BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 22:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] 320i sedan 87' - jakie tarcze hamulcowe na przód + PRO
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 06:51 
Forumowicz

Moje BMW: e30/e36
Kod silnika: m20b20/m52b20
Witam jak w temacie

Musze zmienić tarcze hamulcowe i klocki przy okazji. Trzepie mi kierownicą podczas jazdy i przy hamowaniu. Myślałem że to wina alufelg, ale kupilem inne i sprawdzilem z fachowcem na maszynie i sam widzialem ze sa proste. Wiec to chyba wina tarcz hamulcowych.

Wiec moje pytanie brzmi jakie wymiary powinny miec tarcze do mojej bumy mam e30 320i 1987 rok sedan bez ABSu i wspomagania. Jakie kupić tarcze wybralem wstepnie takie na allegro biarac pod uwage moj sportowy raczej styl jazdy...

Cały zestaw ATE POWER DISC wraz z klockami

http://moto.allegro.pl/item717280405_ta ... tanio.html

albo ATM nawiercane i nacinane

http://moto.allegro.pl/item698327340_ta ... uning.html

A i jeszcze jedno pytanie jesli to niekrzywe felgi i tarcze hamulcowe to co to moze byc?? Zawias nie wytluczony wcale.

wibracje na kierownicy wystepuja tylko przy 80km/h oraz przy 120km/h ale juz slabsze i rowniez przy hamowaniu.

Bede wdzieczny za pomoc. Z gory dzieki .
Pozdrawiam KEM

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 11:21 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
kem44 napisał(a):
albo ATM nawiercane i nacinane

http://moto.allegro.pl/it...one_tuning.html

Ja bym odpuścił. To nie są tarcze do takiego "demona prędkośći", jak 320i :-D A dużo szybciej zjedziesz na nich klocki ;-) Chociaż sama firma ponoć ok, robi heble całkiem dobre.
Co do ATE - niektóre modele tarcz mają średnio fajne, że tak powiem (z tego co wyczytałem na forach). Kumpel miał za to klocki tej firmy i bardzo sobie chwalił - mało pylenia, nie piszczały no i hamowały przyzwoicie.
Zresztą - co do wyboru tarcz i klocków jest trochę wątków na forum, poszukaj a znajdziesz, które polecane, które mniej.
Co do wibracji kierownicy - to wcale nie muszą być oznaki zużytych tarcz, ale elementów przedniego zawieszenia. Mam tu na myśli:
1) sworznie wahaczy,
2) drążki kierownicze (ew. końcówki),
3) tuleje wahaczy,
4) łączniki stabilizatora.
U mnie drgania ustąpiły właśnie po małym remoncie przedniej zawiechy, ale jak będzie u Ciebie-nie mam pojęcia. Imho warto jechać na jakieś szarpaki i obadać sprawę :-)

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1