BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Blokuje kierownice podczas jazdy !!!
PostNapisane: 17 listopada 2009, 13:20 
Pierwsze kroki

Witam,
Mam bardzo poważny problem, dziś podczas jazdy samochodem zablokowała mi się kierownica i zgasł mi samochód. Stało się już tak dwa razy w ciągu ostatnich 2mc, jest to bardzo niebezpieczna usterka - prawie na zakręcie wjechałem w latarnie! Gdzie szukać przyczyny? Co do wymiany, stacyjka? Nie wiem na jakiej zasadzie ogólnie działa blokada kierownicy, jak to działa.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Blokuje kierownice podczas jazdy !!!
PostNapisane: 17 listopada 2009, 13:24 
Forumowicz

a nie było przypadkiem odwrotnie, czyli najpierw zgasł a potem sie zablokowała?

PostNapisane: 17 listopada 2009, 13:32 
Pierwsze kroki

tak dokładnie, jak piszesz

PostNapisane: 17 listopada 2009, 13:36 
Pierwsze kroki

czy ma to coś wspólnego ze wspomaganiem? mała ilośc płynu, słaba pompa od wspomagania, czy to mogą być objawy zużytej maglownicy?

PostNapisane: 17 listopada 2009, 13:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
Luk26 napisał(a):
czy ma to coś wspólnego ze wspomaganiem? mała ilośc płynu, słaba pompa od wspomagania, czy to mogą być objawy zużytej maglownicy?

:szok: :szok: jak silnik zgasnie to tym samym pasek nie napedza pompy wspomagania i innego osprzetu . . . to raczej normalne :]

poszukaj gdzies w silniku/lewym powietrzu/LPG itp. przyczyny gasnięcia lepiej :]

PostNapisane: 17 listopada 2009, 13:47 
Pierwsze kroki

to jest normalne że po zgaśnięciu silnika blokuje sie kierownica gdyż nie chodzi pompa od wspomagania. Teraz pytanie dlaczego gaśnie silnik?

PostNapisane: 17 listopada 2009, 13:55 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M51D25
Gdy silnik zgaśnie to kierownica sie nie blokuje, tylko nie ma wspomagania i jest nią cięzej kręcic. W takiej awaryjej sytuacji, gdy samochód jedzie w latarnie pewnie z całych sił próbowałeś kręcić kieronicą, więc mało prawdopodobne, żebyś nie dał rady jej ruszyć. Blokada w stacyjce raczej mało prawdopodobna, moze magiel się kleszczy, pompa nie moze wydolić i zdusza silnik.

Obrazek

PostNapisane: 17 listopada 2009, 14:14 
Pierwsze kroki

Grzesiek_boss napisał(a):
Gdy silnik zgaśnie to kierownica sie nie blokuje, tylko nie ma wspomagania i jest nią cięzej kręcic. W takiej awaryjej sytuacji, gdy samochód jedzie w latarnie pewnie z całych sił próbowałeś kręcić kieronicą, więc mało prawdopodobne, żebyś nie dał rady jej ruszyć. Blokada w stacyjce raczej mało prawdopodobna, moze magiel się kleszczy, pompa nie moze wydolić i zdusza silnik.

twoja odpowiedź i ANDREW E36 dużo mi daje, sprawdzę wasze wskazówki, samochód zaraz po tym ciężko odpalił (musiałem dodać lekko gazu, zawsze pali bez, nawet po nocy) ale może dlatego, że zgasł nagle. Na LPG chodzi bardzo ładnie, lewe powietrze chyba odpada bo wszystkie rury są ok, nic nie jest pęknięte, pasek nie spadł bo wszystko znów jest w normie, może jest za luźny ale nie aż tak żeby piszczeć, płyn od wspomagania mam, bo dwa dni temu sprawdzałem.
Chyba, że przez moment pasek na rolce się ślizgał albo lepiej, pasek nie piszczy ale jest starty i przy mocnym skręcie puszcza (wymieniany rok temu?).
Na chwilę obecną jestem bez samochodu (żona zabrała) dopiero wieczorem wszystko sprawdzę i napiszę jak sytuacja pod maską

PostNapisane: 17 listopada 2009, 14:27 
Zacna persona forum

blokada taka jak zaparkujesz samochod zgasisz auto i przekrecisz kierownice z charakterystycznym klikiem? a potem trzeba uzyc ''zaplonu'' zeby odblokowac?

PostNapisane: 17 listopada 2009, 14:39 
Pierwsze kroki

nie, źle napisałem . blokada taka jak nie ma wspomagania, tylko auto wolno jechało, opony mam 215 więc trochę stawiało oporu. A i kolejność taka: zgasł z jednoczesnym brakiem wspomagania. Czytałem trochę na innych forach i prawdopodobnie przyczyną zgaśnięcia silnika jest zużyty reduktor LPG, 3 lata bez regulacji czy tam regeneracji przy przejechaniu 70tkm chyba miał prawo paść, sprawdzę wszystko wieczorem.

Teraz widzę, że tytuł powinnien być inny, pisanie pod wpływem emocji to kiepski pomysł, co za wtopa :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1