BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 17:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] pytanie odnosnie wspomagania
PostNapisane: 19 maja 2009, 08:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i '91
Kod silnika: M40B16
witam wszystkich,
jestem swiezym uzytkownikiem forum, tak wiec prosilbym o wyrozumialosc,nie jestem rowniez mechanikiem tak wiec prosze o kolejna wyrozumialosc ;) ,oraz przede wszystkim jestem szczesliwym posiadaczem E36 ,i mam takie pytanie otoz samochod mam bez wspomagania, i pytanie mam nastepujace czy do niego mozna "zrobic" (dokupic, zamontowac) wspomaganie ? :wstyd: jesli tak to mniej wiecej ilo to mogloby kosztowac ,chodzi mi glownie o czesci np. uzywane, bo raczej o nowych to moge zapomniec :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 09:05 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
mozna! poszukaj na allegro

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 09:29 
Pierwsze kroki

dzieki ,z tego co widzialem po allegro to koszt niby do 500-600 stow jak zadzwonilem do sklepu to mi zaspiewal cene kolo 2k mozliwa jest az taka rozbieznosc ?

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 09:44 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: M57/TU
licz sie z kilkoma przerobkami, montaz maglownicy i pompy swpomagania + wezyki itp. Sama maglownica kosztuje sporo no i pompa tez (mi udalo sie wyrwac przy wymianie najtansza za 660zl) no i dolicz do tego robocizne takze troche Cie to wynieise o ile jest to w ogole mozliwe bo w tym akurat sie nie orientuje :]

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 10:22 
Pierwsze kroki

dzwonilem do aso bmw i jak mi kolezka powiedzial komplet kosztuje 6800 + 1500 "robocizny" ale jak sie domyslam to nówki :) dzieki wszystkim za odpowiedz :) pewnie jeszcze bede szukac uzywanych czesci majac nadzieje ze cos trafie :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 10:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
BenQ87, do braku wspomagania sie przyzwyczaisz, ja w mojej poprzedniej nie mialem,na poczatku ciezko bylo,ale potem sie przyzwyczailem,a te pieniadze co chcesz poswiecic na wspomaganie,lepiej przeznaczyc na wymiane czegos innego ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 10:32 
Pierwsze kroki

Przemo85 jasna sprawa :) z drugiej strony jest taka opcja ze brak wspomagania nie woła jesc, głownie jesli chcialbym go dorobić to musialbym dokupic - maglownice/przekładnia(to chyba to samo) + pompe wspomagania + węzyki tak jak napisal luki0170 do tego cos jeszcze by doszlo ?

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 10:40 
Pierwsze kroki

To były E36 bez wspomagania ? coś mi tutaj nie pasi.

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 13:49 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: M57/TU
wydaje mi sie ze nic wiecej, no moze jeszcze pasek do pompy wspomagania, ale teraz kolejne pytanie czy bedzie mozliwosc podlaczenia tego wszystkiego?? czy masz mocowanie na pompe wspomagania..? bo pompa jest napedzana paskiem ktory jest nawiniety przez rolke alternatora chyba (nie jestem pewien, wuchte mam tych rolek przy swoim) no i nie wiem czy nie trzeba by bylo przerabiac czegos w laczeniu kolumny kierowniczej z przekladnia. Ale jesli w aso powiedzieli ci kwote za wsyztko no to wynika z tego ze jest to mozliwe :] ale roboty na pewno przy tym wuchta i pytanie czy jest sens...? :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 18:21 
Pierwsze kroki

sens powiem Ci szczerze ze nie wiem :) ale jest jedna rada :) nauczyc sie bez wspomagania smigac :) a przyjemnosc z jazdy BMW pozostaje bezcenna :) :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 21:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
pompa wspomagania jest napędzana bezpośrednio z koła pasowego głównego czyli tego na wale, jaki z tego morał ? że jeżeli nie ma na tym kole pasowym głównym miejsca na dodaktowy pasek klinowy to raczej musiałbyś też to koło wymienić a przy okazji simering na wale też :) potrzebne więc będzie Ci maglownica, koszt to 400zł po regeneracji, sam taką kupiłem, pompa wspomagania to jest koszt od 150 do 300zł w zależności jaki masz silnik ale raczej ok 200zł max, przewody to od 30 do 50zł za sztukę a potrzebne Ci są sztuk 2, montaż czegoś takiego nie wiem ile kosztuje bo takimi rzeczami zajmuje się sam, no i tak jak ktoś już chyba wspominał, nie wiadomo, czy kolumna kierownicza też by z tym wszystkim współgrała.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 08:28 
Pierwsze kroki

[b]racesupport[b] dzieki :) czyli mniej wiecej to bylby koszt mysle ze do poltorej klocka w porywach :) dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem oraz pomocne rady i wskazowki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1