BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 20:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] automat co ile wymieniać olej ??
PostNapisane: 17 lutego 2007, 11:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57
mam pytanko co ile trzeba wymieniac olej w skrzyni (automat)??? i co dokladnie jeszcze trzeba wymienic ewentualnie i jaki olej??
BMW E36 1.8is coupe...

Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowano 17 lutego 2007, 13:43 przez tomas_z, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2007, 08:57 
Forumowicz

Siema
Powiem Ci szczerze że twoje auto nie jest już nowe i chyba nikt wcześniej tego nie robił więc na Twoim miejscu pozostwił bym ten olej w spokoju. Przy skrzyniach automatycznych jest jedna zasada albo wymienia się regularnie albo do remontu skrzyni. Jeżeli teraz byś wymienił olej mogłby się pojawić problem że skrzynia przestała by działać ponieważ olej do skrzyń posiada środki czyszczące które spowodowałby zablokowanie skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2007, 20:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
marcinn napisał(a):
Siema
Powiem Ci szczerze że twoje auto nie jest już nowe i chyba nikt wcześniej tego nie robił więc na Twoim miejscu pozostwił bym ten olej w spokoju. Przy skrzyniach automatycznych jest jedna zasada albo wymienia się regularnie albo do remontu skrzyni. Jeżeli teraz byś wymienił olej mogłby się pojawić problem że skrzynia przestała by działać ponieważ olej do skrzyń posiada środki czyszczące które spowodowałby zablokowanie skrzyni.

:szok: :zdziwko: :przestraszony:
na dobrą sprawę tak samo można by postąpić z olejem w silniku, skoro nie wiadomo na jakim oleju ktoś jeździł to lepiej wcale nie ruszać, może ktoś dolał uslzachetniacza...

P.S. ogólne pytanie do forumowiczów: czy Wy też nie zmieniacie oleju?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 21:55 
Forumowicz

rorafalki napisał(a):
na dobrą sprawę tak samo można by postąpić z olejem w silniku, skoro nie wiadomo na jakim oleju ktoś jeździł to lepiej wcale nie ruszać, może ktoś dolał uslzachetniacza...

rorafalki, nie jest tak jak piszesz olej do skrzyni zawiera dużo środków myjących jeżeli przez 150 tyś km nikt go nie wymienił to lepiej to zostawić gdyż po wymianie może okazać że auto nie zjedzie z stanowiska. Kiedyś robiłem program na temat skrzyń automatycznych, to są zdnia fachowców!!

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 22:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
może i jest w tym sporo prawdy, ale ja kupując samochód muszę sprawdzić wszystko od podstaw oraz wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne (olej w silniku, skrzyni, moście, ukł. kierowniczym, płyn ukł. chłodzenia, płyn hamulcowy oraz wszystkie filtry). Nie wyobrażam sobie eksploatacji bez zrobienia tych podstawowych (jak dla mnie) czynności

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 22:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320iA coupe
Kod silnika: M52B20
Odgrzeję kotleta - a co mi tam! ;)
Właśnie się zastanawiam czy zmienić olej w swojej skrzyni (automat) - przebieg (potwierdzony!!!) 90000km, całkiem możliwe, że nigdy nie wymieniany... Skrzynia pracuje znakomicie. Czy ktoś wie co ile TRZEBA zmieniać olej w tej skrzyni? Bo jak co <70000 to pewnie był zmieniany, bo wóz był regularnie serwisowany w ASO w Niemczech...

I to samo pytanie odnośnie oleju w silniku - co ile zmieniać, co 10 czy co 15 tys? (czy może jeszcze inaczej)

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 09:53 
Pierwsze kroki

Jak mówię, że jest potwierdzony to znaczy, że jest - przyjmij to za pewnik. W temacie masz coś do powodzenia?

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 09:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
marasss napisał(a):
I to samo pytanie odnośnie oleju w silniku - co ile zmieniać, co 10 czy co 15 tys? (czy może jeszcze inaczej)

moja 5hp18 przeszła kapitalny remont przy przebiegu 185kkm, jakieś dziwny dźwięk przez ok minute po uruchomieniu (chodziła bez zarzutu) ale w warsztacie pokazali mi olej no i nie wyglądał za ciekawie, do wymiany poszły wszystkie tarczki jeden koszyk konvertor, wymieniony cały olej w skrzyni

gość z warsztatu od ASB powiedział wymiana co 30kkm, twgo będę się trzymał

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 10:08 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
...oleum wymieniałem w E34 525iA i tych fachmanów, oni zajmują się TYLKO ASB, więc pojęcie mają, a więc: oleum (wg nich) wymienia się co 40-50 tyś w skrzyniach gdzie wymianę przewidział producent (5HP18 czyli skrzynki z E36 i E34...przewidział, ale już w E39 steptronic nie przewiduje, więc lepiej nie ruszać). U mnie operacja polegała na wymianie oleum z grupy Dextron III, filtra, uszczelki oraz resetowania błędów komputera. Operację MUSI przeprowadzić fachowiec, bo wymagane jest zalanie idealnej ilości oleum; nie za mało, nie za dużo. Generalnie przed rozpoczęciem działań zaczepnych wobec skrzyni, lepiej skontaktować się z fachowcem, bo gdybanie może doprowadzić do szybkiej śmierci skrzynki, a remont to jakieś 3 koła (5HP18).

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 12:05 
Forumowicz

panowie fakt jest jeden nie do przebicia nikt nie wymienial oleju przez cala zywotnosc skrzyni?? tyo i ty nie wymieniaj ja takl zrobilem i po tygodniu moja 7dema padla tarczki sie spalily i skrzynia do remontu wszytko przez olej poniewaz swiezy olej zaczol czyscic skrzynie i wyciagnal wszystkie opilki na wierzch i po skrzyni koszt naprawy skrzyni 1500zl ale skrzynia w srodku funkiel nowka na rocznej gwaranci w serwisie i powiedzieli ze tyeraz wymiana oleju co 40 tys km i nie ma mozliwosci by skrzynia padla pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 17:47 
Pierwsze kroki

Mi właśnie w jednym zakładzie od ASB powiedzieli żeby zmieniać co 50 tys, w drugim że co 30 a w trzecim, że co roku więc sam już nie wiem... O tym, żeby nie wymieniać w ogóle jak nie był wymieniany nie usłyszałem od nikogo.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 12:17 
Forumowicz

a kto ci powie nie wymieniaj??? nikt kasa sie liczy do skrzyni wchodzi bardzo duzo oleju wiec zarabia ktos na oleju a oni na robocie:) wymieniaj co 40 tys:)

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 15:29 
Forumowicz

ja chcialem tez dobrze i wymienilem olej w skrzyni .Po 2 tys km od wymiany skrzynia szarpie przy zmianie biegow , tylko czekac az sie posypie.Nie wiem czy to przez olej ale na to wszystko wskazuje, chyba ze ktos ma inne zdanie? Bym wiedzial ze tak bedzie to bym nie ruszal :) nic pojezdze dopoki stanie i zrobie remont :) ta cala technika to pasci i dotyczy to kazdego auta! Smigam czasem daimlerem z automatem nowka po 10tys km poszedl olej z mostu:) auto za nieziemska kase sypie sie po 10 tys? Ford galaxy automat 50tys km skrzynia wariuje startujesz 1,2,3, i spowrotem na 2 ,zżygac sie mozna:) :znudzony:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1