BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 10:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] pytanie po wymianie filtra paliwa i oleju
PostNapisane: 2 marca 2009, 17:26 
Pierwsze kroki

mam takie pytanie:wymieniłem dzis olej z mineralnego mobil m 15w40 na liqui moli 10w40 półsyntetyk oczywiscie filtr oleju a takze filtr paliwa. robił mi to mechanik, podciągał mi tez reczny ale niewazne. mam gaz sekwencje. moje bmw to 318i 1991 rok sedan. jak włączyłem zapłon tak dziwnie nie chciał mi sie przełączyć guzikiem na gaz nie wiem czy to normalne??????? ale po drugiej próbie wszystko było juz ok. i drugie pytanie czy spadek mocy mógł byc chwilowy?? bo tak jakoś nie ciągnie jak predzej???? zapomniałem dodac ze wymieniałem tez pasek klinowy i pasek od pompy wspomagania

Ostatnio edytowano 2 marca 2009, 20:01 przez cygan22, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 19:36 
Forumowicz

Kolego nie wymienia się z mineralnego na półsyntetyk. A to co robiłeś przy aucie,nie powinno mieć wpływu na moc samochodu. To raczej coś z gazem,może filterek albo po prostu miałeś końcówkę gazu.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 19:39 
Częsty bywalec

Ja pitole , do auta ktore mialo mineralny olej i ma zapewne pzrejechane ponad 300 kkm lac taki olej - ja zawsze sie pytac bede - Po co ?? . no ale trudno :)

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 20:15 
Pierwsze kroki

Przemas137 napisał(a):
Kolego nie wymienia się z mineralnego na półsyntetyk. A to co robiłeś przy aucie,nie powinno mieć wpływu na moc samochodu. To raczej coś z gazem,może filterek albo po prostu miałeś końcówkę gazu.
Pozdro

no wiem bo moze rozszczelnic silnik ale wiem tez ze olej mineralny nie jest dobrym rozwoiazaniem dla tych silników!!!! pisałem nowy temat odnosnie tej zmiany i pisali ludzie ze wymieniali wiec sprobowalem mam nadzieje ze nie bede załować. a po za tym słychac mi było hydroregulatory.

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 22:35 
Forumowicz

Jakiś pajac wymyślił sobie teorię że po mineralnym nie wolno wlać syntetyku a wielu ludzi powtarza ją jak papugi. Przecież tej słynnej bzdury prawdziwym fachowcom już się nawet nie chcę wyśmiewać. Zalej kolego swoje BMW pełnym syntetykiem, bez żadnych obaw, a zobaczysz jak ci się auto odwdzięczy. A ci którzy wierzą w nagarowe uszczelnienia niech sobie je hodują, miej to gdzieś.

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 22:37 
Forumowicz

dla tego typu samochodu z takim silnikiem i z tego roku najlepszy olej to półsyntetyk, a po drogie nie powinno się zmieniać oleju na inny

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 22:44 
Forumowicz

a możesz wyjaśnić dlaczego akurat półsyntetyk ??? bardzo jestem ciekawy

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 00:41 
Forumowicz

nie jestem mechanikiem, ale kuzyn robi w aso w gdyni i mi tak polecił, że na ten wiek samochodu najlepszą mieszankę ma półsyntetyk, na tym forum również spotkałem się z taką teorią, i od mechaników też tak słyszałem.

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 08:32 
Forumowicz

czyli powtarzasz zasłyszane gdzieś bzdury a potem ktoś to czyta i uważa że to prawda. Poczytajcie sobie fora prawdziwych fachowców, jak choćby Masters Forum Marka Staszewskiego to dowiecie się czegoś o olejach od mistrza. Pozatym mechaników z
ASO uważa się tam za najmniej kompetentnych bo to "wymieniacze" a nie "naprawiacze". Czytałem tu na forum że komuś na to że nie odbija drążek od biegów z prawej pozycji chcieli wymienić skrzynię biegów. Notabene i tak problemu by to nie rozwiązało.

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 13:24 
Forumowicz

widzisz ty masz swoich wspaniałych fachowców a inni swoich... ja osobiście jeżdżę na półsentyku castrola i jestem bardzo zadowolony... a co do wymieniaczy to troszkę racji, ale polecam też program workshop 2008 program do napraw i ekspatriacji również starych aut

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1