BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 10:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 525tds 93 r. Temperatura
PostNapisane: 17 maja 2008, 17:39 
Pierwsze kroki

czesc.jestem nowym forumowiczem a wiec witam wszystkich.mam problem ze swoim tds-em.dzisiaj jadac w trasie wskazowka od temperatury wychylila sie bardziej niz zawsze(dodam ze zawsze jak do tej pory byla w polowie),teraz jest lekko bardziej wychylona.nawet jak stoje w korku to temperatura dalej nie osiagnie wiekszej wartosci niz juz osiagnela.dodam tylko ze ten ,,wentylator" kreci sie ze stala predkoscia niezaleznie od obrotow.ale chyba zawsze tak bylo od kad mam bmw.moze wiecie co to moze byc?po raz pierwszy wystapila u mnie taka obiawa.

Cytuj:
bmw e-34 525 tds 93r.

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 18 maja 2008, 11:20 przez wojtek85, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2008, 19:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=19757
A termostat masz sprawny ??

Zapraszam do oglądania SWAP na M52B28 :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2008, 23:34 
Zacna persona forum

wojtek85 napisał(a):
dodam tylko ze ten ,,wentylator" kreci sie ze stala predkoscia niezaleznie od obrotow.ale chyba zawsze tak bylo od kad mam bmw.
wentylator musi zwiększac swoje obroty wraz ze wzrostem obrotów silnika jeżeli masz klime to wentylator od klimatyzacji załancza sie awaryjnie i chłodzi ale może nie daje juz rady dlatego wskazówka dalej sie nie wychyla :/ jeżeli na ciepłym silniku jesteś w stanie zatrzymac główny wentylator to zalecam wymiane visca lub zblokowanie go na stałe

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 06:58 
Pierwsze kroki

klimatyzacji nie mam.mysle ze termostat raczej nie poniewaz jakby byl uszkodzony termostat to wydaje mi sie ze temperatura powinna spadac lub rosnac i powinna miec wieksze wahania podczas jazdy.nawet jadac w trasie temperatura jest lekko wychylona ponad polowe,tak samo jest wychylona tez jak stoje np.dluzszy czas w korku.nie wiem czy dobrze mysle ale zeby bylo uszkodzone visco to temperatura by caly czas rosla podczas gdy samochod by chodzil dluzszy czas na postoju.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 08:10 
Częsty bywalec

Może masz za mało płynu i nie dąża z chładzać ??

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 09:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Twarde masz węże wodne?

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 09:29 
Pierwsze kroki

sprawdz poziom plynu chlodzacego i sprubuj odpowietrzyc bo moze jest przypowietrzona

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 11:29 
Pierwsze kroki

poziom plynu jest ok.weze sa twardsze ale zawsze takie byly.dzisaj jadac temeratura byla znow lekko wysunieta za polowe ale jak wlacze dmuchawe powietrza na 4 bieg i na gorace powietrze to po pewnym czasie temperatura spadnie,chociaz nie zawsze tak jest.ale jak juz zbije ta temperature zeby wskazowka wskazywala prosto to jak tedy wylacze dmuchawe to na postoju temperatura utrzymuje sie w normie.mam jeszcze pytanie czy z taka lekko wysunieta wskazowka poza norme mozna normalnie jezdzic?

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 11:38 
Częsty bywalec

ogólnie normą dla wszystkich BMW jest rówo połowa. A jak tak lekko się wychyli to idzie dalej czy w tym miejscu stoi. Według mnie przez krótki czas można tak jeździć, ale na dłuższą mete nie polecałbym tego.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 11:59 
Pierwsze kroki

o to chodzi ze wychyli sie troche i tak stoi nawet jak bede stal dlugo na postoju.zeby bylo uszkodzone visco to by na postoju temperatura caly czas rosla(tak na zdrowy rozum).

Tytuł: miłośnik bmw
PostNapisane: 6 marca 2009, 22:04 
Ja mam podobny problem przy szybszej jezdzie oraz w korkach wskaznik temeperatury wychyla sie poza połowe, od strony kierowcy pół chlodnicy jest goraca a od pasazera lekko cieplej oraz wa gumowy od termostatu lekko cieply( lub zimny). wymienilem wisco, pompe wodna, termostat i nadal jest to samo ... czy moze byc zapchana chlodnica?
Wentylator od klimatyzacji caly czas chodzi aby go wylaczyc bezbiecznik i tak jezdze nieuzywajac klimatyzacji, co to moze byc?

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:19 
Pierwsze kroki

Znajomy miał podobne objawy, w prawdzie nie w bmw ale w Mercedesie. Okazało się, że chłodnica była tak zasyfiona, że nie nadążała chłodzić płynu...

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:21 
Pierwsze kroki

kazio1919 napisał(a):
wojtek85 napisał(a):
dodam tylko ze ten ,,wentylator" kreci sie ze stala predkoscia niezaleznie od obrotow.ale chyba zawsze tak bylo od kad mam bmw.
wentylator musi zwiększac swoje obroty wraz ze wzrostem obrotów silnika jeżeli masz klime to wentylator od klimatyzacji załancza sie awaryjnie i chłodzi ale może nie daje juz rady dlatego wskazówka dalej sie nie wychyla :/ jeżeli na ciepłym silniku jesteś w stanie zatrzymac główny wentylator to zalecam wymiane visca lub zblokowanie go na stałe

Nie polecam blokowania Visca na stałe. To może być rozwiązanie tylko czasowe. Więc szkoda czasu na to. Lepiej od razu sprawdzić czy visco jest sprawne a jeśli nie to kupić nowe, żadna używka nie wchodzi w grę.

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:44 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320iT
Kod silnika: M54B22
a może termostat się psuje taka moja sugestia

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:50 
Zacna persona forum

bogdan129 napisał(a):
Ja mam podobny problem przy szybszej jezdzie oraz w korkach wskaznik temeperatury wychyla sie poza połowe, od strony kierowcy pół chlodnicy jest goraca a od pasazera lekko cieplej oraz wa gumowy od termostatu lekko cieply( lub zimny). wymienilem wisco, pompe wodna, termostat i nadal jest to samo ... czy moze byc zapchana chlodnica?
Wentylator od klimatyzacji caly czas chodzi aby go wylaczyc bezbiecznik i tak jezdze nieuzywajac klimatyzacji, co to moze byc?

lukdream napisał(a):
Znajomy miał podobne objawy, w prawdzie nie w bmw ale w Mercedesie. Okazało się, że chłodnica była tak zasyfiona, że nie nadążała chłodzić płynu...
poco odgrzewacie kotleta !!! temat zapewne dawno rozwiązany ! to jest wątek z 18 maja ! :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:
lukdream napisał(a):
Nie polecam blokowania Visca na stałe. To może być rozwiązanie tylko czasowe. Więc szkoda czasu na to. Lepiej od razu sprawdzić czy visco jest sprawne a jeśli nie to kupić nowe, żadna używka nie wchodzi w grę.

blazej525 napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 00:54 
Pierwsze kroki

kazio1919 napisał(a):
bogdan129 napisał(a):

lukdream napisał(a):
poco odgrzewacie kotleta !!! temat zapewne dawno rozwiązany ! to jest wątek z 18 maja ! :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:
lukdream napisał(a):

blazej525 napisał(a):

:wstyd: :wstyd: :wstyd: nie kiknąłem na datę :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1