i znowu jest wyciek, ogrzewanie nie działa też tak jak powinno, wolno nagrzewa... Dzisiaj pojawił się też mały biały dym... w zbiorniku od chłodnicy nie mam żadnych wycieków oleju i płyn jest czysty...olej też jest czysty... czy do wymiany jest uszczelka pod głowicą i nic nie da się z tym zrobić ...? Proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki...

Ostatnio edytowano 23 lutego 2009, 12:12 przez slawomir, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 13:25 
Forumowicz

nie musi to byc uszczelka pod glowica.
gdzie wymieniales chlodnice i czy na uzywkę czy nową? jestes pewien, ze dobrze zamontowali?

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 13:41 
Pierwsze kroki

chłodnica była wymieniana w znajomym, sprawdzonym warsztacie, kupiłem używaną, we wcześniejszej był wyciek spod zbiorniczka, teraz w okolicy chłodnicy nie ma żadnych wycieków i działała dłuższy czas bez żadnych problemów i była sprawdzana i podobno wszystko z nią jest w porządku ...

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 14:06 
Forumowicz

hmmm to nie wiem. przykro mi nie pomogę :(

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 19:32 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego na poczatek zlokalizuj ten wyciek
podjedż do tego znajomego warsztatu pewnie maja urzadzenie do sprawdzania szczelności układu chłodzenia
ogrzewanie szwankuje bo układ może być zapowietrzony

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 20:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
a na moje to masz nieszczelną nagrzewnice !! nie grzeje bo pewnie ktoś wsypał jakiś cudowny proszek do uszczelniania chłodnicy i sie wszystko zakleiło!! a jesłi jest zatkana nagrzewnica to jej nie odpowietrzysz za dobrze inie ma obpowiedniego obiegu płynu i dlatego ci sadzi płynem koło pasazera. sprawdz to ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 12:08 
Pierwsze kroki

Właśnie wróciłem z warsztatu, odpowietrzyli mi układ, ogrzewanie zaczęło działać po ponownym wlaniu płynu ale nadal jest wyciek, podobno spowodowany tą uszczelką na głowicy, w piątek zostawiam ją do roboty, napiszę później jak efekty żeby była to jakaś pomoc dla innych... ogólnie wielkie dzięki za pomoc. Pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 11:39 
Pierwsze kroki

Wczoraj odebrałem samochód no i okazało się , że była to uszczelka pod głowicą. Po wymianie wszystko działa i śmiga aż miło ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 23:27 
Pierwsze kroki

a u mnie skolei jest wyciek plynu chlodniczego dosc spory, samochod chodzi normalnie obroty ok temperatura ok ogrzewanie grzeje cieple ale slabo leci i paruje dosc szybko co to moze byc prosze o pomoc :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:07 
Zacna persona forum

gdzie ten wyciek bo jesli nie widzisz i szyby od srodka paruja tosprawdz dywniki z przodu bo moze cieknie ci chlodnica nagrzewnicy

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:07 
Pierwsze kroki

kris666 napisał(a):
a u mnie skolei jest wyciek plynu chlodniczego dosc spory, samochod chodzi normalnie obroty ok temperatura ok ogrzewanie grzeje cieple ale slabo leci i paruje dosc szybko co to moze byc prosze o pomoc :zalamany:

A gdzie masz ten wyciek????

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:17 
Pierwsze kroki

cieknie mi gdzies po silniku bo jak zajechalem na stacje wysiadlem a tam lekka para spod maski patrze pod samochod a tam dosc duzo plynu z chlodnicy otwieram maske i silnik jest trohe pochlapany

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:21 
Pierwsze kroki

tylko,ze te parowanie szyb to juz tak bylo wczesniej i wszystkie nawiewy mi nie dzialaja chodza tylko te na szybe a i tak slabo dmucha a z kolei ten wyciek plynu chlodniczego to od wczoraj mam

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 01:00 
Pierwsze kroki

kris666 napisał(a):
cieknie mi gdzies po silniku bo jak zajechalem na stacje wysiadlem a tam lekka para spod maski patrze pod samochod a tam dosc duzo plynu z chlodnicy otwieram maske i silnik jest trohe pochlapany

jeśli cieknie Ci z przodu silnika to sprawdź węże i opaski przy termostacie a jeśli są ok to cieknie Ci na pompie wodnej

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 15:26 
Pierwsze kroki

znalazlem miesjce z ktorego cieknie waz ktory wychodzi ze zbiorniczka dolem ocieral mi o pasek i sie lekko przetarl to bylo przyczyna i nie wiem czy da rade cos z tym wezem jescze zrobic czy kupowac nowy???ale slaba siła ogrzewania,niedzałajace nawiewy na pasazera i kierowce i parowanie szyb jest nadal wiec to nagrzewnica mowicie???

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 22:45 
Pierwsze kroki

Wymień wąż, dobrze odpowietrz układ i dopiero wtedy, kiedy będziesz pewien,że płyn Ci nie ucieka zobaczysz czy ogrzewanie się poprawiło. A jeśli się nie poprawiło to nagrzewnica się kończy...

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 14:35 
Pierwsze kroki

oki dzieks tak zrobie ale z tych nawiewow glownych co leca bezposrednio do srodka samochodu czego mi w ogole nie leci zadne powietrze tak jakby byly kompletnie zapchane moze tak byc?

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 14:40 
Pierwsze kroki

i jeszcze jedno pytanko jak prawidlowo odpowietrzyc uklad jakbys mogl mi mniej wiecej krok po kroku napisac :] dzieki z gory

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1