BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 czerwca 2025, 01:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ E30 ] POMOCY ! 318i nie odpala :(
PostNapisane: 21 grudnia 2008, 17:29 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich i proszę o pomoc .
BMW mojego kolegi nie odpala , jest to model e30 318i silnik M40 z gazem rok 1989 . Problem jest taki że auto nie odpala wcale , kręci aż do rozładowania akumulatora i nic . Czasami " zaklekocze " i nawet nie ma zamiaru odpalić. Kilka dni wcześniej zdarzało sie ze podczas jazdy był odczuwalny spadek mocy i wrażenie jak by silnik pracował na trzech garach . Częste problemy z odpalaniem , na wolnych obrotach auto czasami gasło . Została wymieniona kopułka bo była pęknięta , nie wiem czy dobrze są podłączone przewody od świec . Teraz wcale nie odpala , nawet strzela pod maską - może wina gazu ? Proszę o pomoc i dziękuje

Moje BMW http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21584

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [ E30 ] POMOCY ! 318i nie odpala :(
PostNapisane: 24 grudnia 2008, 01:35 
Lukasz1985r napisał(a):
Witam wszystkich i proszę o pomoc .
BMW mojego kolegi nie odpala , jest to model e30 318i silnik M40 z gazem rok 1989 . Problem jest taki że auto nie odpala wcale , kręci aż do rozładowania akumulatora i nic . Czasami " zaklekocze " i nawet nie ma zamiaru odpalić. Kilka dni wcześniej zdarzało sie ze podczas jazdy był odczuwalny spadek mocy i wrażenie jak by silnik pracował na trzech garach . Częste problemy z odpalaniem , na wolnych obrotach auto czasami gasło . Została wymieniona kopułka bo była pęknięta , nie wiem czy dobrze są podłączone przewody od świec . Teraz wcale nie odpala , nawet strzela pod maską - może wina gazu ? Proszę o pomoc i dziękuje

U mnie samochód zachowywał się podobnie poprostu sprawdz na Tej grubej rurze od filtru powietrza czy nie zsuneła albo podwineła się taka przepaska maskująca (gumowe czarne ma szerokość ok.2cm) tylko niestety właśnie zapomniałem jak to się nazywało ...:/ ale jak coś to od razu da się za uwarzyć. I u mnie dodatkowo po tej akcji spalił się jeden z przekaźników. A jak nie pomogło to spróbować tym starterem z Cpnu jak iskra jest to powininna odpalić :) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24 grudnia 2008, 07:58 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
A paliwo dochodzi do silnika? Może pompa padła po prostu. Na gazie pali bez problemu czy też w ogóle?

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 10:07 
Pierwsze kroki

Nie odpala ani na gazie ani na benzynie , czasami zakręci kilka razy i jest wrażenie jak by coś blokowało silnik :kwasny: . Paliwo na pewno dochodzi bo zdarza sie ze jest wystrzał z silnika . Ale co sie dzieje z tym silnikiem to już nie wiem , dziękuje za pomoc i proszę innych żeby coś doradzili .

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 10:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
to jak wymienialiście przewody?? pewnie zle je założyliście?? wymienia się przewody pojedynczo.

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 10:27 
Częsty bywalec

Lukasz1985r napisał(a):
Została wymieniona kopułka bo była pęknięta , nie wiem czy dobrze są podłączone przewody od świec . Teraz wcale nie odpala , nawet strzela pod maską
. Myślę że od tego należałoby zacząć. Kolejność zapłonu u ciebie jak w większości silników 4-cylindrowych to 1-3-4-2.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 17:12 
Pierwsze kroki

Dziękuje za pomoc :) już wszystko dobrze jest , jednak były zle podłączone przewody zapłonowe . Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 14:26 
Poszukaj zanim zapytasz

przepraszam za małe odkopanie ale mam problem:

e30 1.6i M40

(taak... wiem... sierota jestem) nie moge dojsc do ladu z kolejnoscia kabli na kopulce zaplonu i chcialbym prosic o mala pomoc w jakiej kolejnosci je podlaczyc pod kopulke. mile widziane nawet prowizoryczne ilustracje dotyczace kolejnosci. dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 17:51 
ja tez mam ten problem tylko w silniku 6cylindrowym

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1