BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 23:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Castrol magnetek 10w40 czy narzekacie na olej?
PostNapisane: 31 marca 2009, 03:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Witam zaniepokoiły mnie spore nagary syfu od kapsla oleju wygląda jak mleko z dodatkiem kawy.Zbiera sie tego ok.1-1,5ml przez 500-700km.
Robie male krotkie odleglosci ale mimo wszystko w szoku jestem dolewam co jakis czas po troszeczku aby w trosce o auto olej byl zawsze po srodku miarki.
Jeszcze sie upewnie o uszcz pod glowicą.Jednak kilka osób też to samo miały a co u was?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 05:24 
Forumowicz

podobno to normalne przy castrolu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 07:03 
Forumowicz

To nie jest normalne przy castrolu. Użytkowałem auta na tym oleju i byłem zadowolony w 100%. Co ile dolewasz oleju??? To,że masz osad na korku,może być spowodowane,że mało jeździsz autem lub spala Ci olej.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 07:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: N54b30A
ja ma taki sam olej w e39 i nie mam takich objawów

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 08:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: A PO CO???
Witaj kolego.Musisz napisać mniej więcej jakie to krótkie odległości pokonujesz???Ponieważ może to być spowodowane niedogrzaniem silnika.JAK POMOGŁEM? DAJ POCHWAŁE.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 08:43 
Forumowicz

Garaż: 320ci -> 318is -> 328ci -> 528iA -> 530i -> 323i -> 323ci -> 525iA -> 540iA -> 523i -> 320Ci -> 523i -> 320Ci -> 520iA -> 323i -> 523i -> ?
A czy moglbys zrobic zdjecie tego kapsla z syfem i pokazac? Ja przez ostatni miesiac prawie w ogole nie jezdzilem, lec zostatnio pojechalem jakies 5 km - odkrecilem korek i tez cos podobnego mialem pod korkiem tyle ze jakby koloru bialego minimalna ilosc, ale wtedy auto ledwo sie zagrzalo, wiec moze od tego? Po powrocie do domu odkrecilem ponownie i juz tego syfu w ogole nie bylo. I tez jezdze na magnatecu 10w40. Plynu chlodniczego mi nie ubywa wiec sam nie wiem co to jest...

Moze u Ciebie nowe uszczelniacze by sie przydaly? :)

Tytuł: Re: Castrol magnetek 10w40 czy narzekacie na olej?
PostNapisane: 31 marca 2009, 09:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ben_sage napisał(a):
Witam zaniepokoiły mnie spore nagary syfu od kapsla oleju wygląda jak mleko z dodatkiem kawy.Zbiera sie tego ok.1-1,5ml przez 500-700km.
Robie male krotkie odleglosci ale mimo wszystko w szoku jestem dolewam co jakis czas po troszeczku aby w trosce o auto olej byl zawsze po srodku miarki.
Jeszcze sie upewnie o uszcz pod glowicą.Jednak kilka osób też to samo miały a co u was?

1-1,5ml :zdziwko: To ty niezły jesteś jak na parę litrów oleju potrafisz taką kropelkę zaobserwować :) Skoro robisz krótkie odcinki to jest to normalne zjawisko ale olej swoją drogą g.... warty :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 10:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Ben_sage to normalne po przejezdzaniu krotkich odleglosci, wiaze sie to oczywiscie z niedogrzaniem silnika:) Wiesz co przejedz sie gdzies dalej zagrzej silnik do normalnej temperatury i zobaczysz, jezeli dalej bedzie to samo w co watpie to wtedy szukaj przyczyny gdzies indziej. ale mysle ze zatankowanie auta za 30-40zł i pojezdzenie sobie zeby wyeliminowac inne przyczyny :) :) :P :P

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 11:19 
Forumowicz

ten trick z magnatekiem polega na tym że castrol ugostował olej z kiepskiej bazy dodając w zamian tą cudaczną technologie magnetyczną by niedostatki bazy zniwelować. Chodziło o ekonomie. A czy wiecie n.p. że oleje SH lepiej chronią wasze silniki niż SJ i SM ??? Piszę całkiem serio !!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1