BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] "trzęsienie" auta
PostNapisane: 17 maja 2009, 09:32 
Pierwsze kroki

Witam. Od jakiegoś czasu gdy auto stoi odpalone(na wolnych obrotach) zaczyna sie trząść.
Gdy doda sie gazu wszystko wraca do normy. I tak w kółko. Czy to może być wina świec i kabli które mam do wymiany ?
Jest to silnik 1.6 , na gazie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 09:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46&E90
Kod silnika: M52TUB28&N52B30
jasne przewody maja duze znaczenie

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 20:20 
Pierwsze kroki

1. zobacz w jakim stanie są poduchy pod silnikiem.
2. jezeli silnik równo pracuje(niepływa) trzyma tysiaka na zegarze to jest dobrze
3. jezeli masz gaz to lipa ( tu jest 10000 przyczyn) dlatego niepreferuje gazu :)
ogólnie BMW nielubi gazu tak że powodzenia!!! zwłaszcza że BMW mają delikatne komputerki i są wrażliwe na gazowanie... i zawsze bedzie cos no chyba że "SEkwencja" to inna bajka

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
robson21 napisał(a):
ogólnie BMW nielubi gazu tak że powodzenia!
to akurat jest nie prawdą, bmw samochód jak każdy inny.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 20:56 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
robson21, w BMW są takie same komputery jak w innych autach. To że BMW nie lubi gazu to nie prawda, poprostu jest tak jak mówiłeś powinna być w nich sekwencja. Przede wszystkim z tego względu, że pojemność kolektora ssącego jest duża. Kolektor wypełni się mieszanką, jeden przeskok iskry i bum. Potem to tylko zmiotka i szufelka żeby pozbierać plastik.

Igor_s4, a na benzynie masz to samo?? Często, to co piszesz, zdarza się na LPG i jest to wina regulacji.

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 17:32 
Pierwsze kroki

no spoko rozumiem wasze bóle.. ale kogo bym nie spotkał i nie gadał na temat gazu i nie widział to wnioskuje z tego iz gaz nie jest dobra rzeczą.
1. Primo. Na warzsztatach wuiecej widuje gazolotów niz oryginałów
2. primo. Osoby które maja auta na gaz są nerwowi i szybciej siwieją albo juz są siwi z nerwów.
3. primo. W orginałach wymienia sie jedną częśc i to każdy mechanik wie jaką anie lata po warsztatach jak debil i szuka przyczyny jak szerlok holms. i po 3 miesiącach siedzenia na forum i jeźdzenia po warsztatach znajdujemy przyczyne. tak jest niestety z gazem
4. primo. jak amsz benzyne czy disla to jeździj na tym na czym ma jeździc a nie experymenty typu mc gywer albo pomysł wójka władka. To jest tak samo jak byś pił cały czas sok z pomarańczy a pózniej sok z grejpfruta... i co wynik mórowany bo kwasi bużke odrazu tak jest z BMW i gazem. I to jest moje zdanie i nie zmienie go....

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 17:34 
Pierwsze kroki

no spoko rozumiem wasze bóle.. ale kogo bym nie spotkał i nie gadał na temat gazu i nie widział to wnioskuje z tego iz gaz nie jest dobra rzeczą.
1. Primo. Na warzsztatach wuiecej widuje gazolotów niz oryginałów
2. primo. Osoby które maja auta na gaz są nerwowi i szybciej siwieją albo juz są siwi z nerwów.
3. primo. W orginałach wymienia sie jedną częśc i to każdy mechanik wie jaką anie lata po warsztatach jak debil i szuka przyczyny jak szerlok holms. i po 3 miesiącach siedzenia na forum i jeźdzenia po warsztatach znajdujemy przyczyne. tak jest niestety z gazem
4. primo. jak amsz benzyne czy disla to jeździj na tym na czym ma jeździc a nie experymenty typu mc gywer albo pomysł wójka władka. To jest tak samo jak byś pił cały czas sok z pomarańczy a pózniej sok z grejpfruta... i co wynik mórowany bo kwasi bużke odrazu tak jest z BMW i gazem. I to jest moje zdanie i nie zmienie go....

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 20:12 
Forumowicz

Moje BMW: E46&E90
Kod silnika: M52TUB28&N52B30
:wstyd: :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 20:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
co teraz :zdziwko: co to za primo :|

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 20:49 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
Moje zdanie na temat gazu jest takie, że raczej żaden silnik (czy to BMW czy coś innego) za gazem nie przepada. Nawet najlepsza instalacja gazowa to nie to co dobrej jakości benzyna z pewnej stacji. Fakt faktem, jazda wychodzi taniej na gazie, ale kupowanie 5l benzyniaka i zakładanie sekwencji (a znam osobiście taki przypadek xD) to dla mnie jest głupotą.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1