BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 16:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Nie gasną całkowicie żarówki diodowe we wnętrzu
PostNapisane: 26 marca 2009, 23:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam. Zamiast zwykłych żarówek rurkowych (oświetlenie wnętrza), założyłem żarówki diodowe (rurkowe). I po zamknięciu drzwi żarówki te przygasają ale nadal się jarzą. Nie gasną całkowicie. Na zwykłych żarówkach problem ten nie występuje. temat ten był już poruszany ale nie znalazłem odpowiedzi. Z góry dziękuje

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 08:20 
Częsty bywalec

Jak długo te żarówki się jeszcze jarzą? Cały czas czy przez parę sekund tylko?

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 09:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Cały czas.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 09:22 
Częsty bywalec

A jak przestawisz ty przełącznikiem w podsufitce to również nie gasnął?

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 12:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Jak wyłączę tym przełącznikiem to nie świecą. Jarzą się tylko jak są w pozycji wygaszania po zamknięciu drzwi.Po zamknięciu drzwi żarówki po paru sekundach przygasają ale nadal się jarzą.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 12:33 
Częsty bywalec

To masz coś zwalone w tych czujnikach w drzwiach albo w klapie bagażnika pokręcone. Któryś z nich się przycina i lekko masuje. Diody są na to bardziej wyczulone niż zwykłe żarówki bo nie potrzebują dużego natężenia prądu żeby świecić więc się jarzą.
Spróbuj takiego zabiegu... Zostaw otwarte jedne drzwi a pozostałe zamknij. Obojętnie które. Potem w tych otwartych drzwiach zatrzaśnij zamek ręcznie- tam trzeba ten rygielek wcisnąć- będziesz wiedział o co chodzi i przyciśnij go jak najbardziej się da. Jeżeli lampki nadal będę świecić to zrób tak samo z innymi drzwiami i klapą aż wyczerpiesz wszystkie możliwości.
Być może w ten sposób uda ci się zdiagnozować, z którym ryglu jest coś nie tak.
Ps tylko wciskaj takie małe jakby guziczki co są w zatrzaskach na słupkach.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 13:15 
Forumowicz

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: m43
krzysztofj78, a mi sie wydaje ze jest to wina żarówek diodowych. Poniewaz mialem podobny przypadek. Zakladalismy do Audi diody zamiast zarowek postojowych, i diody swiecily nawet bez wlaczonych światel. Po prostu caly czas sie palily.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 14:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36i Compact
Kod silnika: M43
u mnie jest jedna zwykła i jedna diodowa , problemu nie ma obie gasną.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 19:13 
Forumowicz

majler napisał(a):
krzysztofj78, a mi sie wydaje ze jest to wina żarówek diodowych. Poniewaz mialem podobny przypadek. Zakladalismy do Audi diody zamiast zarowek postojowych, i diody swiecily nawet bez wlaczonych światel. Po prostu caly czas sie palily.

słusznie prawi - polać mu... /napięcie szczątkowe sterownika/

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 22:12 
Forumowicz

wszystko masz wporzadku! to normalne ze swieca... zwykle zarowki pobieraja jakies napiecie podawane przez sterownik... ale jest na tyle male, ze nie widac zeby swiecily... dioda jak wszyscy wiedza, jest bardziej energooszczedna i prad podawany ze sterownika jest lepiej wykozystywany. reasumujac diody beda delikatnie swiecic. :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2009, 09:05 
Forumowicz

ja mam diody i gasna calkowicie, kolega tez ma zalozone i nie gasna wiec na pewno jest cos nie tak skoro u mnie calkowicie gasna

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2009, 11:36 
Forumowicz

w takim razie trzeba wymienic sterownik swiatla, kto wie moze nawet jeden z komputerow, alarm i moze cos jeszcze, lub wrocic do zwyklych zarowek, czy poprostu wylaczyc recznie, wtedy nie bedzie swiecic...
kolejna opcja to typ diody i rozwiazania techniczne zastosowane w zestawach swiecacych diodami obojetnie czy to led, flux, cmd, czy jeszcze innymi...
dioda swieci srednio przy 4,5V. napiecie 1,5V jest zbyt niskie by zaswiecila, ale dioda z ukladem przetworniczym juz zaswieci...
jest jeszcze jedna opcja - wieksza rezystancja na diodzie (lub zarowka w ukladzie) i tez nie bedzie swiecic...
producentow diod i ukladow w ktorych zastosowano diody, na rynku nie brakuje, a kazdy to robi na swoj sposob...
u mnie diody daja lekka poswiate i mi to w niczym nie przeszkadza...
skoro zarowki nie swieca, a diodym swieca, znaczy sie ze niewielki prad idzie tak czy inaczej, a dioda jedynie potrafi lepiej ten prad wykozystac...
mam nadzieje ze pomoglem... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2009, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46 i E36
moim zdaniem jest jak kolega jazeck stwierdził poprzednio , diody pobierają zbyt mało prądu , wystarczy do obwody wpiąć jedną żarówkę i problem zniknie. Spróbujcie np w domu pod czujnik zmierzchowy podpiąć żarówki led , gwarantuję że nie zgasną poprostu min. obciążenie czujnika to jest 20W których to diody nie mają.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2009, 17:21 
Forumowicz

u mnie i u mojego kolegi mamy takie same led, wiec jak to jest?
jak sa zarowki to za maly prad jest zeby sie zarzyly ale prad pobieraja caly czas ???

bo niewiedzielismy co jest ze jak zostawi auto na 3 dni to akumulator zdycha, a jak wylaczy wylacznikiem, kolo lusterka to nawet po tygodniu zapala normalnie

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2009, 20:45 
Forumowicz

dziurkailoczek - tak jest - prad pobierany jest nieustannie przez:
wiekszosc radii samochodowych, wzmacniaczy nawet w stanie stand by, alarm - jego niektore czujniki i chociazby diode kontrolna alarmu, oraz przez ten wlacznik swiatla... gdzies kiedys czytalem wlasnie o tym ze on pracuje caly czas na jakims napieciu... w wolnej chwili sprawdze miernikiem jakie jest napiecie u mnie.
odpowiedz: dokladnie prad plynie caly czas przez te zarowki.
dla czego u jednego z was te same diody swieca a drugie nie? - moze jeden z was ma alarm o ktorym byc moze nie wie, byc moze inne rozwiazania w autach - inne sterowniki tych swiatelek - auta nie z tego samego roku... trzeba by sprawdzic czy twoje u niego swieca i na odwrot - jego u ciebie... mysle jednak ze bajer ze swiecacymi delikatnie lampkami jest fajny - bynajmniej jak dla mnie i nie jest az tak istotnym problemem zeby sie w niego zaglebiac bardziej;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2009, 21:01 
Forumowicz

dziurkailoczek - tak jest - prad pobierany jest nieustannie przez:
wiekszosc radii samochodowych, wzmacniaczy nawet w stanie stand by, alarm - jego niektore czujniki i chociazby diode kontrolna alarmu, oraz przez ten wlacznik swiatla... gdzies kiedys czytalem wlasnie o tym ze on pracuje caly czas na jakims napieciu... w wolnej chwili sprawdze miernikiem jakie jest napiecie u mnie.
odpowiedz: dokladnie prad plynie caly czas przez te zarowki.
dla czego u jednego z was te same diody swieca a drugie nie? - moze jeden z was ma alarm o ktorym byc moze nie wie, byc moze inne rozwiazania w autach - inne sterowniki tych swiatelek - auta nie z tego samego roku... trzeba by sprawdzic czy twoje u niego swieca i na odwrot - jego u ciebie... mysle jednak ze bajer ze swiecacymi delikatnie lampkami jest fajny - bynajmniej jak dla mnie i nie jest az tak istotnym problemem zeby sie w niego zaglebiac bardziej;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1