BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 05:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z ruszeniem po przejechaniu 100-200km
PostNapisane: 29 września 2008, 15:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Problem zaczyna się po przejechaniu okolo 100,200 km na trasie!!Po zatrzymaniu sie na kilka minut i ponownym uruchomieniu auta jest problem z ruszeniem do przodu jak i tył...mam takie wrażenie jak by boksował mi tył,coś takiego ( przez chwile )..natomiast gdy samochód po trasie postoi jakiś dłuższy czas problemu nie ma!Pomocy
Dzieje się to tylko na 1 i na wstecznym..podczas ruszania.Skrzynia manualna

to jest E-36 318i

Ostatnio edytowano 29 września 2008, 19:55 przez Rafał83, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 15:38 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
Rafał83 napisał(a):
...mam takie wrażenie jak by boksował mi tył,coś takiego

Jak Ci wzrastają obroty a nie jedziesz to ślizga się sprzęgło.

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 18:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Nie sprzęgło się nie ślizga..

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 19:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
Odgrzewam starego kotleta bo omawiany problem, niestety, również dotyczy mojego auta.

"...jest problem z ruszeniem do przodu jak i tył...mam takie wrażenie jak by boksował mi tył,coś takiego ( przez chwile )..natomiast gdy samochód po trasie postoi jakiś dłuższy czas problemu nie ma!Pomocy
Dzieje się to tylko na 1 i na wstecznym..podczas ruszania.Skrzynia manualna"

Mam identycznie jak w cyt. powyżej. Ponadto zrobiłem test. Moje czasami nie potrafi ruszyć odpuszczając delikatnie sprzęgło i dodając delikatnie gaz (ok, 900 obr./min). W momencie puszczania sprzęgła obroty spadają poniżej 500 i zaczyna się trząść całe auto. Można sobie z tym poradzić zwiększając obroty silnika (1000-1500). Ale nawet wtedy jest wrażenie, że autu bardzo ciężko jest ruszyć z miejsca, o niepłynnym, szarpanym ruszeniu nie wspominając. Podkreślam, że dzieje się to tylko czasami - ostatnio coraz częściej, i w sytuacji dłuższego podróżowania w cyklu miejskim lub na trasie.

Tej zimy wymieniony komplet sprzęgła i łącznik elastyczny wału. Na podporze wału jest niewielki luz ale wydaje się on być czymś normalnym - szukałem używki bez tego luzu i nie znalazłem. Poza tym walnięty wał nie objawiałby się tylko przy ruszeniu i nie w taki sposób.

Możliwe, że to most???

P.S w moim przypadku mowa jest o 2.0i gdzie wolne obroty wynoszą ok. 600-650 i przy tychże, przy odpowiedniej wprawie, powinno się ruszyć z miejsca bez problemu.

Ostatnio edytowano 29 sierpnia 2009, 19:29 przez MightyDubCat, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 19:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
Double post :zly: .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1