BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 08:48 
Pierwsze kroki

Z problemem mocy morduję się już 3 miesiące koledzy pomóżcie :( Mam 325 tds sprawdzałem egr jest niby czysty zaworek tez na bank chodzi. Dziś zrobiłem test i odpiąłem egr całkowiciei... zaślepiłem wężyki ... efekt? Samochód dymił jak zły a mocy jak nie miał tak nie ma dalej więc wróciłem do stanu wyjścia przynajmniej nie smrodzi. teraz moje pytanie - gdzie w e36 325 tds jest elektrozawor sterujacy turbina zeby go przeczyscic? Już nie mam pojęcia co to może byc na ekonomizerze spalanie drastycznie zmalało powyzej drugiego biegu nie wychodzi nawet za 20l wczesniej zamykało 30 lekka ręką (mówie oczywiście w o sytacji gdy gaz był do oporu) Samochodem jeździ się jak zwykłym dieslem bez żadnych wzmocnień. Zanim zaczęły się problem samochód raz łapał raz nie raz ciągnął a raz ledwno co sie bujał aż w końcu zostało na tym ze nie ciągnie juz wcale. Chce przeczyscic jeszcze te elektrozawory - sterujacy od turba i sterujacy egr czy jakos tak sie nazywają ale nie wiem gdzie są proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 09:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Konrad_89 napisał(a):
Z problemem mocy morduję się już 3 miesiące koledzy pomóżcie :( Mam 325 tds sprawdzałem egr jest niby czysty zaworek tez na bank chodzi. Dziś zrobiłem test i odpiąłem egr całkowiciei... zaślepiłem wężyki ... efekt? Samochód dymił jak zły a mocy jak nie miał tak nie ma dalej więc wróciłem do stanu wyjścia przynajmniej nie smrodzi. teraz moje pytanie - gdzie w e36 325 tds jest elektrozawor sterujacy turbina zeby go przeczyscic? Już nie mam pojęcia co to może byc na ekonomizerze spalanie drastycznie zmalało powyzej drugiego biegu nie wychodzi nawet za 20l wczesniej zamykało 30 lekka ręką (mówie oczywiście w o sytacji gdy gaz był do oporu) Samochodem jeździ się jak zwykłym dieslem bez żadnych wzmocnień. Zanim zaczęły się problem samochód raz łapał raz nie raz ciągnął a raz ledwno co sie bujał aż w końcu zostało na tym ze nie ciągnie juz wcale. Chce przeczyscic jeszcze te elektrozawory - sterujacy od turba i sterujacy egr czy jakos tak sie nazywają ale nie wiem gdzie są proszę o pomoc.

przepływomierz

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 10:18 
Pierwsze kroki

Tego się właśnie obawiałem :/ byłem u mechanika to powiedział że raczej nie przepływka tylko pytanie jaka wiedza on dysponował :/ Czyli sensu w rozbieraniu tego wszystkiego żeby przeczyścić nie ma?

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 10:21 
Przyjaciel forum

Konrad_89 napisał(a):
Tego się właśnie obawiałem :/ byłem u mechanika to powiedział że raczej nie przepływka tylko pytanie jaka wiedza on dysponował :/ Czyli sensu w rozbieraniu tego wszystkiego żeby przeczyścić nie ma?

wg mnie podjedź do kogoś na komputer, padnięta przepływka powinna wyjść

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 11:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47+
Konrad_89 napisał(a):

Cześć Konrad,
podam Ci sposób na sprawdzenie przepływomierza który mi napisał kolega wowo:

"Po odpięciu przepływki auto odpali normalnie, obroty nie bedą falować. Na wolnych obrotach bedzie zachowywać się normalnie. W czasie jazdy bez przepływki, auto korzysta z dodatkowej mapy. Będzie jeździć, ale nie bedzie powalać na kolana, może pojawić się dymienie.
Zczytanie błędów może nie wykazać usterki, bo przepływka elektrycznie działa, tylko tnie masę powietrza. Po podpięciu kompa musisz wejść w kanał odczytu masy powietrza i podczas jazdy sprawdzić jaką mase mierzy i czy pokrywa się to z wartościami z mapy. Dodatkowo, by mieć pewnośc w kanale dawki paliwa, sprawdzić czy wartości zadane są tożsame z dawkami mierzonymi. Zazwyczaj źle mierzący lmm tnie dawki paliwa i dlatego auto się nie zbiera.
To samo wykonaj w kanale ładowania turbiny, by sprawdzić czy dobrze pompuje."

Jeśli Ci pomogłem dodaj punkt ;)
powodzenia! Łuki

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 11:07 
Pierwsze kroki

Ok WIELKIE dzięki ... Muszę tylko to spisać i dać gościowi od kompów żeby wiedział co z tym zrobić hehe co do punktu "pomógł" z chęcią bym go dał lecz nie mogę bo nie jestem autorem tego postu :( Dzięki za porady :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 11:53 
Przyjaciel forum

Konrad_89 napisał(a):
co do punktu "pomógł" z chęcią bym go dał lecz nie mogę bo nie jestem autorem tego postu :( Dzięki za porady :)

już możesz (wydzieliłem Twój problem w oddzielny temat)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 17:19 
Pierwsze kroki

O dzięki wielkie :) po wizycie na kompie dam znać co i jak - moze komuś pomoże ;) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 17:49 
Zacna persona forum

Konrad zpełnie niewiem dlaczego zakładasz drugi post o takiej samej tresci
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... ht=#569488
rorafalki napisał(a):
przepływomierz

tere fere konrad niema przepływki !!!

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 17:55 
Zacna persona forum

Konrad_89 napisał(a):
Chce przeczyscic jeszcze te elektrozawory - sterujacy od turba
a to taki jest ?
sprawdz wszystkie węzyki podciśnienia , umnie jeden był sparciały i auto zamarło
sprawdz sztange i gruszke przy turbinie moze sie zawiesza
filtr paliwa moze zapchany ? reszta wypowiedzi w tamtym temacie :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 18:09 
Pierwsze kroki

sprawdz czujnik cisnienia doladowania i wezyk ktory idzie od niego do kolektora ssacego. u mnie jak wezyk spadl tez byl efekt wolnossacego ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 18:57 
Pierwsze kroki

przepływomierz odepnij i zobacz czy bedzie to samo jak zgaśnie to znaczy że to nie przepływomierz i trzeba szukać dalej

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 19:20 
Zacna persona forum

salkim77 napisał(a):
przepływomierz odepnij
:mur: :mur: fachowiec gawędziaż

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 20:11 
Pierwsze kroki

kazio1919
to że jesteś dłużej na forum nie znaczy że znasz się lepiej moj drogi wytłumacz mi może w jaki sposób ma działac silnik skoro nie ma przepływomierza dla Ciebie fachowcu czujnik masy powietrza...
wejdz sobie na stronę i zobacz gdzie jest przepływomierz a nie piszesz bzdury.... w swoim samochodzie proponuję ci też podnieść maskę i dobrze poszukać
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 20:32 
Zacna persona forum

salkim77 napisał(a):
to że jesteś dłużej na forum nie znaczy że znasz się lepiej moj drogi wytłumacz mi może w jaki sposób ma działac silnik skoro nie ma przepływomierza dla Ciebie fachowcu czujnik masy powietrza...
wejdz sobie na stronę i zobacz gdzie jest przepływomierz a nie piszesz bzdury.... w swoim samochodzie proponuję ci też podnieść maskę i dobrze poszukać
mato człowieku to ze ty masz przepływke to nieznaczy ze każdy tds musi ją miec !! i powinienes wiedziec ze tds z kolektorem metalowym przepływki niemiał !!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 20:36 
Zacna persona forum

salkim77 napisał(a):
http://www.realoem.com/bm...432&hg=13&fg=15
przepływka w tym przypadku była od 1996 wiec najpierw kolego upewnij sie a nie wyskakujesz z jakimis stronami

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 20:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
salkim77, u mnie nie ma przeplywomierza .... cale szczecie - jeden scheiss mniej

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 23:59 
Pierwsze kroki

kazio kolego a gdzie tu masz napisane z którego roku jest samochód ???
no chyba że Ty wszystko wiesz

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2009, 10:04 
Pierwsze kroki

Sory za założenie drugiego tematu ale czytałem wypowiedz w dziale "zrób to sam" i wielu miało podobne problem stąd postanowiłem spytać w tamtym dziale.
To jak to w końcu jest ? Przepływki nie ma? Wężyki sprawdzałem wszystko dobre i szczelne... Już nie mam głowy do tego byłem na kompie to nie mają oprogramowania muszę szukać gdzieś dalej... samochód z 94 jest jeśli miało by to pomóc... U mechanika byłem terminy zajęte na cały przyszły miesiąc... Normalnie już nie wiem gdzie może być przyczyna...

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 13:30 
Zacna persona forum

salkim77 napisał(a):
no chyba że Ty wszystko wiesz
wątpisz w to ? :chytry:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1