BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 00:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Cieknie miedzy skrzynia a silnikiem pytanie
PostNapisane: 29 maja 2009, 19:47 
Pierwsze kroki

Witam cieknie mi olej miedzy skrzynia a silnikiem w warsztacie stwiedzili ze na 90 procent simmering na wale jest tam mokro. Tylko ze hm przed wymiana miski olejowej nie cieklo mi nic na ziemie. Nie cieknie tego duzo wg bagneta jest ok. Pytanie czy moglo sie cos rozszczelnic przy wymianie michy?
Jestem umowiony na wymiane we wtorek.
Jedyny plus tego jak to powiedzial mechanik ze zobacza sobie w jakim stanie sprzeglo jest...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 20:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
W miejscu gdzie pojawił się wyciek trochę kulawy dostęp także wielce prawdopodobne jest że wygląda na wyciek z simmeringu a mechanik doskonale zdaje sobie sprawę co zrobił niedokładnie :hyhy: To jest miejsce gdzie miska łączy się z obudową simmeringu wału wymieniając simmering musi tą obudowę zdemontowac także uszczelni raz jeszcze i będzie dobrze ,mam prośbę po naprawie napisz ile zabieg kosztował ;)

Tytuł: .
PostNapisane: 29 maja 2009, 20:12 
Pierwsze kroki

A wiec to ktos inny bedzie robil teraz juz auto tylko w warsztacie bedzie robione. Koszt wymiany simmeringu z robocizna max 300 zl
Powiedzila tez ze jesli cos nie ten z sprzeglem to warto za jednym zamachem zrobic sprzeglo .
Mam dzwonic w poniedzialek upewnic sie czy kanal maja wolny. Dziwne bo wczesniej mi nie lecialo ... Dziwne.. Moze byc taki przypadek ze poprostu bylo marasem to miejsce zawalone? i przez to nie przepuszczalo oleju, nie ciekl?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 20:21 
Zacna persona forum

Kolego zdjęcie miski z silnika na samochodzie wymaga zachowania czystości możliwe że wyciek był wcześniej i po oczyszczeniu ujawnił się ;) Oględziny dzwonu skrzyni pozwolą stwierdzic czy wyciek był z simmeringu czy z niedokładnie zamontowanej miski.

Tytuł: .
PostNapisane: 29 maja 2009, 20:32 
Pierwsze kroki

Tak czy siak bedzie to zrobione we wtorek.
Robota za to jak pisalem 300 .
Pytanie ile sprzeglo kosztuje?
w jakiej kwocie sie zamkne z sprzeglem jesli cos by bylo nie tak.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 20:42 
Zacna persona forum

Cenę sprzęgła sprawdż na allegro coś między 400-500 zł .Co może byc nie tak skoro nie było niepokojących objawów ? Mógłbyś napisac jaki silnik masz w aucie ? Skoro wymiana simmeringu to 300 zł dodaj do tego cenę sprzęgła i to wszystko robocizna ta sama z wymianą sprzęgła czy bez .

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 21:28 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
Marek WGR napisał(a):
Kolego zdjęcie miski z silnika na samochodzie wymaga zachowania czystości możliwe że wyciek był wcześniej i po oczyszczeniu ujawnił się ;) Oględziny dzwonu skrzyni pozwolą stwierdzic czy wyciek był z simmeringu czy z niedokładnie zamontowanej miski.
czystość była zachowana hehehe bo osobiście wymieniałem miske. problem w tym że lukkow zażyczył sobie żeby mu nie wymieniać uszczelki pod michą (nigdy się nie zakłada drugi raz uszczelki) :) cieknie bo uszczelka jest do wymiany a nie żaden simmering :cisza: lukkow chciałeś zaoszczędzić to teraz masz 2 razy ta samą robote :) sprzęgło masz dobre

Ostatnio edytowano 29 maja 2009, 21:33 przez piotreke34, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 21:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Zimering + wymiana 300 zł :zdziwko:
Może zmień warsztat.
Ja za zimering w ASO dałem ok 80zł a wymiana mozliwa jest nawet bez opuszczania tłumika na srodku, tylko opuszczenia końcowego.
skrzyni nie trzeba zdejmowac, wiec skąd takie koszta ???
Mozliwe że wystarczy dokręcić śróbę za zimeringiem, tak jak u mnie, i wyciek zniknie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 21:39 
Zacna persona forum

piotreke34 napisał(a):
czystość była zachowana hehehe bo osobiście wymieniałem miske. problem w tym że lukkow zażyczył sobie żeby mu nie wymieniać uszczelki pod michą (nigdy się nie zakłada drugi raz uszczelki) :) cieknie bo uszczelka jest do wymiany a nie żaden simmering :cisza: lukkow chciałeś zaoszczędzić to teraz masz 2 razy ta samą robote :) sprzęgło masz dobre
czy ja napisałem że nie była ? właśnie dlatego że zostało wyczyszczone mógł wyciek się ujawnic ;)
Cytuj:
Zimering + wymiana 300 zł :zdziwko:
Może zmień warsztat.
Ja za zimering w ASO dałem ok 80zł a wymiana mozliwa jest nawet bez opuszczania tłumika na srodku, tylko opuszczenia końcowego.
skrzyni nie trzeba zdejmowac, wiec skąd takie koszta ???
Mozliwe że wystarczy dokręcić śróbę za zimeringiem, tak jak u mnie, i wyciek zniknie
szoooo? jak wyobrażasz sobie wymianę simmeringu od strony skrzyni bez demontażu sprzęgła ?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 21:41 
Zacna persona forum

Marek WGR napisał(a):
szoooo? jak wyobrażasz sobie wymianę simmeringu od strony skrzyni bez demontażu sprzęgła ?
tez mnie to ciekawi :super:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 21:46 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
Marek WGR napisał(a):
tez mnie to ciekawi :super:
wiesz co skoro taka dyskusja się wywiązała to zapytam Ciebie czy dalej upierasz się przy zakładaniu tych samych uszczelek przy remoncie silnika ? może ten simmering też powinien sobie darowac i posmarowac nieszczelnosc silikonem bo po co wymieniac pół silnika ''przy okazji''

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 21:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
:wstyd: Sorka, mea kulpa :wstyd:
Czytałem dobrze a pisząc ubzdurałem sobie że ten przy wale i sprzegle gumowym ( łączniku gumowym wału )
Jeszcze raz sorka.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 21:52 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
nie ma żadnego wycieku z simmeringa !!!!!!!! lukkow pojechał do mechanika ten mu powiedział że simmering, a może do tego jeszcze mu pękła skrzynia i olej ze skrzyni się tam leje :wsciekly: jak by mechanik tak powiedział to lukkow wymienił by skrzynie :mad: jedyne co do zrobienia tam jest to założyć nowa uszczelke FINITO. ściągałem miche i tam wszystko było suche !!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 22:02 
Zacna persona forum

piotreke34 napisał(a):
nie ma żadnego wycieku z simmeringa !!!!!!!! lukkow pojechał do mechanika ten mu powiedział że simmering, a może do tego jeszcze mu pękła skrzynia i olej ze skrzyni się tam leje :wsciekly: jak by mechanik tak powiedział to lukkow wymienił by skrzynie :mad: jedyne co do zrobienia tam jest to założyć nowa uszczelke FINITO. ściągałem miche i tam wszystko było suche !!!!!!!
zapytał więc odpowiedziałem chyba nie masz o to żalu , a że umknęło Mu że uszczelka została stara no cóż ja mogę ;) dlatego zapytałem kolegi variant czy nadal trzyma się wersji że nie warto wymieniac takich części bo to wiąże się z kosztami .Naczyta się młody użytkownik takich postów a potem pretensja do mechanika że koszt naprawy mnożymy przez 2 :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 22:07 
Zacna persona forum

chcesz to sobie wymieniaj wszystko w obrebie 30 cm od zepsutej rzeczy a co ja bede robil i jak to guzik Ci do tego :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 22:15 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
chcesz to sobie wymieniaj wszystko w obrebie 30 cm od zepsutej rzeczy a co ja bede robil i jak to guzik Ci do tego :hyhy:
słusznie ale rób to po cichu i w swoim samochodzie bo potem jest tak jak wyżej napisałem więc dzielenie się tego typu mongolskimi teoriami na forum uważam za chore :hyhy: w swoim aucie będę wymianiał wszystko w obrębie 100 cm od zepsutej części bo mam nadzieję że pozwolisz mi na taki kaprys .

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 22:17 
Zacna persona forum

owszem wymianiaj co tylko chcesz i bede preferowal rowniez na forum ze wymienianie innej rzeczy z powodu ''bo przy okazji'' uwazam za conajmniej idiotyczne :hyhy: niech kazdy robi jak chce :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 22:26 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
owszem wymianiaj co tylko chcesz i bede preferowal rowniez na forum ze wymienianie innej rzeczy z powodu ''bo przy okazji'' uwazam za conajmniej idiotyczne :hyhy: niech kazdy robi jak chce :hyhy:
dla mnie wymiana miski olejowej jest ściśle powiązana z wymianą uszczelki tej miski ''przy okazji '' a może właśnie dlatego ? Jeśli prowadzisz warsztat to chyba jestem w stanie zrozumiec Twoje podejście do sprawy ,można wymienic sprzęgło skasowac gościa za wymianę a za jakiś czas skasowac go za wymianę simmeringu na wale i wziąc drugi raz kasę za zdjęcie skrzyni bo przecież simmering to wydatek aż 70-ciu złotych .

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 22:30 
Zacna persona forum

nie prowadze zadnego warsztatu... ale po co wymieniac simering skoro jest dobry i nie sparciały itd :hyhy: ?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 22:44 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
nie prowadze zadnego warsztatu... ale po co wymieniac simering skoro jest dobry i nie sparciały itd :hyhy: ?
czytasz ze zrozumieniem ? jesteś a w stanie określic czy warga simmeringu jest sparciała kiedy jest osadzony na wale ? w garbate anioły nie wierzę tak jak i w licznikowe przebiegi naszych aut , przy normalnej eksploatacji sprzęgło wytrzymuje 200 - 300 tkm zakładając że na nowym zamierzamy przejechac jeszcze 100 tkm to w trosce o jego przyszły stan i w miarę bezawaryjną eksploatację warto zainwestowac te nieszczęsne 70 złociszy . W ten sposób unikamy wizyty u mechanika ,kolejnego demontażu skrzyni i związanych z tym kosztów - inaczej wytłumaczyc mojego punktu widzenia nie potrafię w każdym razie robiąc taką naprawę komukolwiek zaznaczam że warto i wierz mi na taki wydatek godzi się każdy .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1