BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Nie moge zdjąć bębna - co pomoże ?
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 14:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Prblem w tym że bęben mógł nie być ruszany z 10 lat.

Odkręciłem koło wykreciłem śrube tą z bębna przez otwór przekręciłem tą zębatke (prawe koło) kręcąc nią w prawo . Początkowo kręciłem w lewo szło dosyć ciężko i po chwili przyblokowało bęben więc zacząłem kręcic w prawo w pewnym monencie zupełnie luźno zaczęło się odkręcac ichyba doszedłem do końca gwintu bo dalej sie już nie da kręcić a bęben jak nie drgnął tak nie drgnie . Nawalałem młotkiem , kopałem podważałem i lipa .

Co robić ???

P.S ręczny mam spuszczony na dół linka poluzowana. Koło obraca sie z malutkim oporem .
Nie wiem czy to ma znaczenie ale pod mieszkiem już brakło gwintu tak więc był zużyty zupełnie . Poluzowałem i wepchałem linke do środka

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 17:19 
Forumowicz

Witam jak mówisz że wkręciłeś samoregulator (rozpierak) do końca i nie chce zejść.... a odszedł bęben od piasty? czy rdza go połączyła z piastą? :) Jeżeli się nie obraca na piaście rada jest jedna ale drastyczna troszeczkę :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 19:35 
Zacna persona forum

przemO7716 napisał(a):
Witam jak mówisz że wkręciłeś samoregulator (rozpierak) do końca i nie chce zejść.... a odszedł bęben od piasty? czy rdza go połączyła z piastą? :) Jeżeli się nie obraca na piaście rada jest jedna ale drastyczna troszeczkę :hyhy:

Właśnie ani drgnie tylko da sie przekręcic normalnie tak jak kołem , popsikałem wd4 co jeszcze moge zrobic ? napierdzielać młotem bez opamietania (nie pokrzywie nic ?) .Piasta (o ile piasta to ten okrąg wchodzący w felge z większą nakrętką co go dekielek zasłania) wygląda jak by była jednością z bębnem .

Więc co robić by bęben drgnął

Hmmm a co do samoregulatora(rozpieraka) może pozostać tak wkręcony w 1 kole a w 2 nie ma to wpływ tylko na ręczy czy na nożny też chodzi mi o to czy teraz np nie bede hamować na 3 koła bo hamulec dużo głębiej łapie wczesniej juz przy 3 cm hamował teraz 2x dalej

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 12:41 
Zacna persona forum

Tak sie zastanawiam moge jezdzic z odkręconym tym samoregulatorem ?? bo cos zaczeło mi w kole charczeć

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, 21:25 
Forumowicz

PW :] no napewno jest słabszy hamulec jak masz wkręcony samoregulator lub wogólę tył nie hamuje. Jeździć to nie bardzo jak coś Ci tam lata... mogła jakaś sprężynka wypaść a pewnie zrobiła to ta co trzyma szczękę :kwasny:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1