BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 czerwca 2025, 01:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] problem ze sprzęgłem albo wysprzęglikiem
PostNapisane: 23 lipca 2009, 15:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
Witam, otóż dzisiaj wracając z pracy napotkałem się na pewne problemy z ruszaniem. Otóż od jakiegoś czasu (moze 3 tygodnie) przy wciskaniu sprzęgła słychać było takie skrzypienie pod autem (myślałem, że linka nienasmarowana od sprzęgła i to dlatego), ale nie przejmowałem się tym narazie.

Dzisiaj wracając z pracy jestem na światłach zarzucam jedynke, powoli sprzęgło i nagle pisk opon i sprzęgło wpadło do połowy i po chwili wróciło na samą góre. Problem się powtarza i naprawdę trudno płynnie ruszyć. Co się mogło stać? Płyn hamulcowy mam w zbiorniczku wyrównawczym. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 15:58 
Forumowicz

Moje BMW: E36 E90 f10
Kod silnika: m50b20 m47n2 N47d20c
docisk tarczy sie konczy kolego czeka cie wymiana!

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 16:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
czyli wysprzeglik nie ma z tym nic wspolnego? Jakie są orientacyjne koszty takiej zabawy? Trzeba zrzucac skrzynie, aby sie do tego dostac?

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 20:40 
Forumowicz

Moje BMW: E36 E90 f10
Kod silnika: m50b20 m47n2 N47d20c
no do sprzegla w inny sposob sie nie dobiezesz a i tak zeby sprawdzic co sie z nim dzieje musisz skrzynie zdjac.Niejest to filozofia na kanale sobie sam poradzisz.koszta ciezko powiedzec jesli uszkodzony docisk to raczej radze zmienic komplet sprzegla a jesli tarcza to jeszcze mozna pokusic sie o wymiane tylko jej o kwotach niemam pojecia zapytac musisz w jakims motoryzacyjnym.ale najpierw rozbiez i zobacz co ci potrzebne.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:24 
Forumowicz

Zobacz czasem czy wysprzeglik nie łapie powietrza to po pierwsze. Sprawdz jego uszczelnienie. Drugie płyn moze byc juz stary i ma inne własciwosci. Sprzegło moze byc zapowietrzone. Wymien plyn i odpowietrz na nowo układ. Jesli ci to nie pomoze dopiero wywalaj skrzynie. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:31 
Zacna persona forum

siema - tak w nawiasie - wymienia sie zawsze kpl- tzn tarcze z dociskiem i lozyskiem oporowym -jesli auto ciagnie normalnie nie slizga sie sprzeglo sprawdz hydraulike i jej dzialanie moze gdzies masz wycieki -pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1