BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 21:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wachania się temperatury cieczy chłodzącej...
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 22:42 
Forumowicz

Moje BMW: 316i E36 SEDAN
Kod silnika: M43B16
witam
Wracajac wczoraj z urlopu trafiłem na długi korek...chyba z 15 km. Auta jechały ok. 5 km/h i co jakiś czas stawały. W połowie tego korka zauważyłem, że wskazówka od temperatury wychyliła sie za ostatnią kreskę. Zjechałem na bok i zgasiłem silnik. Powoli odkręcałem korek od zbiorniczka...woda strasznie bulgotała...kiedy go odkręciłem, wyciekło troche płynu. Odpaliłem silnik i temperatura była ok. Wlałem ok. 1 litr wody i w droge.
Dodam, ze wentylator chodzł tak samo, czyli visco na 100% do wymiany.
Jedziemy dalej, korek dalej, ale ok...4 minuty i wskazówka znowu sie wychyla...doszła do ostatniej kreski, ale korek juz sie poluzował, wiec ruszyło sie szyciej. Od 40 km/h temp. juz spadała i wszystko ok. po ok. 150 km znowu korek i powtórka, na szczęscie długo to nie trwało i wskazówka tylko dochodziła do ostatniej kreski. Przyjechałem do domu. Auto stało całą noc. Rano siadam i jade. Dosć szybko nabrał temp. i jest dobrze. Jednak gdy wolniej jadę, to temp. znowu wzrasta... Na biegu jałowym jak auto stoi dzieje sie to samo...

jeśli chodzi o ogrzewanie, to leci cały czas zimne...ciepłe leci dopiero powyżej 2500 obr./min. Gdy stanę, po chwili leci znowu zimne.

dodam, ze jak dzis odkręciłem korek to płynu jest pełny zbiornik i płyn wycieka...

co to moze byc?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 22:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Napewno zapowietrzony uklad i tak jak sam już zauważyłeś padnięte visko z czego nie może zbić temp.A którędy ucieka Ci ten płyn?najpierw odpowietrz dobrze układ chłodzenia i zobacz jak bedzie sprawa wyglądała dalej.Bo to że szybko nabiera temp to sprawa jak narazie zapowietrzonego układu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 23:00 
Forumowicz

płyn wywala ze zbiorniczka jak odkrece korek...jest go tam pełny zbiornik...

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 23:07 
Zacna persona forum

Ucieka bo się zagotował płyn i ciśnienie go wywala.Najpierw tak jak mówię musisz dobrze odpowietrzyć układ.Bo zapewne wcześniej Ci się nic nie działo z układem chłodzenia ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 23:09 
Forumowicz

ok. 2 lata temu też sie takie coś przytrafiło w korku ale od tamtej pory wszystko było ok. A ogrzewanie od ok. roku nawala, tzn. trzeba na obrotach trzymać, żeby było ciepłe...

było tez tak, płynu było na dnie w zbiorniczku. Dolałem do pełna i na jakiś czas był spokuj...

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 23:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
A klima jest? Jak jest to czy wentylator elektryczny się włącza? Nie cieknie gdzieś po silniku jakaś kropelka? plyny nie ubywa? Temp moze w skrajnych przypadkach podskoczyc do ostatniej kreski przed czerwonym polem ale jak teraz caly czas tak sie robi to jest cos nie tak.
Mialem podobna sytuacje nie dawniej niż w Piątek. Winowajcą okazal sie pęknięty wąż w niewidocznym miejscu i wypluwał płyn dodatkowo nie mógł zbudować cisnienia w ukladzie chlodzenia przez co zagrzewał sie bardzo szybko. Ale u mnie bylo pekniecie na 2 centy a u Ciebie jak bedzie mala nieszczelnosc to wycieku nie widac a plyn ucieka i sie gotuje.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 23:19 
Forumowicz

no gdzieś płyn mi uciekał od roku, ale nawet jak auto stało miesiąc to było sucho. Płyn zawsze był na dnie i było ok.

PS> Auto bez klimy, silnik M43 B 16

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 23:22 
Zacna persona forum

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905 ja moge polecić tą lekturę i wtedy łatwo zdiagnozujesz usterkę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1