BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 13:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Komputer i błędy
PostNapisane: 7 września 2009, 11:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
Witam

BMW 318i M43 1997 rok

Witam jak dojść do komputera, czy jest inne dojście do niego niż wyjmowanie akumulatora?

I obecnie mam popsuty ABS i ASC prawdoodobnie czujnik, jak zlokalizuje przyczyne i naprawie to lampki ABS i ASC mi same zgasna czy musze podpiać się pod komputer i usunąć błąd?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 11:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Wiecko napisał(a):
jak zlokalizuje przyczyne i naprawie to lampki ABS i ASC mi same zgasna czy musze podpiać się pod komputer i usunąć błąd?
zgasną same, Po naprawie czujnika ABSu u siebie, musiałem jedynie przejechać kilka metrów żeby komputer mógł odczytać dane z czujników i kontrolka zgasła.
Wiecko napisał(a):
Witam jak dojść do komputera, czy jest inne dojście do niego niż wyjmowanie akumulatora?
można jaśniej?? czy chcesz wyjąć komputer, czy go zresetować ??

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 11:59 
Forumowicz

komputer jak chcesz zdemontować to musisz wymontować akumulator innej opcji nie ma,a jeśli chodzi o czujnik to jak go wymienisz to lampka powina zgasnąć od razu,ale awaria ta bedzie zapisana w kompie,wiem to bo niedawno sam tak miałem

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 12:17 
Forumowicz

Tak chce wyjać kompa aby numer sterownika spisać, czyli wypadało by podjechać na skasowanie błądu jka czujnik wymienie o ile to czujnik :) a jak sie okarze że czujnik był zabrudzony i go wyczyszcze to też w kompie będzie siedział ten błąd?

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 12:40 
Forumowicz

tak komputer zapamiętuje wszystkie usterki,niektóre blędy kasują się same po odpięciu akumulatora i połączeniu klemy plusowej z minusową

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 13:06 
Forumowicz

Cytuj:
niektóre blędy kasują się same po odpięciu akumulatora i połączeniu klemy plusowej z minusową

Które błędy same się kasują? Żadne, a jedynie dane adaptacyjne np silnika, skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 13:11 
Forumowicz

Czyli co mam zrobić? Jechać na kompa po wyeiminowaniu usterki?:) Nie stykać klem?

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 13:28 
Forumowicz

kwansterp napisał(a):
Cytuj:
niektóre blędy kasują się same po odpięciu akumulatora i połączeniu klemy plusowej z minusową

Które błędy same się kasują? Żadne, a jedynie dane adaptacyjne np silnika, skrzyni.

kasują sie błędy,dam ci przykład,pół roku temu mialem zepsuty czujnik spalania stukowego nr2 tak pokazal komputer,jak go wymienilem i a przed kompem specialnie odłączyłem klemy od akumulatora to błędu nie bylo bo skasowal sie sam

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 13:30 
Forumowicz

Wiecko napisał(a):
Czyli co mam zrobić? Jechać na kompa po wyeiminowaniu usterki?:) Nie stykać klem?

Najszybciej i najsprawniej naprawisz układ ABS jak najpierw podłączysz pod kompa. Jak będzie to dobra maszyna to od razu odczytasz numer sterownika.
Prawdopodobnie padł ci jeden z czujników, koleś powie Ci który to, jak dasz rade to go wymienisz, kontrolka Ci zgaśnie i już nie musisz jechać na komputer.
Pamiętaj jedno, pod nazwą uszkodzony czujnik, trzeba wziąć pod uwagę (sam czujnik, jego połączenie, przewody doprowadzające sygnał i wieniec na piaście).
Podróbki sobie odpuść, bo będziesz robić dwa razy to samo.

Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 13:31 
Forumowicz

Wiecko napisał(a):
ja bym Ci radził pojechać na komputer i wykasować ten błąd,bo przy okazji może jakieś inne błędy mogą się pojawić.ja co pól roku jeżdże na komputer i robie sobie przegląd czy nic się nie popsuło

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 13:40 
Forumowicz

A czemu zamiennik mam sobie odpuścić? wiem ze w e39 były kłopoty z zamiennikami ale w e36 nie słyszałem. Ile kosztuje około oryginałijakiej jest firmy Siemens? Hella i Febi tez robi czujniki do e36 i one mją być gówniane?

Na komputerze byłem 2 tygodnie temu i zero błędów było, a po 1,5 tygodnia padł mi ABS i ASC :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 13:46 
Forumowicz

te firmy co wymieniłeś są bardzo dobre,śmiało bym je kupił.

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 16:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
kwansterp napisał(a):
Cytuj:

ASC+T " niewielkie przejściowe zakłocenia system usuwa sam, kontrolując sie po ponownym włączeniu silnika"

dodatkowo kontrolka moze zgasnąć ale błędy w sterowniku zostaną, ale będzie o tym info typu bład sporadyczny nie odnotowano np przy ostanich 30 uruchomieniach

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 17:17 
Forumowicz

Czyli jednym słowem na kompa po usunięciu usterki i tak musze podjechać i usunąć błąd :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 20:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Wiecko napisał(a):
Czyli jednym słowem na kompa po usunięciu usterki i tak musze podjechać i usunąć błąd :)

najważniejsze aby zgasła kontrolka wtedy masz sprawne ASC+T,
błędy można wykasować przy okazji (moim zdaniem szkoda kasy, no ale z drugiej strony to moja buńka z DIS'em raz w miesiącu sobie zawsze pogada, zawsze miło jak po teście 0 błędów)

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 20:19 
Forumowicz

może czujnik a może też być sterownik ABS. Takie sytuacje przerabiałem już kilka razy. Diagnostyka prawdę Ci powie. Jeśli chodzi o zamienniki to jak mi ktoś przjeżdza E39 lub E38 to odrazu mówie ze tylko oryginał. Za zamienniki i to nawet takie jak Febi nie ponoszę odpowiedzialności. Sparzyłem się już kilka razy, i od tamtej pory tylko nowy oryginał a jeśłi już ktoś stęka, że drogi to wolę założyć oryginalną używkę. Jak się trafi to i zamiennik pochodzi, ale często są kłopoty z podróbkami nawet tymi droższymi.

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 22:27 
Forumowicz

krilan napisał(a):
Wiecko napisał(a):

najważniejsze aby zgasła kontrolka wtedy masz sprawne ASC+T,
błędy można wykasować przy okazji (moim zdaniem szkoda kasy, no ale z drugiej strony to moja buńka z DIS'em raz w miesiącu sobie zawsze pogada, zawsze miło jak po teście 0 błędów)

Tak jak mówisz przy najbliższej okazji wykasuje błąd, w sumie w Klubie BMW Szczecin mamy komputer to nawet za free będe miał :) aha ni z tego co wiem to mam zwykłe ASC bez T :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 22:30 
Forumowicz

Danek24 napisał(a):
może czujnik a może też być sterownik ABS. Takie sytuacje przerabiałem już kilka razy. Diagnostyka prawdę Ci powie. Jeśli chodzi o zamienniki to jak mi ktoś przjeżdza E39 lub E38 to odrazu mówie ze tylko oryginał. Za zamienniki i to nawet takie jak Febi nie ponoszę odpowiedzialności. Sparzyłem się już kilka razy, i od tamtej pory tylko nowy oryginał a jeśłi już ktoś stęka, że drogi to wolę założyć oryginalną używkę. Jak się trafi to i zamiennik pochodzi, ale często są kłopoty z podróbkami nawet tymi droższymi.

No właśnie też tak słyszałem że wrażliwe były E39na te czujniki, a o E36 nic nie słyszałem, a ile kosztuje nowy czujnik do E36 oryginał? To mówisz ze lepiej używany oryginał? Bo szczerze to miałem zamiar kupić nowy tani niemiecki zamiennik na allegro 80zł (jak to czujnik siał oczywiście) i teraz nie wiem czy używke czy nowy tani a oryginalny jakiej jest firmy i ile nowy kosztuje?

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 19:19 
Forumowicz

Nowy oryginał jest drogi coś około 300zł z tego co pamiętam.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 20:05 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Kolego miły, kontrolki ABS i ASC nie muszą zapalić się od uszkodzonego czujnika, jest jeszcze wiele możliwych przyczyn. Najpierw diagnostyka, a dopiero potem będziesz się zastanawiał.
Jeżeli to rzeczywiście czujnik, to tylko oryginał nowy, ewentualnie używany ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1