BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 320i grzeje sie. Prosze o pomoc !!!
PostNapisane: 10 października 2009, 20:18 
Pierwsze kroki

Witam,
Nie jestem znawcą i dokładnie nie wiem jaki model silnika jest w moim autku ale jest to e36 Coupe z 2 litrową 150 konną jednostka. Jest to chyba vanos czy cos takiego. Problem polega na tym ze podczas jazdy silnik się grzeje natomiast zaraz po zatrzymaniu się bez gaszenia silnika i wrzuceniu luzu momentalnie temperatura wraca do normy. Wisko nie ma możliwości regulacji. Co może być przyczyna grzania się ?? Dodam ze auto ma automatyczną skrzynię biegów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 20:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Możliwe że pompa wody.Gdy auto jedzie wiadomo że obroty wzrastają i bardziej jednostka sie nagrzewa,i pompa sobie nie radzi bo już siada.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 20:36 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
wszystko wskazuje na termostat
trzeba wymienić
druga sprawa to Visko ale najpierw zajrzyj do termostatu
nie przegrzej silnika bo BMW tego nie lubi

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 20:41 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kris86 napisał(a):
Możliwe że pompa wody.Gdy auto jedzie wiadomo że obroty wzrastają i bardziej jednostka sie nagrzewa,i pompa sobie nie radzi bo już siada.

słuszna uwaga te trzy rzeczy są z sobą powiązane
pompa
termostat
Visko
plus dobre odpowietrzenie

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 20:45 
Pierwsze kroki

Hmm. Układ jest szczelny i dobrze odpowietrzony. Ma tez odpowiednią ilość wody. Termostat wydaje sie być sprawny bo na zimnym silniku chlodnica zaczyna nabierać ciepła dopiero kiedy silnik osiągnie 90. Jest jakas chaupnicza metoda na usprawnienie wiska chociaż na chwilke ?? Musze jutro przejechac kilka kilometrow a jest niedziela wiec nigdzie nie kupie tego wiska :/

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 21:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Nie wiem czym to się ma ale ja jak miałem padnięte visko(nawet nie zauważyłem)to mi i tak się nie grzał i nieważne czy to korki w lecie czy co innego...Moim zdaniem musisz zacząc od termostatu i pompy.a na końcu visko.Też może być coś nie tak z samą chłodnicą...Po sznurku do kłębka i na pewno dojdziesz co jest nie tak.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 21:22 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
To nie visko

skoro na postoju sie nie grzeje tzn że visko zasprzęgla i chłodzi silnik nawet jak powietrze nie przepływa przez chłodnicę samoczynnie :!: Jak auto się grzeje na postoju to przyczyną jest viskoza a jak podczas jazdy tzn że tylko przy podniesionych obrotach i mimo dobrej wentylacji chłodnicy tzn że pompa. Termostat tez nie skoro na postoju sie nie grzeje tzn że otwiera sie umożliwiajac chłodzenie silnika przez chłodnicę we współpracy z viskiem/wentylatorem.

Zostaje pompa. około 80 zł plus robocizna od 100 w zwyż ;)

na przykład taka pompa

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 21:55 
Pierwsze kroki

Wszystcy Panowie macie po czesci racje. Postanowilem jednak zrobic cos takiego :
Pomiegdzy kolem zamachowym pompy a plaszczyzna wiska zamocowalem waz gumowy i zacisnolem opaska. Spowoduje to czesciowe zblokowanie ale nie calkowite wiec wiatrak powinien krecic sie szybciej a co za tym idzie lepiej chlodzic chlodnice. Jutro zobacze czy to cos pomoglo i dam znac jezeli nie pomoze to pozostaje mi jechanie z predkoscia 70 km/h bo do takiej predkosci temperaturka stoi na 90 stopni. Wg mnie na logike to pozostaje tylko wisko z ktorego wyciekl plyn ktory je zasprzegla i przez to nie kreci sie ono wystarczajaco ciezko a co za tym idzie wystarczajaco szybko. Tak jak powiedzialem jutro dam znac co z mojego eksperymentu to tak czy inaczej jedyna rzecz ktora moge w tej chwili zrobic jak nie pomoze to jutro bede wszystko jeszcze raz analizowal.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1