BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Spadek mocy
PostNapisane: 21 maja 2009, 19:00 
Pierwsze kroki

Witam!
mam problem z samochodzikiem...odrazu mowie ze byl na kompie ktory nic nie wykazal...
od pewnego momentu zauwazylem w aucie dziwny spadek mocy, lecz nie wiem czym mogl zostac on wywolany... bylem poniekad pewny kiedy wybieralem sie do mechanika ze padnieta jest przynajmniej 1 cewka (silnik m60 3.0i v8) i myslalem ze jego stwierdzenie na ten temat bedzie tylko formalnoscia, lecz jak wczesniej napisalem komputer nic nie wykazal, napiecia na cewkach były takie jak powiny byc, ale poprostu czuc ze auto jest slabsze i ze nierowno chodzi :kwasny: , w porownaniu do tego jaka byla zaraz po kupnie(kupowane od pewnego kolesia). jesli moze to w czyms pomoc ten spadek mocy zauwazylem(moze to zbieg okolicznosci) po padnieciu mi alarmu w samochodzi czy moze to miec cos wspólnego z tym ?? :niepewny:

Ostatnio edytowano 21 maja 2009, 20:32 przez konio342, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 19:05 
Zacna persona forum

gaz masz? sprawdziles szczelnosc dolotu?

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 19:10 
Pierwsze kroki

nie gazu nie mam, sorka moze za tak błache pytanie ale w jaki sposob sprawdzic szczelnosc tego"dolotu" :P?? :/ czy on znajduje sie tlyko w silnikach z gazem??:P

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 19:23 
Zacna persona forum

kup samostart i prysnij w okolice wtrysków jezeli silnik zmieni swoja prace choc na sekunde podczas pryskania to zakoduj sobie to miejsce niech wyschnie i znowu sprawdz prysnij tam i jezeli znow zmieni swoja prace to znaczy ze trzeba cos tam zrobic a raczej uszczelnic tylko prosze bez zadnych mi tam silikonów bo zatłuke :rotfl: Bmw sie szanuje :hyhy: popryskaj rowniesz przy kolektorze ssacym i ogólnie od przeplywomierza do głowicy :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 19:34 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
konio342, wrócę jeszcze do tych cewek zapłonowych.
To że komputer nie pokazał błędu to nie znaczy że cewki są sprawne.
Cewka ma dwa rodzaje uzwojenia, pierwotne i wtórne. Jeżeli już ECU coś diagnozuje to uzwojenie pierwotne. Jak masz uszkodzone wtórne, czyli to które zbiera ładunek i wydaje iskrę, to na kompie na pewno nie będzie błędu, a cewka szmelc.
Po sprawdzeniu na kompie masz pewność że prąd do cewek dochodzi, tak więc najlepiej zorganizuj sobie sztukę lub dwie i spróbuj podmieniać po kolei.

P.S. skorzystaj też z rady Varianta.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1