BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 15:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Elektryczne szyby prawy przód
PostNapisane: 22 września 2009, 15:04 
Pierwsze kroki

Witam, mam taki problem, dzisiaj po szperaniu w bezpiecznikach. Prawa szyba nie chce się już zamykać automatycznie, tzn. Iść do góry idzie, ale po jednorazowym krótkim naciśnięciu powinna sama się zamknąć a tu cisza:(. Szyba od kierowcy działa w 100%
Jakieś pomysły??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 20:33 
Pierwsze kroki

a zamykała się sama wcześniej? jak też tak mam a nic przy szybie nie robiłem. Sama się tylko otwiera, a żeby zamnknąć to trzeba trzymać. Sądziłem, że tak musi być..

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 20:44 
Pierwsze kroki

Dla ścisłości, żeby rozwiać wątpliwości, powiem, że wyjąłem 3 bezpieczniki, jeden po drugim w celu sprawdzenia, oczyszczenia. Pojedynczo wyjąłem jeden, sprawdziłem i włożyłem na swoje miejsce. Co wyklucza (mam nadzieję) pomyłkę. Po wejściu do auta, zauważyłem, że licznik pokazujący "dzienny dystans" sam się skasował. A ponad to, ta szyba...
Kolejny dziwny objaw jaki zauważyłem to taki, w momencie gdy szyba od kierowcy idzie sama do góry... wystarczy, że nacisnę przycisk otwierający szybę od pasażera, szyba od kierowcy zatrzymuje się....nie powinno tak być :(
Czego to może być wina??? komputer ?? Nie znam się za bardzo na tym :/

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
syndrom86, tez tak mam :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:26 
Pierwsze kroki

Czy jest wśród nas osoba, która jest w stanie powiedzieć jak powinno być? Bo takie rozwiązanie wydaje mi się być bez sensu :(

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525iA
Don't wory be happy :hyhy: u mnie to samo możliwe że je się po prostu programuje a u nas nikt tego nie zrobił i tak zostało :kwasny:
Na pewno na forum jest sposób jak je zaprogramować tylko nie pamiętam gdzie(starość nie radość) :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:30 
Pierwsze kroki

a jesteś w stanie sobie przypomnieć w jaki sposób się je programuje? W sensie, można to zrobić samemu? Czy w serwisie ? Za pomocą czego ??

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:34 
Pierwsze kroki

Raczej samemu przy pomocy jakiś odpowiednich procedur w stylu musisz zrobić to i tamto poszukam i jak coś to napiszę wiem ze można bo zdaje mi się kiedyś czytałem u nas na forum o tym.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:37 
Pierwsze kroki

znalazłem coś takiego:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... czne+szyby

z tego wynika, że trzeba mieć moduł :/
prawdopodobnie miałem to zaprogramowane tak jak opisałem w 1 poście, zresetowałem niechcąco i mam fabryczne ustawienia.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 23:09 
Pierwsze kroki

Wiesz jedno mnie dziwi ja nie raz resetowałem u siebie kompa i jeżeli te ustawienia są fabryczne to dlaczego nie na wszystkie szyby :kwasny:
W moim przypadku jest tak ze tylko jedna szyba mi się w ten sposób otwiera od strony kierowcy przednia i szyberdach zawszę zachowuje tę funkcję krótkiego przycisku resztę trzeba trzymać :| niezbyt wygodne. wiem jak to zrobić w MB okularniku ale jeżeli da się w okularze to dlaczego niby nie w e34?

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 17:04 
Pierwsze kroki

nie moge tego odnleżć ale z tego co pamiętam to, w którymś z działów było o tym pisane..po przekręceniu zapłonu naciśnij przycisk otwierania szyby i po jej całkowitym otwarciu trzymaj go jeszcze 5 sek, analogicznie do góry. Ja tak zrobiłem i pomogło na tyle, zę szyba pasażera otwiera się sama (po dłuższym przytrzymaniu przycisku) wcześniej tak nie miałem. Swoją drogą tez jestem ciekawy czy tak musi być czy coś nieświadomie zepsuliśmy..

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 10:04 
Pierwsze kroki

Instrukcja mówi tak:
Obrazek

ale gdyby ktoś miał instrukcje programowania tej szyby, byłoby super.
Ale jeszcze chciałbym Was zapytać o coś takiego.
Dojechaliśmy do celu, mamy otworzony szyberdach i szybę. Naciskam jednokrotnie "zamykanie szyberdachu" i "zamykanie szyby"...zaczyna się proces zamykania. Przekręcam kluczyk w stacyjce w celu zgaszenia silnika....szyberdach nadal się zamyka, a szyba przestała...macie tak ?

edit:

znalazlem cos takiego

"2. Przywracanie pamieci automatycznego podnoszenia szyb elektrycznych

sprawdzalem tylko w swojej e36

napewno mieliscie taka sytuacje : odlaczyliscie akumulator, potem podlaczyliscie spowrotem, a szyby nie chcialy sie podnosic automatycznie po wcisnieciu 2 pozycji przelacznika :kwasny: (gdy mocniej nacisniemy przycisk i puscimy wtedy szyba sama powinna zamknac sie albo opuscic)

robimy wtedy tak:

spuszczamy zamknieta szybe na dol mocno trzymajac mocniej przycisk po opuszczeniu do konca trzymamy guzik jeszcze pare sekund ok. 5 - 10. Potem z powrotem podnosimy szybe w ten sam sposob.
Po tej operacji szyby powinny zamykac i otwierac sie juz automatycznie po mocniejszym wcisnieciu guzika "

edit 2:

sprawdziłem ten sposób u siebie.... niestety nic się nie zmieniło :(

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 20:50 
Pierwsze kroki

dokladnie tak jak hyszkin mowil jest tak ze trzeba trzymac przysick dopoki sie szyba nie opusci i jeszcze dodatkowe ok 5-10 sekund - ponownie zrobic to samo z zamykaniem szyby i nastepne otwieranie powinno spowodowac ze szyby beda sie otwierac po dluzszym tylko przytrzymaniu

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 23:02 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
w moim sedanie z 92 roku przyciski kierowcy i pasażera różnią się. Przycisk kierowcy przyciśnięty delikatnie otwiera/zamyka szybe tak długo jak go trzymam ale po wciśnięciu go mocniej daje się wyczuć drugie pyknięcie pod palcem i wtedy jedzie szyba automatycznie. Natomiast przycisk pasażera nie posiada tego drugiego pyknięcia i szyba z automatu nigdy nie jedzie nawet jak się go dłużej przytrzyma. Ostatnio jak miałem padnięty akumulator automat w szybie kierowcy przestał działać lecz po wymianie aku funkcja wróciła automatycznie, tzn nic nie programowałem itp. Więc może sprawdźcie sobie aku miernikiem :?:

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 12:13 
Pierwsze kroki

w e-34 nie ma przycisków "2-poziomowych"

Tytuł: elektryczne szyby
PostNapisane: 10 października 2009, 16:02 
Pierwsze kroki

Witam wsztstkich mam problem z e34 jest to składak 520 silnik m20 mam problem s szybami,ktoś po przerabiał całom instalację odnośnie szyb.Zastosował 6 przekażników do podnoszenia i o puszczania.działają tylko na przyciski a wiem że powinny działać też po zamknięciu auta na kluczyk.doszedłem po instalacji w dżwiach,wszystkie przewody dochodzą do modułu pod tylną kanapą.Moduł składa się z dwóch kostek jedna to centralny zamek druga to szyby.Ale to nic nie działa ktoś puścił przewody od przełączników na szyby przez przekażniki i to wszystko.Mam prożbę potrzebuję schematu elektrycznego odnośnie szyb i tego modułu.Bo to co mam to papranina

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 16:13 
Pierwsze kroki

polecam zacisnąć zęby pojechać do ASO i zapłacić za dobrze zrobioną naprawę :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 18:49 
Pierwsze kroki

Wiem to najprostrzy sposub ale chce zrobić to sam

Tytuł: Proszę
PostNapisane: 10 października 2009, 19:28 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
Elektryczne szyby sztuk jedna