BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 16:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] olej bmw 325i vanos a zawory? pomocy!
PostNapisane: 9 marca 2009, 19:07 
Pierwsze kroki

Witam kupiłem wczoraj bmw e36 325 coupe, własciciel ma zalane go oleje 5w30 nie wiem czy to dobry czy zły olej, ale na zimnym silniku klepie mi zawór, raz przestaje, za chwile znowu, jak złapie temperature to nie słychać go... reguluje sie to jakoś ?? czy zmiana oleju cos da? jak tak to na jaki zmienić? boje sie go teraz mocniej przygazować na zimnym silniku nawet ;/ prosze o pomoc!

Ostatnio edytowano 9 marca 2009, 19:24 przez pepe1200, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 19:31 
Forumowicz

Mysle ze olej nie ma az takiego znaczenia w klekotaniu zaworów. Zawory da sie wyregulowc lecz zajmuja sie tym mechanicy. Jezeli masz pojecie troche o mechanice to powinnienes to sam zrobic. Trzeba głowice sciagac :kwasny: co zajmuje duzo czasu;/

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 19:39 
Forumowicz

Moje BMW: 323i Sedan
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96815
Hydraulicznych popychaczy się nie reguluje tylko wymienia.
W związku z tym że masz 24 takie popychadcze to ciężko zdiagnozować który to klepie. Jak auto ma swój przebieg to zalej olej 10w40 i jezeli nie ustanie to spróbuj wymieniać popychacz.

Ja leje valvoline maxlife 10w40 i jestem bardzo zadowolony. Nic nie klepie a mam ponad 200tys zrobione

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 19:43 
Forumowicz

tu masz hydro popychacze wiec sie same regulują.Pewnie ci szklanki pukają lub dźwigienki.Jezeli mówisz ze ci przestaje stukac na cieplym to zalałbym beatke olejem valvoline 10w podobno kasuja takie hałasy dobiegające z silnika.Wszystko zalezy oczywiscie od kondycji silnika.Ja osobiscie jezdze na 5w50 mobil 1 i jest ok silnik to 2 litry m50b20

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 19:45 
Pierwsze kroki

dzieki za odpowiedz, zaczne od zmiany oleju na 10w40, a jak by zdażyło sie juz tak na maxa tragicznie to jakie są koszta naprawy? czy lepiej wymienić całą głowice na inna?

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 20:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
pepe1200 napisał(a):
dzieki za odpowiedz, zaczne od zmiany oleju na 10w40, a jak by zdażyło sie juz tak na maxa tragicznie to jakie są koszta naprawy? czy lepiej wymienić całą głowice na inna?

50zł za regulator + robocizna. Przy okazji warto też pewnie choćby uszczelniacze zrobić. Wymiana głowicy to półśrodek w dodatku cenowo wcale nie aż tak atrakcyjniejszy (kupić jedną, sprawdzić szczelność, kupić drugą, sprawdzić, kupić uszczelkę, robocizna też kosztuje).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 20:52 
Pierwsze kroki

wystarczy wymienić szklanki i problem zniknie .Nigdy nie gazuj na zimnym silniku po odpaleniu niech sobie ;popyrka; ok 3 minut i mozna jechac jak osiagnie 90 stooni to mozesz jezdzić na 2 kołach ale nie jak jest zimny a co do kosztów to 30 zł szklanka rozy 24 +robota =1000 zł narazie nic się nie stanie SPOKOJNIE!! :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 21:02 
Forumowicz

Narazie moim zdaniem wymien ten olej na polsyntetyk jezeli to nie pomoze to wtedy bierz sie za głowice :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1