BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 czerwca 2025, 19:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Słabe ogrzewanie podczas jazdy
PostNapisane: 20 października 2009, 22:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam posiadam BMW 520 z 95 roku. Mam taki problem iż ogrzewanie jest bardzo słabe podczas jazdy praktycznie letnie poweitrze. Termostat jest dobry silnik trzyma temperature. Układ odpowietrzony.Tylko zaobserwowałem dziwna rzecz że jeśli silnik ma temp. prawidłowa i stoje na postoju to wtedy z nawiewów leci gorące powietrze. Jeżeli jade nagle zaczyna byc coraz zimniejsze silnik ma temp. prawidłową nawet jak stoje na postoju i jak mu dodam gazu i wzrosna obroty to temperatura z nawiewów spada. Sprawdziłem elktrozawory są 2 mają około 14 Ohm (wiec są dobre). Dochodzi do nich wtyczka 3 -przewody. Sprawdziłem napięcie i okazało się że bez względu na ustawienie pokręteł ciepło czy zimno napięcia niema. Podpinając zawory na krótko działają Na środkowej jest tylko + po załonie. Prosze o porade gdzie szukac przyczyny.

Ostatnio edytowano 21 października 2009, 06:57 przez asteroid, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 10:40 
Specjalista

Nie rozumiem co napisałeś ale we wtyczce elektrozaworów są 3 piny 2 to masa jeden to plus. Którego napięcie wzrasta wraz z zwiększaniem temperatury nadmuchu powietrza na regulacji głównej.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 14:08 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
powiem tak te elektrozawory to dziwne ustrojstwo sa skrecane na wkrety ja mialem tak ze zostal w pozycji otwartej. zdecydowalem ze go wyjmne i zobacze co w nim jest. Rozkrecilem i wyjolem czpien z dużym stożkiem( zawor)i mebrane obejrzalem ustrojstwo podlonczylem i dzialal (ustrojstwo ma bardzo silny ten elektromagnes) wiec go zlozylem i co sie okazalo po podlonczeniu i otpowietrzeniu ukladu. DZIALA DO DZIS

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 14:11 
Forumowicz

u ciebie slabo grzeje a u mnie grzalo caly czas.sprawdz też plyn czy masz stan w zbiorniczku wyruwnawczym.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 14:39 
Forumowicz

Moje BMW: 2003 BMW 530i
Kod silnika: M54B30
warto tez czasami lepiej odpowietrzyc uklad , to tez pomaga!!!

Tytuł: Ogrzewnie
PostNapisane: 21 października 2009, 22:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Poziom płynu ok układ jeszcze raz odpowietrzony i sprawdzony i bez zmian. Więc jeżeli samochód osiąga temp. 90 stopni to na zaworach poinno byc max napięcie i powinny wpełni otwierac. A umnie tylko jest plus na jednym z przewodów i tyle . Czy te zawory są sterowane masą bo jeżeli masy nie będzie to zawór się nie otworzy ?

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 11:19 
Forumowicz

sprubuj je podpiaac na krutko. A sterowane to raczej z pokretla w konsoli ciepli zimno moze tam te potecjometry masz zasyfiale no cierzko powiedziec

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 11:25 
Forumowicz

spróbuj podłończyć na krótko te zawory. a sterowania masz dwa moze tam cos sie zabrydzilo.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 13:52 
Forumowicz

Moje BMW: 320i 86
Elektrozawory trzeba odłączyc żeby sprawdzic czy będzie ciepło, a nie podłączyc. Odłączone są otwarte.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 14:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30
Kod silnika: MXXBXX
Ja stawiam na zatkaną nagrzewnice. Odłącz "IN/OUT" do "OUT "wsadź wąż i wyprowadź go na zewnątrz. Następne dmuchnij kompresorem - cały syf powinien wylecieć. Ja kiedyś tak robiłem w Chrysler Voyager, tyle że nie zabezpieczyłem się i dostałem całą mazią po twarzy :D :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł: ogrzewanie
PostNapisane: 22 października 2009, 17:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Wiec prawdziłem zawory wyjałem je i są drożne. Sa one otwarte jeżeli niema na nich napięcia. Nawet dla testu wsadziłem trójnik zamiast zaworów i nadal letnie powietrze z wylotów. Więc faktycznie podejrzana jest nagrzewnica. Kolega wyżej napisał jak to niby trzeba zrobic tylko niezabardzo rozumiem które węże mam spiąc i dmuchnac. Ponieważ 2 weże ida do nagrzewnicy od elektrozaworów i 1 wychodzi z nagrzewnicy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1