BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Zawieszenie poliuretanowe,
PostNapisane: 13 lipca 2009, 18:08 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131331
witam.. jak każdy uczestnik dróg polskich stwierdzam ze czas nadszedł wymiany elementów gumowych zawieszenia, i jako że jestem polakiem pierwsze co sprawdzam to allegro :D i tu ciekawostka.. LINK jakiś forumowicz dokonał zakupu owego zestawu? ma jakieś wieści na temat tworzywa zastosowanego do produkcji tych elementów? i najważniejsze czy zda egzamin na naszych drogach? Tylko proszę nie wypowiadajcie sie na wstępie ze allegro items to syf :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 18:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
poszukaj na www.mforum.com.pl . Kilku użytkowników M ma założone powerflexy. Te z allegro to jak sam napisałeś ;) kto wie kiedy się rozsypią. Ogólnie na poliuretanie twardziej ale podobno strasznie skrzypi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 18:38 
Poliuretan jest super pod warunkiem ze masz bardzo dobre sportowe zawieszenie. Mowie tu o polce typu KW Variant 2 czy 3 Bulsteinach B14 B16 itp itd. I wszystkie elementy typu stabilizatory koncowki itp w idealnym stanie badz jakies upgreadowe. W innym wypadku wszystko poza powerflexami sie rozsypie. A i przy stosowaniu poliuretanow musisz miec zdrowa i "spieta" odpowiednio bude. Co do samej jazdy w polaczeniu z Variant 2 moge Ci powiedziec ze jest bajka na rownych drogach. Im wyzsza predkosc czy bardziej kreta droga auto zachowuje sie lepiej. Jest niesamowice dokladne nie ma efektu "falowania" reaguje na minimalne korekty kierownicy i przechyly juz wogole nie wystepuja. Ale jest tez truudniejsze w jezdzie i latwo wyprowadzic je z rownowagi. Na nierownej drodze przy wiekszej predkosci jest walka o zycie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 19:08 
Forumowicz

trollu napisał(a):
poszukaj na www.mforum.com.pl . Kilku użytkowników M ma założone powerflexy.

Dzieki za linka :) czytałem że ludzie narzekają na nie. i o dziwo nie chodzi o piszczenie bo ponoć można zniwelować je smarem/pasta miedziana, a to ze pękają :niepewny: ale jako że stosowali je do Mek a ja mam zwykłego IS nie posiadającego takiej mocy mogą się sprawdzić?

bimmerkuba11 napisał(a):
Poliuretan jest super pod warunkiem ze masz bardzo dobre sportowe zawieszenie. Mowie tu o polce typu KW Variant 2 czy 3 Bulsteinach B14 B16 itp itd. I wszystkie elementy typu stabilizatory koncowki itp w idealnym stanie badz jakies upgreadowe. W innym wypadku wszystko poza powerflexami sie rozsypie. A i przy stosowaniu poliuretanow musisz miec zdrowa i "spieta" odpowiednio bude.

Reasumując bez sportowego zawieszenia nie podchodź? teraz mam głupi tekst za który prawdopodobnie zostanę wyśmiany ale :P kiedyś obiło mi sie o uszy ze BMW stosowało oryginalnie/seryjnie zawieszenie Bulsteina? Mając na myśli "zdrowa i spiętą bude" chciałeś powiedzieć 0% rdzy oraz rozpórki?

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 19:15 
JELO napisał(a):
BMW stosowało oryginalnie/seryjnie zawieszenie Bulsteina? Mając na myśli "zdrowa i spiętą bude" chciałeś powiedzieć 0% rdzy oraz rozpórki?

Wiesz co nie wiem. Ja przed gwintem w e36 mialem m-tech i to bylyu Sachs. Ale moze Bilstein tez byl. A co do montazu no to bez sportowego zawiasu mija sie to z celem. Uwierz na slowo. ;) A co do budy to dokladnie tak. Zero rdzy dobre rozporki a najlepiej ( potraktuj to z przymrozeniem oka ) klatka wspawana w auto , obspawane kielichy itp. Wtedy ma to najwiekszy sens. Ja na Twoim miejscu zmienil bym wsyztskie gumy na nowe kompleksowo i to na jakas dobra firme. I jesli do takich nowych gum dolozysz jakis utwardzony zawias mysle ze bedziesz zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 23:39 
Forumowicz

na wstępie dzięki za udział w dyskusji pomogłeś mi i to sporo.

Czyli do codziennej jazdy - zwykły zjadacz chleba nie potrzebuje tego typu gum, i lepiej ich nie stosować? lepiej zainwestować w renomowana marke Febi - lemforder? ogólnie bardziej zależy mi na trwałości niz pożyteczności z tego typu zawieszenia wiem przydaje sie lepsze usztywnienie itp. możesz krytykować mnie ze to wydanie kasy w błoto. Tylko sam wiesz polskie drogi katastrofa co roku a nawet częściej wymiana elementów gumowo metalowych i zastanawiałem sie czy nie lepiej zastosować te poliuretanowe, na dłużej starcza w końcu to troszkę twardszy materiał niz guma i nie zbije sie tak szybko?

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 09:14 
Częsty bywalec

Jesteś pewien że te tuleje to dobry pomysł w e36?
Z tego co ja widzę to zawieszenie z tyłu jest praktycznie niezniszczalne, a z przody padają sworznie (które trzeba kupić w miarę oryginalne, na allegro są jakieś wzmacniane i narazie u mnie spisują się dobrze), co do tylnych tulei przednich wahaczy stosuje się tuleje z e36 M3 które są niezniszczalne.
I tyle, więc nie wiem co za pomysł z tymi plastikowymi tulejami...

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 13:16 
Forumowicz

moze masz racje kolego, dlatego też dałem temat na forum bo sie nie znam kompletnie na zawieszeniu BMW i jego trwałości. z Tylu fakt jedyne co mi wysiadło to tuleja amortyzatora.. i teraz z przodu coś puka.. w sumie sensem tematu jest trwałość tych oto gum-plastików, nie lubię jak cos mi puka po pól roku po wymianie gum w zawieszeniu. myślałem ze to droższe - lepsze rozwiązanie?

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 14:37 
JELO napisał(a):
Czyli do codziennej jazdy - zwykły zjadacz chleba nie potrzebuje tego typu gum, i lepiej ich nie stosować? lepiej zainwestować w renomowana marke Febi - lemforder? ogólnie bardziej zależy mi na trwałości niz pożyteczności z tego typu zawieszenia wiem przydaje sie lepsze usztywnienie itp. możesz krytykować mnie ze to wydanie kasy w błoto. Tylko sam wiesz polskie drogi katastrofa co roku a nawet częściej wymiana elementów gumowo metalowych i zastanawiałem sie czy nie lepiej zastosować te poliuretanowe, na dłużej starcza w końcu to troszkę twardszy materiał niz guma i nie zbije sie tak szybko?

Nie mam zamiaru Cie krytykowac. Zwlaszcza ze doskonale rozumiem Twoja zlosc wynikajaca z zuzywania sie gum na polskich drogach. I ciesze sie ze jakos pomagam ;) Nie znam firmy ktora wymieniles bo ogolnie wyrocznia to ja nie jestem jak jest dobra to bierz. :ok: Bo widzisz co z tego ze poliuretany sa wieczne jak wyniszczaja wszystko do okola. A co do gum z M3. To tez nie jest tak ze sa wieczne. Ale fakt wytrzymuja znacznie dluzej. Tam jest jakis inny patent ich wytwarzania wogole one sa pelne cyz cos takiego nie wiem dokladnie. Wiem natomiast ze z ///M3 coupe da sie wpasowac do E36 coupe. Problem pojawia sie z tymi gumami na stabilizatorach bo M ma inna grubosc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1