BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 20:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] temperatura silnika M20 2.5
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:48 
Pierwsze kroki

Problem polega na tym że po osiągnęciu temperatury wskazówka nie stoi w miejscu (na połowie) tylko skacze mniej wjęcej w zakresie 87 - 95 stopni wczoraj w upalny dzien temp. doszła niemal że do 100 stopni . po przejechaniu paru kilometrów temp zeszła na 90 stopni i już tak zostało. lecz kiedy po raz kolejny uruchomiłem auto temperatura znów zaczeła skakać.

Wymieniałem już termostat ,czujnik temperatury oraz sprzęgło wiskotyczne. po odkręceniu korka od zbiorniczka wyrównawczego widać że jest strumień, w srodku po odkręcniu pokrętła od ogrzewania wszystko jest ok dmucha gorące powietrze. Po dodaniu gazu słychać że wisko działa tylko nie jestem pewien czy załącza sie wtedy kiedy powinno.

twardnieją węże przy chłodnicy wiec myslałem ze może nie sprawny jest korek od zbiorniczka więc nie dokręcam korka na maxa teraz węże nie twardnieją i nie wypluwa płynu nawet wtedy kiedy sie odkręci korek kiedy silnik pracuje . Nie mam plastiku przy chłodnicy tej osłony od wiatraka i ostatnio sobie pomyślałem że może to jest przyczyną i wiskoza nie załącza sie w odpowiednim momencie.

co wg was może być przyczyną takiego zachowania sie wskazówki temp. ??
czy kiedy wisko sie załączy powinno byc słychac charakterystyczny dzwiek nawet wtedy gdy silnik jest na wolnych obrotech, gdy sie nie dodaje gazu??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:53 
Forumowicz

ta osłona jest niezbędna bo wentylator teraz miesza ci powietrze pod maską a powinien przeciągać je przez chłodnice (wtedy wisko nagrzewa się tak jak powinno) , odpowietrzałeś układ chłodzenia?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:56 
Pierwsze kroki

_VIRUS_ napisał(a):
ta osłona jest niezbędna bo wentylator teraz miesza ci powietrze pod maską a powinien przeciągać je przez chłodnice (wtedy wisko nagrzewa się tak jak powinno) , odpowietrzałeś układ chłodzenia?

tak odpowietrzałem układ ,własciwie robiłem to kilka razy wydaje mi sie ze uklad nie jest zapowietrzony bo jak napisałem ,leci cieple powietrze, jest strumień, nie wypluwa płynu, po odkręceniu odpoiwetrznika na termostacie odrazu wylatuje płyn

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:57 
Częsty bywalec

no 90% musi być coś z visko
jak sie zacznie grzać to stan i sprawdź czy się wiatrak zaczął kręcić

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 20:04 
Forumowicz

koledze brakuje tunelu łączącego chłodnice z wentylatorem to visko może nie działać prawidłowo co nie znaczy że jest nie sprawne

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 19:27 
Pierwsze kroki

zamówiłem juz nową osłone w ASO koszt z nie dużym rabatem to 73,50 zl zobaczymy jak sie bedzie zachowywała wskazówka po założeniu osłony. chodź jeden człowiek który sprzedaje e30 2.5 bez osłony na allegro twierdzi że jeździ bez niej od dawna i nic sie nie dzieje z temperaturą.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 20:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
A czy to nie jest czasem wina wskaźnika temperatury?. W mojej wskaźnik czasami pokazuje co chce. Jak mu zastukam w szybkę to się stabilizuje. :rotfl:
Ponoć to częsta przypadłość E30tek

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 20:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ty mi powiedz skąd te wartości w stopniach? Ile stopni to jest jak stoi w pionie? A ile na pierwszej i trzeciej kresce?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 22:36 
Pierwsze kroki

TomekB napisał(a):
Ty mi powiedz skąd te wartości w stopniach? Ile stopni to jest jak stoi w pionie? A ile na pierwszej i trzeciej kresce?

jak stoi w pionie to 90 stopni pierwasza kreska 80 stopni a trzecia 100 stopni

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2009, 11:34 
Pierwsze kroki

przejechałem ok 100km po założeniu osłony jak narazie wszystko jest OK czekam na temperatury 30stopni :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1