BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 19:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] spadek mocy przy 5300obr 328i
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:05 
Pierwsze kroki

Witajcie,

Zanabylem bete do weeekendowego upalania bokami. Z poczatku byla to 320 i ktos wlozyl do niej silnik 2.8 z jednym vanosem od 528i.
Autko chodzilo bardzo fajnie az do momentu kiedy postanowilem zmierzyc moc wyjsciowa przed modami. Na obciazeniowce auto sie zagotowalo
i w sumie pomiar pelny sie nie odbyl. Diagnoza byla bolesna - szpilki od glowicy byly urwane. Wymiana uszczelki, planowanie, i zlozenie. Aktualnie auto sie nie gotuje, ciagnie bardzo fajnie ale.... cos bylo nie tak. Mialem wrazenie, ze za nisko sie kreci. Pojechalem na hamownie (tym razem inercje) i doznalem szoku.
Mianowicie moc wyszla 176KM i 240Nm. W sumie nie zmartwilbym sie tym gdyby nie pewien problem:

Ta moc wyszla przy 5300obr i po tej barierze wzsystko poszlo leb na szyje. W ciagu chyba 200obr zeszlo do 100KM i na tym poziomie sie trzymalo. Pomiar byl robiony do 6450obr. Dopiero przy 6100 tak jakby znow mocy przybywalo (do 130KM) i znow malalo. Mysle, ze gdyby auto dalej ciagnelo jak ciagnac powinno to moc wyszlaby wieksza. Swoja droga orientuje sie ktos bo nie moglem znalezc w necie kiedy ten silnik osiaga swoje maksymalne wartosci? (jakby ktos mial seryjny wykres bylbym mega wdzieczny).

Pomyslalem inercja - wierzyc jej do konca nie mozna ale podobnie jak ja osoba, ktora hamowala auto stwierdzila, ze poprostu przy tej granicy 5300 auto stracilo moc. Obroty wzrastaly ale moc nie szla. Bylo to odczuwalne.
Na poczatku pomyslalem, ze moze przy swapie tuner nie wymienil pompy paliwa i ta nie daje rady ale dochodze do wniosku, ze auto poprostu by przerywalo i wykres kreowalby sie jako raczej cos gorzystego niz poprostu praktycznie na przestrzeni 200obr spadek o 70KM :/
Co to moze byc? Ma ktos jakis pomysl? Ostatnio zaczalem odczuwac uslizgajace sie sprzeglo ale cholera za duza ta roznica mocy sie zrobila jak na sprzeglo (tak tylko glosno mysle). Generalnie... pomocy

Wykres wkleje jutro bo jeszcze go nie dostalem :/

Ostatnio edytowano 14 kwietnia 2009, 22:09 przez pakarod, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
ale o co chodzi?

silnik 2,8 według danych BMW swoją maksymalną moc 193KM osiaga przy 5300 obr na minutę, czyli wszystko jest jak należy

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Inercja przekłamuje, ale nie az o 10%. Czekam na wykres bo jestem ciekaw jak to wyglada. Wykresy 328 sa na forum musisz poszukac tematu STOZEK W BMW :P

Tak na marginesie mi na takiej hamowni (silnik 2.5 m50) wyszlo 185,5KM

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:58 
Pierwsze kroki

Chodzi o to, ze zamiast 193KM mam 176 ;] od taka prawie 20KM roznica. Chyba, ze te silniki az tak kiepsko nie trzymaja serii...

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 05:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Trzymaja serie...u mnie na hamowni wyszlo 189 konikow...tak wiec chyba, u Ciebie jest cos nie tak...fakt, ze Nm mi gdzies uciekly ale w konikach jest wszystko oka...

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 11:20 
Pierwsze kroki

tak wyglada wykres na hamowni inercyjnej:
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1