BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] wyciszanie tłumika końcowego, jak to zrobić??
PostNapisane: 18 maja 2009, 14:41 
Pierwsze kroki

witam
pytanie jak w temacie moja beta 1,8 benzyna bez gazu.
po wyciągnięciu tłumika końcowego wypadają z niego kawałki zardzewiałej blachy i pluje kawałkami jakiejś waty z zewnatrz stan bdb ponieważ konserwuje go dość często ale chyba środek się wysypał.
Jak odtworzyć to co było w środku co można użyć zamiast tej waty oryginalnej?? ? chciałbym go rozpruć na łączeniu i zrobić mu środek od nowa
co radzicie w takiej sytuacji??? wymiana na nowy nie wchodzi w grę nie było by tego tematu pozdro i z góry dzięki za rady ...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] wyciszanie tłumika końcowego, jak to zrobić??
PostNapisane: 18 maja 2009, 14:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
pawel120788 napisał(a):
witam
pytanie jak w temacie moja beta 1,8 benzyna bez gazu.
po wyciągnięciu tłumika końcowego wypadają z niego kawałki zardzewiałej blachy i pluje kawałkami jakiejś waty z zewnatrz stan bdb ponieważ konserwuje go dość często ale chyba środek się wysypał.
Jak odtworzyć to co było w środku co można użyć zamiast tej waty oryginalnej?? ? chciałbym go rozpruć na łączeniu i zrobić mu środek od nowa
co radzicie w takiej sytuacji??? wymiana na nowy nie wchodzi w grę nie było by tego tematu pozdro i z góry dzięki za rady ...

Waty szklanej można napchać ale taki drutowanie jest g... warte.

Tytuł: Re: [e36] wyciszanie tłumika końcowego, jak to zrobić??
PostNapisane: 18 maja 2009, 18:32 
Pierwsze kroki

Waty szklanej można napchać ale taki drutowanie jest g... warte.[/quote]

to cały tłumik wyłożę watą a przy końcu zamontuję jakąś siatkę metalową żeby mi tego nie wydmuchało... zajmę się tym niedługo o efektach napiszę na forum jak zrobię...
jeśli macie jakieś inne pomysły na wyciszenie tłumika to piszcie ....

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, 18:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Wydaje mi sie że wata szklana zapali się w tłumiku, chociaz ciężko ja zapalić, to temperatura robi swoje i może byc to niebezpieczne, ale to tylko moje zdanie tak na chłopski rozum.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, 20:29 
Uzależniony od forum :)

pawel120788 napisał(a):

Do wyrzucenia,nie naprawisz srodka,bo niby jak?Jak cos lata i pluje kawalkami blachy i wata to juz nic z nim nie zrobisz bo w srodku zlom.Chcesz wspawac nowy srodek :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, 21:55 
Częsty bywalec

najlepiej kupić nowy! zakładasz i masz spokuj na pare lat a tak to nawet jak podratujesz troche to za pół roku będzie to samo..

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2009, 22:02 
Zacna persona forum

witam -da sie zrobic- potrzebna spawarka, wata szklana, blacha ok 1,5 mm oraz rury o srednicy np 40 mm - rozetnij tlumnik -zobacz co pozostalo - byly tam zapewne ruki i ich podpory -jesli sie da odworzyc wstaw z materialow , ktore wymienilem podobnie jak bylo-jesli nie to tam gdzie od strony silnika wstaw w otwor rure - jesli masz miejsce wstaw po bokach po jednej z lewej i prawej polacz je tez rurkami -tak by kazda z tych rur odbierala spaliny i wyprowadz na otwor wylotowy - w tych 3 rurach musisz powiercic otw ory - no np o 25 mm dosyc gesto - z blach porob podpory obspawaj wszystko wewnatrz - wypelnij wata - mocno ja ubijajac i zaspawaj wierzch - kiedys wykonalem tak pare tlumnikow dla siebie i powiem ci ze nie mial nikt takowych a trzymaly sie dlugo i mocno - wata sie nie wypalala- warunek musisz ciut umiec spawac reszta sprawa fantazji-pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 09:45 
Pierwsze kroki

ta nawiercana rura w tłumiku ma być przelotowa przez tłumik ??? dzięki za wskazówki informacje były bardzo przydatne ...

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 22:27 
Forumowicz

Byś mieszkał bliżej to dałbym Ci prawie idealny oryginalny tłumik
Można naprawić ale zadaj sobie pytanie czy warto?
Prąd,gaz,drut do spawarki kosztuje a na jednym spawie się nie skończy.
Z gó..a bata nie ukręcisz..

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 07:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
do tłumika nie wsadza się waty szklanej tylko specjalną wate wygłuszającą, wate taką najlepiej kupić

http://allegro.pl/item639111670_wata_tl ... cross.html

to jest do motorka ale tłumik jak każdy inny potrzebuje waty. Jak wypchałem swój tłumik w motorze nówką watą to niebo a ziemia... W samochodzie na bank to pomoże.

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, 11:32 
Pierwsze kroki

witam ponownie

piszę bo operacja którą planowałem powiodła się, a mianowicie rozkroiłem tłumik z góry, wspawałem kawałek rurki która się wysypała calego wypchałem watą szklaną, teraz jak odpalę samochód to slychać tylko pracujący silnik jest tak cichutko, na mocy nie odczułem straty ale pewnie pare koników uciekło...

spawanie wyniosło 30zł reszte zrobiłem sam.
w porównaniu do ceny nowego tłumika który kosztuje chyba 300zł to jest różnica prawda??
opłacało się
pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1