BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 10:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Problemy z ABS
PostNapisane: 1 lutego 2007, 11:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 535
Witam wszystkich!!!
Szukalem ostatnio w tym dziale postów zwiazanych z problemem ABSu. Problem polegał na tym, iż niby z hamulcami wszystko OK, jednak kontrolka ABS sie świeci. Nie dalo mi to wczoraj usnąc, więc wyciągnąlem samochod z garazu i do testow. Ostatnio zrobilem cale zawieszenie i uklad hamulcowy po czym kontrolka mi zwariowala i ciagle swieci. Po dwoch godzinach znalazlem rozwiazanie: przed odpaleniem auta nalezy napompowac hamulce az pedal bedzie twardy, odpalamy z wcisnietym pedalem.Pompa ABS sie uruchamia, luzujac pedal, zdejmujemy noge z hamulca.Ruszamy, i po przekroczeniu 20 km/h wszystko dziala jak nalezy.ABS ASC i co tam jeszcze, sprawdzilem na trasie siekierkowskiej (pusto, piekna droga i przede wszystkim BEZPIECZNIE).
I tu mam pytanie: SKAD TAKA REAKCJA??????????????
Drugie pytanie: Zaciagnale reczny i przesal mi guzik odskakiwac, musze go delikatnie wyciagnac, przez co irytujace jest zaciaganie recznego. Co w mechanizmie recznego blokuje odbijanie guzika???

Ostatnio edytowano 1 lutego 2007, 11:15 przez Szkielko, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2007, 11:15 
Pierwsze kroki

I jeszcze jedna sprawa. Po lewej stronie kierownicy w E36, jest pokretlo do jasnosci zegarow i pokretlo do wyskosci swiatel....i ono wlasnie jakims cudem wpadlo mi do srodka....Jak je teraz wyciagnać???

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2007, 12:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57
odnosnie abs-u ta ja mysle ze to czujka,ale zeby byc pewnym to komp

pozdro

Obrazek

Tytuł: ABS
PostNapisane: 1 lutego 2007, 14:06 
Pierwsze kroki

Przy każdej wymianie oleju, samochod przechodzi gruntowny test komuterowy, z zalozenia wychodze ze nic nie ma prawa nie dzialac takze dbam o to. Testy sa na 5, co 10 tys olej i kontrola zawieszenia.Nie ma zmiluj sie:)

Tytuł: ABS
PostNapisane: 1 lutego 2007, 15:08 
Pierwsze kroki

Prosiłbym, aby osoby które postanowily sprawdzic moj "patencik" dotyczacy ABS, sprawdzily go u siebie i podzielili sie z nami swoimi wnioskami....

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2007, 07:35 
Przyjaciel forum

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=7385

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 12:20 
Witam wszystkich.Ten twoj patent z deptaniem po hamulcach to totalna bzdura.U mnie nie zadzialalo.KOmputer pokazywal czujke abs prawy przod.Po wymianie czujki pokazuje nadal czujka abs prawy przod lub zwarcie na przewodach.ABS sie swieci i denerwuje.Pomocy potrzebuje ale powaznej , a nie patenciarzy.Pozdrawiam.Dawid.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 12:22 
Przyjaciel forum

dawid, jak potrzebujesz poważnej pomocy a nie patenciarzy to sobie aso odwiedz :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 12:40 
Odwiedzil bym ,ale sadzie ze to auto nie jest tego warte.Moze wie ktos czy w naszych e-36 sa miejsca moze na przewodach ,ktore moga powodwac zwarcia.I dalej nie potrzebuje pomocy od patenciarzy i tych co pojecia nie maja.Polska wolny kraj ,pisz co chcesz,ale bzdury i domysly,ktore pomagaj psuc autko zostawcie dla siebie.Pozdrawiam Dawid.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2007, 17:22 
moim zdaniem to czujki od ABS, są dwie z przodu i z tyłu

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2007, 14:26 
Forumowicz

Mam 316i compact e36 1.6 z 1997 roku zrobilo się zimno i mokro. Wczoraj zapalily mi sie dwie KONTROLKI od ABS i ASC. Gdzie są dokładnie te czujki? W ktorym miejscu i co może być powodem tego? Czasami na chwile znikna i abs oraz asc dziala! Czujki są z przodu i z tylu? Łatwo się do nich dostać? prosze o pomoc bardzo!! bo mnie to irytuje

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2007, 15:01 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
bowwer napisał(a):
Mam 316i compact e36 1.6 z 1997 roku zrobilo się zimno i mokro. Wczoraj zapalily mi sie dwie KONTROLKI od ABS i ASC. Gdzie są dokładnie te czujki? W ktorym miejscu i co może być powodem tego? Czasami na chwile znikna i abs oraz asc dziala! Czujki są z przodu i z tylu? Łatwo się do nich dostać? prosze o pomoc bardzo!! bo mnie to irytuje

przeczytaj kolego cały ten temat zobacz na link który podał elektron85 i wszystko bedziesz wiedział co gdzie i jak

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 19:03 
Pierwsze kroki

Szkielko Twój patent działa jak najbardziej.. u mnie po wymianie płyny hamulcowego zaswieciły sie kontolki abs i asc razem..wiec jak zwykle w takich sytuacjach najpierw zagladam na forum bo moze jakis geniusz cos na to poradzi..a wiec rano poszedlem do auta napompowalem hamulec, odpaliłem i przejechalem kilka metrów o dziwo kontrolki zgasły (ale zgasły dlatego ze nic innego nie jest uszkodzone) i tak jest do dzis..
dlaczemu ??? :) nie wiem
ale działa
pozdro Szkiełko

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1