BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z gazem w 316i
PostNapisane: 7 marca 2009, 14:26 
Poszukaj zanim zapytasz

witam mam bmw z 92 roku z instalacja gazowa ta starsza firmy brc. mam problem bo gdy auto jest zimne po przełaczeniu na gaz odrazu gasnie na paliwie chodzi bez zarzutu natomiast jak juz auto sie rozgrzeje to na gazie smiga ale w momencie gdy np zatrymuje się na skrzyzowaniu to obroty spadaja tak zjakby zaraz mialo sie zdusic po czym wskakuja na wyzsze i tak falują uczucie wtedy jest taki jakby całe auto sie chuśtało wie może ktoś jaka jest tego przyczyna?bo co kogoszapytam to co innego twierdzi "gaziarze" ze to przepływomierz lub lambda pytałem u mechanika w dużym zakladzie mowi ze to nie ma związku inni twierdzą ze bmw wyczuwa spadek ciśnienia i przez to tak chodzi i nie wiem za co sie bra zeby kosztów nie ponieś za duzych kupiłem niedawno to auto od kumpla wiem jak jeżdziło i było wszystko ok przed zakupem pojawily sie takie problemy ale nie zdazył sie tym zając bo pracuje zagranica wszystko byłoby fajnie gdyby nie ta usterka strasznie denerwuje pozdrawiam i prosżę o pomoc :) :) :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 14:39 
Forumowicz

Przyczyn może byc mnostwo ja mialem nie wyregulowany gaz, i prawdopodobnie ty masz to samo, mozesz to zrobic sam ale jak sie nie znasz to lepiej nie ruszaj ! Moze tez ciagnac lewe powietrze i stad gasnie ! Najlepiej jedz gdzies do gazownikow zrobia to za 'piwo' i dobrze
Pozrdawiam

Jak SiĂŞ Nie Ma Co SiĂŞ Lubi To SiĂŞ Lubi Co SiĂŞ Ma...

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 15:01 
Pierwsze kroki

mialem ten sam problem, mechanik wymienil mi silniczek krokowy i wyregulowal autko, ale nadal chodzi tak samo, jak jest zimny to na gazie mi gasnie natomiast jak sie rozgrzeje jedzie sie idealnie a gdy wrzuce na luz obroty spadna do ok 600 i wrócą do prawidlowych 900-1000. Możliwe że to guma na przepływomierzu, moja ma delikatne pękniecie i może lapac lewe powietrze ale czy to w tym tkwi problem? :) trudno powiedziec. Jesli kolego Garfield znajdziesz tego przyczyne prosze o info :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 22:37 
Poszukaj zanim zapytasz

wybieram się właśnie do gazowników może im się uda a jkak nie bedę szukał dalej przyczyny jak cos sie dowiem to napewno dam znac a może odezwie sie ktoś kto się uporał z tym też miałem pęknięty wąż ale jest uszczelniony bardzo dobrze zobaczymy co gazownicy powiedza dzięki za wiadomości już wiem mniej wiecej w ltora strone się kierowa bo nie chce dużych kosztów ponosic hehe :)

Tytuł: E36 316i Compact - obroty
PostNapisane: 11 marca 2009, 13:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d Touring
Kod silnika: M47N204D4
Witam

Panowie ostatnio na wolnych obrotach byl efekt falowania, wiec postanowilem wyjac krokowca i go wyczyscic. Wszystko cacy po wyczyszczeniu obroty juz nie faluja. Po dwoch tygodniach uzytkowania auta zauwazylem, ze jak dojezdzam do skrzyzowania lub parkingu (jak zwalniam, sprzeglo a potem przyhamowyje hamulcem) to obroty spadaja do tej pierwszej kreski nad zerem i zaraz podnosza sie do znamionowych obrotow. Jak obroty spadaja przy dojezdzania to jakby sie dusiala bm'ka, ale tylko jak obroty spadaja do tej pierwszej kreski nad zerem.
Dodam ze sprzeglo wciskam do konca i nie hamuje silnikiem tylko hamulcem i w tym czasie gazu nie dotykam.
Nie mam instalacji gazowej.

Czy ktos wie co to jest i co z tym zrobic ????
Moje auto to BMW E36 316i 102kM 97'

Pozdrawiam

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 11:21 
Pierwsze kroki

do wymiany filtr gazu i ewentualnie świece, u mnie zadziałało w 100%. Świece kupiłem katalogowe NGK nie jakieś do LPG bo to podobno ściema.

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 16:04 
Pierwsze kroki

kolego proponuje ci zakupić nowy silniczek krokowy ja swój czyściłem i miałem tak samo czyszczenie pomogło mi tylko na 2 tygodnie zakupiłem nowy i mam spokój!!! :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 09:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d Touring
Kod silnika: M47N204D4
kolego proponuje ci zakupić nowy silniczek krokowy ja swój czyściłem i miałem tak samo czyszczenie pomogło mi tylko na 2 tygodnie zakupiłem nowy i mam spokój!!!

Dzieki szkieleton :-)
Pozdrawiam

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2009, 13:05 
witam
od paru miesiecy jestem posiadaczem 316 z gazem,
od około 2tyg pojawil sie problem,
a mianowicie od czasu kiedy w koncu na dworze sie ocieplilo sa problemy z gazem a dokladniej z odpalaniem (trzeba kilka sekund pokrecic) oraz z hamowaniem na STOP,
lub czerwonym swietle, po prostu obroty spadaja i gasnie.
Na benzynie chodzi normalnie. Normalnie chodzi jak jest chlodniej, wczesnie rano lub w nocy.
Bylem u gazownika wyregulowal i po okolo 3km znowu na stopie zgasl.
Dodam ze instalacja ma okolo 4m-cy.
Czy moga byc temu winne świece i filtr gazu?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1