BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] M50B25 wymiana paska kompresora klimatyzacji - jak?
PostNapisane: 24 kwietnia 2009, 22:23 
Częsty bywalec

Witam!

Mam problem z moim śmigiełkiem, konkretnie klima przestała działać. Po oględzinach okazało sie,że pasek klimy jest cały popękany i ma duży luz. Jako, że jestem daleko od domu, poza granicami naszego pięknego kraju wymiana u mechanika nie wchodzi w grę choćby ze względu na koszta. Pasek mama już kupiony tylko nie wiem jak sie za to zabrać, czy potrzebny jest kanał? Jest tam plastikowa rolka napinacza bez żadnej sruby, czy jest to napinacz dokręcony na stałe czy może jakiś hydrauliczny patent który można cofnąc przy wyłączonym silniku? Proszę o pomoc,bo choć sprawa wydaje się błacha a sama wymiana w miarę prosta to niechciałbym sie za to zabierać i w połowie roboty stwierdzać,że jednak nie dam rady. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszyskich śmigiełkowych śmigaczy. ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 07:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Barthezz zdejmij plastikowy kapselek z przodu rolki zabezpiecza on łożysko rolki przed kurzem itp; zobaczysz wewnątrz gniazdo na klucz imbusowy 8mm zdaje się ,wkładasz klucz i naginasz go zdodnie z ruchem wskazówek zegara stojąc przodem do maski ,w ten sposób luzujesz napinacz i bez problemu nałożysz pasek.

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 09:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
dokładnie tak, tydzień temu przerabiałem to u siebie i jest to proste. Myślę, że kanał by był bardzo wskazany do tego, ale jak się odpowiednio nagimnastykujesz to może uda się go wymienić od góry.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 20:49 
Częsty bywalec

Dziękuję za odpowiedzi, faktycznie było to dość proste, cała operacja zajęła jakieś 20 minut i udało się bez kanału. Jedyną rzeczą, którą należało zrobić aby ułatwić sobie dostęp od gory to demontaż plastikowej osłony na chłodnicy kierującej powietrze na wiatrak - mocowana na dwa wciski. Oczywiście podziękowalne "nominacje" rozdane, Pozdrawiam :D :D :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1