BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 18:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Zbieżność przodu w e36 & kontrolka klocków hamulco
PostNapisane: 17 marca 2009, 21:08 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Witam wszystkich forumowiczów
pisze bo mam problem i nie wiem czy gość z diagnostyki nie robi mnie w balona ale... od poczatku

Ścieło mi jedną (lewą) zimowke od wewnątrz na przodzie, przed zalozeniem opon letnich podjechalem na diagnostyke aby sprawdzili mi zbierznosć i ustawili bo tnie opone

wszystko fajnie gosc sprawdzil najpierw zawieszenie czy nie ma luzów na sforzniach itd
zalozyl jakies prostokątne paści na koła (chyba sprzęt laserowy) mowi ze deczko zbierznosc jest przestawiona ale... wszedl pod auto i mowi ze nie ma możliwosci zmiany kąta nachylenia koła. Powiedzial ze golfy mają inne auta mają a ze te bmki tego nie mają. "Ten typ tak ma"
ja takie galy :przestraszony: pytam to jak to ustawic zeby nie cielo opony bo zalozone są nowe 17 i jesli dalej tak bedzie cielo to po jednym sezonie opony mam do wymiany
on na to ze ustawił zbierzność i ze teraz powinno byc ok i nie powinno teraz ciąć

to "powinno" bardzo mnie niepokoi
co o tym sądzicie?? czy rzeczywiscie nie ustawia sie w naszych buniach kąta nachylenia kola? czy gostek nie ma pojęcia o tym czym sie zajmuje?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 17 marca 2009, 21:57 przez DJ_Misiek, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 21:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
DJ_Misiek, nie ustawia sie kata pochylenia w e36, slyszalem o jakis sposobach ... ale to jest rzeznia .... swoja droga, musiales cos nabroic zeby kat pochylenie zmienic ...

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 21:50 
Forumowicz

Dzieki Mariusz za odpowiedz, poleciało pomógł. Co do nabrojenia wydaje mi sie ze to przez wyrwę w asfalcie w którą wpadłem pol roku temu efektem tego byly dwa prawe kola do prostowania ;/ ale to było z prawej strony. Na diagnostyce koles powiedzial tez na samym końcu ze mam lewy wahacz delikatnie krzywy ale... bardzo malutko i mieści sie to w widełkach. Zobaczymy czy po tym sezonie przytnie któraś oponę na przodzie, jesli tak zakupie 2 nowe wahacze a opony przełożę na tyl - tam szybko sie wyrównają :hyhy: :hyhy:

Korzystając z okazji chciał bym poruszyć 2 mały problem który nie daje mi spokoju

chodzi o kontrolkę zużycia klocków hamulcowych, otóż po włączeniu zapłonu kontrolka ta powinna sie zaświecić a następnie zgasnąć po zapaleniu a u mnie ogóle ona sie nie zaświeca.
myślałem ze to spalona żarówka ale... żarówka wymieniona a kontrolka dalej się nie zaświeca
czytałem o jakimś czujniku przy lewym przednim kole
możne ktoś napisać cos więcej o tym i co sprawdzić

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 22:15 
Zacna persona forum

DJ_Misiek, wydaje mi sie, ze zamiast czekac sezon, i ryzykowac z okaleczeniem opon, udaj sie do jakiegos innego serwisu i niech tylko Ci sprawdza .... co dwa serwisy to nie jeden ... i pewnosc masz ze wszystko bedzie ok

a co do kontrolki, to czujnik jest przy prawym przednim i tylnim lewym, albo na odwort, ale na 99% przod prawa, tyl lewa. po przekreceniu zapolonu musi sie zapalic i zgasnac, jezeli nie gasnie to klocuszki do wymiany, albo czujnik - a jezeli sie w ogole nie zapala to nie wiem ....

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 22:37 
Forumowicz

No własnie wszyscy piszą ze im nie gasnie a mi sie nie zapala :(

jutro jeszcze sprawdze bezpieczniki
PS. poslucham Twojej rady i podjade jutro do innego serwisu niech oblookają sprawe

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 22:39 
Zacna persona forum

no bo naprawde szkoda opon ... tym bardziej ze 17" sa duzo drozsze niz standardowe 15"

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 22:57 
Zacna persona forum

siem -podepne sie i powiem pare slow na temat zbieznosci w twoim aucie-jak ci mechanik zbieznosc ustawil i twierdzi ze nie ma mozliwosci ustawienia kata pochylenia kola to pewnie ma racje - mysle jednak ze nie ma to az tak duzego wplywu na scinanie opony -oczywiscie jesli blad kata pochylenia kola nie jest zbyt duzy wspomniales ze polecialy ci felgi jak wpadles w dziure -musisz sprawdzic amorki czy proste -dobrze by bylo kielichy pomierzyc moze ci ktorys podbilo stad ten kat pochylenia zly - pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 23:19 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
witam koledzy troszke ustawiam tych zbieznosci i jezeli jest zly kat to sama zbieznosc nie pomoze a w naszych autach niema mozliwosci ustawienia katow ale niekiedy trzeba sie troche naglowic isa pozytywne efekty ja mam w swoim aucie obydwa katy zle i musze to rozwiazac co do tej tolerancji to zawsze sa jakies widelki tylko jak te kolo ci mocno lezy
nieraz trzeba zasiegnac pomocy blaharza tylko dobrego :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 11:01 
Forumowicz

Panowie czy jest możliwosc ze nie mam w isie z 95 roku czujnowkow od klockow??
bezpieczniki sprawdzilem nie brakuje zadnego i wszystkie są ok :( a po wlaczeniu zaplonu kontrolka klockow sie nie pali
Jak to ugrysc?
Dodam ze kabelki od klockow są

Edit: Juz nie aktualne

Ostatnio edytowano 19 marca 2009, 12:04 przez DJ_Misiek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 21:02 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
proste masz przewody przy zacizkach jak sa to je zewrzyj lub dotknij do masy musi sie zapalic jak nie to jest gdzies przerwany kabel lub spalona zarowka w liczniku

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 11:26 
Pierwsze kroki

Nie wiem jak w 318is ale u mnie w 320i na 100% zakładałem czujnik na prawy tył (więc najprawdopodobniej drugi jest na lewym przodzie). A z kontrolką mam podobny problem tylko że z tą od ładowania (nie pali nigdy).

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 09:31 
Forumowicz

Pisze dla potomnych :D

obydwa czujniki od klocków byly uszkodzone, poprzedni wlasciciel wyciągnąl zaroweczke z liczniku bo sie mu nie chciało ich wymieniać :wstyd: :wstyd: :wstyd:

po zakupie i podłączeniu nowych czujnikow kontrolka zgasla a przy okazji wymienilem sobie klocki z przodu :)

Na forum wyczytałem jak sprawdzić na 100% czujniki

w gniazda od czujników należny wsadzić zworkę (10cm drucika) i kontrolka ma zgasnąc

mozna tez sprawdzic czy czujnik ma przejście miernikiem :)

Pozdrawiam

PS. geometria ustawiona i juz wszystko ok

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1